onsdag 9 februari 2011

Einar, Roffe och Bettan


1994 postades ett vykort till Einar i som nu äntligen kommit fram skriver Ljusdals-Posten. Det hade rätt porto -94 men nu får han betala straffavgift på 16 kronor till Posten då det idag.. är för lågt.
I en kommentar skrivs; ”Det här är så sjukt att det bara kan hända i Sverige.” Nu håller jag med om det sjuka men tror nog det kan inträffa på fler ställen för problemet är nog inte nationellt eller regionalt utan stavas; byråkrati och regelverk. Sånt här inträffar när ärenden oavsett storlek och vikt hanteras av totalitärt bokstavstrogna till ett enda regelverk, eller bara delar i detsamma, och utan eget sunt förnuft. En tjänsteman som tagit till sin livsuppgift att följa en paragraf och inte sett att längre bak finns flera och att det finns möjligheter för Einar att slippa betala och kanske rent av ge honom en ursäkt för den sena leveransen. Avsändaren går det inte att nå då han är avliden sedan 15 år tillbaka.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/orebrosk/article8533973.ab är intressant ur många aspekter och vad står samhället för och vad skall det privata bekosta? Vad är privat och inte och hur dras gränslinjerna då detta är ett myller med linjer kors och tvärs.
Alltså; Göteborgspolisen skickade en faktura för bevakningen på en match till Öis och anledningen är att klubben drivs som ett aktiebolag, vilket ger polisen rätt att ta betalt enligt ordningslagen. Örgryte överklagade, men kammarrätten slog nu fast att Göteborgspolisen gjorde rätt - något som kan få konsekvenser också för övriga lag som drivs som aktiebolag. Hur är det med kommuner, alltså fester ala´ stadsfesten och relaterat och är det olika beroende på vem som ansvarar och vem/vilka som i realiteten gör det? Oj-oj vad det här kan bli besvärligt och faktiskt redan är. Sen många år. Vad debiterar sen samhällsresurserna och är det skillnad tex. mellan blåljusmyndigheterna och hur står det sig i ett konkurranshänseende mot andra aktörer? Finns det andra aktörer och…..vad händer om Einars post-porto-byråkraters-kamratförening ska utreda och döma i dessa frågor eller är de redan där? Ska jag fortsätta frågorna och förlänga inlägget i detta? Nej. Äntligen, ETT svar.

Detta gjorde att jag kom ihåg en annan historia, om Roffe, som också hade bara en regel, och ett råd, och ..saknade sunt förnuft. Det var snöstorm å Roffe hade kört vilse. Han fick inte panik för han kom ihåg sin fars ord: "Råkar du ut för en snöstorm så vänta tills det kommer en plogbil å följ den". Ganska snart kom då plogbilen och han följde den cirka 1 timme. Då stannade den och föraren undrade vad han gjorde. Han berättade då vad far sagt. Föraren nickade och sa:
”-Jag är klar med MAXI:s parkering nu. Ska du med till IKEA:s också?”

Undrar om Roffe jobbar på posten och så kan man till sist undra varför jag döpt om honom från originalhistoriens ”Blonda Bettan” till Roffe? Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar