måndag 14 februari 2011

"För mycket"? VAB..


Petad från skiftet efter mycket vård av barn - SKTF-tidningen tar man upp i denna artikel och jag bevakar lite i hur då detta tar sig på sidan om. "Omvärldsbevakar" så att säga.

Just det,omvärldsbevakning eller "benchmarking" där det sista ordet framför allt hålls inom företagsekonomin med betydelsen att man utvärderar sin verksamhet i förhållande till dem som man uppfattar bete sig bäst inom respektive verksamhetsområde. Det finns tre olika synsätt:
Internt: Fokuserar på att jämföra sig mot sina egna enheter.
Konkurrens: Fokuserar på konkurrenterna inom samma bransch, både likheter och skillnader analyseras.
Funktion: Även detta synsätt fokuserar på de externa, dock ej på konkurrenterna. I stället ser man till framstående företag överlag, så kallade "bäst i klassen".

Vadå litar ni inte på att ni själva kan utan sneglar på SKTF nu, kanske någon tänker men då tänker ni fel. Rätt i att vi naturligtvis följer frågor och såväl andra fackförbund som arbetsgivare och det finns både bra och dåliga saker att lära sig från. Att omvärldsbevaka handlar om det, att lära sig av framgång och fiaskon och inte behöva göra allt själv, och utvärdera sig och sitt ur ett kvantitativt och framförallt ett kvalitativt perspektiv för att kunna stå kvar eller förändra sig.

Jag själv är fackligt dubbelansluten och förutom BRF är jag medlem i ..SKTF, de som här ska kolla upp VAB:et i Södertörn, och säkert gör det bra. Kommunal har ett antal hjärtefrågor och ett antal duktiga medarbetare och förtroendevalda. Ledarna likaså och på den vägen är det. Vi är lika fast olika och bra på olika saker men, det gäller att ha självdistans och erkänna det, erkänna att andra kan och först då kan man nyttja det till att växa. Både kvalitativt och kvantitativt. Det märks och syns likväl som att BRF internationellt anses vara det enda riktiga branschförbundet för räddningstjänsten i Sverige, alltså anses ha vår specialite där och inte vara splittrade på annat och sittande på flera stolar i våra grundfrågor. Brand och räddning.

Sånt de pratar vi om , med våra kamrater i Helsingfors. Bara Brand och räddning och imorgon skall cancerfrågorna upp och vi har redan förpratat detta med föreläsarna och försäkrat BRF om ett vidare och ännu djupare samarbete. Nu mot en spännade och intressant dag och BRF kommer att ha mycket med sig hem som det är värt för andra att benchmarka i.
Vi ställer gärna upp och delar med oss, även i dessa frågor eller absolut i dessa frågor. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar