tisdag 24 maj 2011

Vampyrer i blodbanken?


I en artikel ur http://www.firerescue1.com/fire-ems/articles/1045264-Privatization-push-Can-fire-departments-survive/ kan man se att branschen har ungefär samma frågor att tampas med, överallt. Nästan. Föga förvånade och ett friskhetstecken för utan utveckling hamnar man i avveckling och frågan är mer, vad är utvecklande vs avvecklande? Vilken förmåga och kompetens skall finnas och vem/vilka skall utföra jobbet och under vems regi?

Domaren har redan blåst i visselpipan- men visste du ens att spelet hade börjat”, säger Räddningschef Mike Metro i Las Vegas.
”Brandkåren kan se helt annorlunda ut inom 10 år om inte tankesätten ändras. "Kommunerna är döende, tvingas att titta på försvagande nedskärningar och överväger att göra saker de aldrig skulle ha gjort tidigare. I stad efter stad tittar man på att privatisera brand, räddning och sjukvårdsverksamhet." "När de kommer och knackar på din dörr så säger de:" Vi kan göra det bättre och billigare än du. Vänta inte till dess utan förbered dig och det gäller att kunna bevisa vilken typ av jobb du kan göra och summan av kardemumman är att vi måste konkurrera. Detta är något nytt för brandkåren.”

Jag vet, och ni med, att dessa diskussioner också förs i Sverige, om än ganska försiktigt, och under ett slags skydd från lagen. Men vad händer om det ”skyddet” försvinner och hur ser egentligen det ut om 10 år? För de flesta, undertecknad inräknad, är det svårt att se vad som hänt om ett år och en absolut sanning är att ingen äger framtiden självt. Men, man kan vara med, och påverka, till ”sitt håll, sitt önskescenario” och gör man det tillsammans med likasinnade har man inte bara troligen utan absolut, större förutsättningar. BRF är redan engagerade och i framkant i dessa frågor i ”olika sammanhang och konstellationer” så: Välkomna till BRF:s team, vi sätter bara svenska brandmän i fokus och vill ni det också och inte sen sitta med Svarte Petter, ensamma när tåget gått, är det nog hög tid. Vi behöver varandra och alla är välkomna och FÅR höras. Vi vill inte att någon vampyr köper blodbanken, vill ni? Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar