lördag 7 maj 2011

Hassela rond 11


I torsdags, på ett möte i Hassela i norra Hälsingland fick brandmän, företagare och politiker möjlighet att diskutera neddragningen av deltidskåren. Vid det mötet ansåg Nordanstigs politiker i miljö- och räddningsnämnden som enda alternativ att Hasselakåren ska kunna rökdyka även fortsättningsvis. Nästan samtliga företagare i Hassela har tidigare lämnat in en skrivelse till Nordanstigs kommun där de krävt att deltidskåren ska ha laglig rätt att kunna rökdyka. Och på onsdagen lämnades 700 namnunderskrifter från ”Hasselabor” in till Nordanstigs kommunledning med kravet att få behålla räddningsstyrkan.
Hudiksvall och Nordanstigskommun har en gemensam miljö- och räddningsnämnd. Men det är kommunfullmäktige i Hudiksvall som fattar beslut om nämndens budget.
– Det här är bekymret med en gemensam nämnd mellan två kommuner, den ena kommunen kan inte vara med och påverka lika mycket, säger Sven-Åke Eriksson (C).

På fredagen träffades båda kommunalråden och Nordanstigs ledamöter i miljö- och räddningsnämnden för att diskutera neddragningen av Hasselas deltidskår. De är alla överens om att det krävs en förman och fyra brandmän på varje skift så att räddningskåren har möjlighet att rökdyka utan att invänta förstärkning. I dagsläget finns det inga förmän, alla förmän valde att gå tillbaka som brandmän när neddragningen trädde i kraft i måndags.

På tisdag kommer den gemensamma styrgruppen för Hudiksvalls och Nordanstigs miljö- och räddningsnämnd ha ett möte och diskutera Hasselas deltidskår. – Vårt krav där är att ta tillbaka bemanningen i Hassela som den var innan neddragningen. Och vi vill diskutera hur det ska finansieras. Rent akut måste vi lösa det så att det finns arbetsledare på plats. Men vi vill sen se en långsiktig lösning för hela mandatperioden, säger Kommunalrådet Monica Olsson.

Det här har varit och är en fråga som Brandmännens Riksförbund varit engagerade i sedan 2009, dvs sedan räddningschefen kom med de nya förslagen, och vi är inte klara än. Sedan så är svaret på mitt inlägg i tisdags denna vecka nu ganska tydligt, citat mig själv; ”Arbetsmiljöverket svarar mig om arbetsledare vs räddningsledare; …."Det som verket däremot var mycket noggrann med att markera var att det på en skadeplats krävs en arbetsledare på plats som gör den riskbedömning som ska ligga till grund för vilken typ att insats som man ska välja (5 § i AFS 2007:7). Exakt vilken kompetens en arbetsledare ska ha ligger utanför verkets bemyndigande att fatta beslut om. Det ska däremot riskbedömningen enligt 4 § ge svar på. Däremot säger vi att denna person ska ha minst den kompetens och i övrigt de färdigheter som beskrivs i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1, 6 §…" Vilket gör att en och annan kommun kan komma att få problem av en annan art än man trodde. Jag vet vilken och var detta bör prövas..”
http://helahalsingland.se/nordanstig/hassela/1.3133726-politiker-kraver-full-bemanning
http://helahalsingland.se/nordanstig/hassela/1.3138018-nordanstig-tanker-strida-for-deltidskaren

Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna har delvis baserats på en dagbok skriven av en Hasselabo. De frön som sås i romanen, då Karl-Oskar och Kristina befinner sig i Amerika, kommer från ett äppelträd av astrakan. Detta moderträd finns fortfarande på gården Joris i Hassela socken och fortfarande finns också viljan och kraften som förr behövdes för att ta steget ut, nu får att värna om sig och sitt. Om man samverkar och verkligen får klart för sig vad saker och ting innebär, visar vad man tycker om det och agerar, finns det en kraft i den gemenskapen som är svår att stå emot. Av många skäl och främst kanske av sunt förnuft och självbevarelsedrift men, det är inte över. För, ”It ain't over until the fat lady sings” som bekant, men, hon har börjat sjunga. Hade´

1 kommentar:

  1. jaha här i hassela ska vi tydligen läsa ht för att veta vad som händer och blir ,nu senast stod det att insatsledaren ska styra oss via telefon!!!vem av oss har tid att sitta i telefon om det är skarpt läge?luttrad brandman som snart har ledsnat och kommer att sluta.

    SvaraRadera