onsdag 18 maj 2011

För vem/vad skriver KI..


Svenska Dagbladet slår upp Socialstyrelsens granskning av SOS Alarms rutinner stort. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sos-alarms-rutiner-synas_6169551.svd ”–Det är en väldigt riskfylld verksamhet kan vi konstatera. Det kan ju hänga på liv och död om man prioriteras bort eller inte får hjälp i tid. Sen är det så med den här verksamheten att man inte kan förvänta sig att få en Prio ett-ambulans inom fem minuter i hela Sverige. Men man kan kräva att verksamheterna tar lärdom av händelserna: när blev det inte bra, hur många gånger hände det och är det en relevant nivå på tillgängligheten”, säger Maria Carlund inspektör vid Socialstyrelsen. ”–Det handlar om resursbrist kombinerat med bristande kommunikation mellan ambulansen och SOS, och det är ett nationellt problem”, säger Janne Kautto, från Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.
Maria och Janne har en gemensam tanke som jag är övertygad står för stor del av problemet men kallar det olika; tillgänglighet och resursbrist. Inte allt men stor del skrev jag. Det är svårt att prioritera men det är ändå svårare om man inte har något att dirigera.

”En varaktig sänkning av arbetslösheten till 5 procent förutsätter att lönerna under perioden 2012—2014 inte ökar mer än i genomsnitt 3,1 procent per år” skriver statliga Konjunkturinstitutet (KI) i en ny rapport om lönebildningen. Och sen kommer paradnumret; ”En arbetslöshet på 5 procent skulle, trots en lägre löneökningstakt, innebära högre disponibla inkomster för löntagarna i och med ökade skatteintäkter och minskade arbetslöshetsrelaterade utgifter skapas det utrymme för skattesänkningar. Om utrymmet kommer hushållen till del kommer de att få mer kvar i plånboken redan under perioden 2012—2014", skriver institutet.

Lägg märke till ordet ”om” och även om det är/blir så kommer de som bör gynnas särskilt göra det? T.ex. brandmän... Knappast, och att beskriva löneutrymmet så här för att ta bort förhandlingsutrymmet för de utsatta grupperna i ett slags kollektivt, vi-måste-alla-hjälpas-åt på det här sättet är ungefär som att kalla en fortkörningsbot för en …gasolycka. Jag har hört detta till leda oavsett hög eller lågkonjunktur men äpplen skall jämföras med äpplen så blanda inte in bananer i avtalsrörelsen. För grupper som hamnat efter. Långt efter och av olika anledningar. Brandmän är absolut en av dem. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar