Sveriges bästa bostadskommun blev Lomma i Skåne. Tidskriften Fokus sammanställer varje år 44 variabler som livslängd, folkhälsa, lärartäthet, företagsklimat, flyktingmottagande med mera. Resultatet presenterar tidningen sedan i en lista där alla kommunerna rankas.
I år toppar Lomma, (Lomma består av orten Lomma och Bjärred som båda ligger längs havsstranden norr om Malmö. Tillsammans har de 21 600 invånare och fjärde högsta medelinkomsten i landet). Danderyd norr om Stockholm var 2:a följt av Ydre i Östergötland.
Sist blev Ljusnarsberg, (ligger i Bergslagen med Kopparberg som huvudort åtta mil norr om Örebro med en befolkning på cirka 5 000 personer.)
Jag bor ju i Gävle och vi hamnade på plats…234 vilket jag hade kunnat stå ut med om det inte vore för att vi blev slagna av Sandviken på 222, medan Hofors hamnar på sjätte plats – från botten. Alltså plats 284. Sen kan man undra vad Herman och gänget på räddningstjänsten i Dorotea gör, från plats 13 förra året till 123 i år. Tja, i detta kan de nog inte göra mycket och vi släpper denna ”statistiska krumbukt” och väntar till SKL/Pacta visar liknade för svenska räddningstjänstkommuner. Igen.
(Eller tills Gävle ligger i topp eller åtminstone före Sandviken.)
Apropå Sandviken, (en olycka kommer sällan ensam), tror ni inte de fått pris också: ”Sandvikens kommuns mångfaldspris för 2011 går till brandmän inom Gästrike räddningstjänst. Valet motiveras bland annat med att brandmännen varit bra förebilder för barnen på Nya Bruket.”
Brandmännen har medverkat i olika turneringar, spolat skridskois för barnen och låtit dem utforska räddningstjänstens fordon bland annat.
BRA jobbat på er och GRATTIS tycker jag, (egentligen).
Nu bär det iväg till Stockholm, sen Finland, det är Förbundstyrelsehelg och en massa beslut att fatta.
Hade´
Jag bor i Vellinge som kom 4:a. Enligt källor bl a för deras kunniga deltidsbrandmän.
SvaraRaderaPÅ BRAND 2011 framkom att "normalköping", dvs Sveriges snittkommun har 16000 invånare. Ljusnarberg med sina 5000 invånare borde tillhöra de med minst medborgare.
Frågan jag ställer är om det är det mest effektiva sätt att använda skattepengar, dvs att inte vara fler i kommunerna.
Räddningstjänsterna slås ihop för att bli effektivare administrativt och nyttja stordriftsfördelarna vid larm. Även om det redan innan fanns "gränslös räddningstjänst", dvs att kalla in det behov som var nödvändigt även om man inte var i förbund.
Kanske är det dax att fundera i samma banor vad gäller kommunerna. Det borde inte vara konstigare än att bilda räddningstjänstförbund, snarare enklare, medborgarna består av män och kvinnor som är ganska lika varandra i kommun till kommun. Räddningstjänsterna däremot kan skilja sig avsevärt med risker och belastning kårer emellan.....