måndag 23 maj 2011

Eyjafjallajökull, Grimsvötn, Osby och KI


Efter det senaste vulkanutbrottet stängdes återigen luftrummet över Island. Den här gången är det vulkanen Grimsvötn, som ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajökull, som har fått ett utbrott. Utbrottet var väntat och påverkan på flygtrafiken väntas bli mindre än förra årets utbrott av Eyjafjallajökull. Enligt en uppdatering från organisationen Eurocontrol på söndagseftermiddagen kan askmolnet nå Skottland och Storbritannien på tisdag och Frankrike och Spanien på torsdag om, alltså OM, utbrottet fortsätter som hittills. Som tur är så är Grimsvötn betydligt lättare att uttala än Eyafjallajökull till lättnad för all världens reportrar..och, vi får väl se vart detta tar vägen då.

Räddningstjänsten i Osby kommun prövar ett nytt sätt att rekrytera nya deltidsbrandmän till Lönsboda. I dagarna har man skickat ut brev till alla i åldrarna 20-45 år som bor nära brandstationen och bjudit in till en informationsträff. Drygt 600 personer som bor cirka fyra kilometer från brandstationen har fått brevet med information och inbjudan till informationsdagen som hålls den 28 maj på brandstationen i Lönsboda.
http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article1472491/Brandman-rekryteras-pa-annorlunda-satt.html och så har man ett P-4 inslag i http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=4510919 Bra initiativ och det skall bli intressant att se vart det bar men helt klart så har man verkligen fått ut sitt budskap. Om någon från Osby läser detta vill jag gärna ha lite kontakt med den grupp som jobbat i frågorna för att få lite tips att ta till andra stationer.

Konjunkturinstitutet (KI) och dess forskningschef Juhana Vartiainen betonar att löneökningstakten på 3,1 procent per år de närmaste åren ska innefatta allt, inklusive löneglidning och annat…Men han aktar sig noga för att ange en nivå för hur höga de centrala avtalen i sådana fall får bli??? Nu är det ju bara så att alla som håller på i den här ”branschen” vet att det centrala brukar ligga en procent under senare utfall så, vad de skriver egentligen är att nivåerna fram till 2015 borde ligga på 2,1%. http://www.konj.se/278.html KI är en statlig myndighet under Finansdepartementet och uppdragsgivare är främst Regeringskansliet, andra myndigheter och intresseorganisationer.
Detta låter som att helt medvetet har smygstartat avtalsrörelsen som helst ska utmynna i ett cirkelresonemang om att bra tider inte är det, ur ett löneutrymmesresonemang och till och med kan vara sämre än dåliga tider, som absolut inte ger möjligheter att förhandla löner. Några administratörer från KI och Finansdepartementet har uppenbart haft en dialog, (man pratar inte där), om hur man skall mota krav från kommande avtalsrörelse: "Vi säkerställer genom en kvalitativ hanteringsnivå att behandlandet och analyserandet av ärenden kontinuerligt undergår långtgående processer i avsikt att säkerställa klienternas reciproka mottaganden i ett samtida uppvisande av KI-tjänsternas utbud ". Typ. Men ordet typ, kommer från ett annat språk än byråkratiska...
Oavsett, och det jag vill säga och komma till är att; så enkla bollar går om och att varför ska tex brandmännen ta ansvar för allt och alla oavsett om det är dåliga eller bra tider?
Vi har tagit vårt ansvar och till den milda grad att man borde skämmas numera för sanningen är att ingen har brandmannajobbet för lönen. Det har varit tur det.

Och om ni undrar betyder reciprok; ömsesidig eller inbördes. Så reciproka pronomenet; varandra, används för att uttrycka att en handling är ömsesidig; det som X gör med Y gör också Y med X eller det som Finansdepartementet gör med KI gör KI med.. SKL/Pacta men, var är Svenskt Näringsliv? Säkerligen runt hörnet och gluttar. Återkommer. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar