tisdag 31 maj 2011
Konkurrens
Företagarna i Dalarna anmälde Räddningstjänsten Dala-Mitt, RDM till konkurrensverket för ett år sedan. De ansåg att Dala Mitt utnyttjade sin dominerande ställning när det gäller brandutbildning i konkurrens med näringslivet och att räddningstjänsten stänger övningsområdena för företagen. Företagarna Dalarnas åsikt var att räddningstjänsten missbrukat sin dominerande ställning när det gäller utbildning i brandskydd och utnyttjat sin roll som tillsynsmyndighet för att värva kunder till egna utbildningar. ”- Problemet är nationellt. Räddningstjänsterna stoppar möjligheten för privata företag att erbjuda brandskyddsutbildning”, enligt Karin Torne-klint, från Företagarna Dalarna. Igår kom Konkurrensverkets utlåtande; http://www.kkv.se/t/NewsPage____7385.aspx och för första gången tar nu Konkurrensverket en offentlig aktör till domstol för att ha begränsat konkurrensen genom sin offentliga säljverksamhet. Man ger alltså Företagarna i Dalarna rätt och sen får vi se vad tingsrätten i Stockholm säger. (Stockholms tingsrätts domar och beslut i konkurrensrättsliga frågor kan överklagas till Marknadsdomstolen. I dessa fall krävs prövningstillstånd.) Stämningsansökan är gedigen och mycket intressant och finns till höger på sidan som länken ovan anger. Om problemet är nationellt får stå för Karin men helt klart är att utfallet av domen och vad man belyser ur stämningsansökan och på vilket sätt är det. Jag känner till en del företrädare i organisationer som nog är lite kallsvettiga nu och det kan jag förstå. En del av ”finansieringen” av svensk räddningstjänst kommer från dessa och relaterade intäkter. Är den finansieringen, dvs. sättet man gör det på schysst? Vi får se vad som händer mellan verket och RDM men en hel del är och blir lite "konstigt" för en oinvigd och det är lite svårt att överblicka eventuella konsekvenser.
Sen kan jag inte låta bli att tänka mer marknad och ur ett annat perspektiv för: ”företag som har en dominerande ställning på marknaden får inte missbruka sin makt. Att vara dominerande innebär att ha en stark ekonomisk ställning som gör det möjligt att hindra en effektiv konkurrens. Företaget kan då i hög grad agera oberoende av sina konkurrenter och kunder.”
Tänk om det också gällde på arbets-marknaden och för fackliga organisationer? Det är även förbjudet för företag att:
”Ingå avtal där syftet eller resultatet hindras, begränsas eller snedvrider konkurrensen på ett märkbart sätt. Förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete omfattar samarbete mellan två eller flera företag och gäller avtal, beslut av en företagssammanslutning eller så kallat samordnat förfarande. Företag som är konkurrenter får inte komma överens om priser, rabatter eller leveransvillkor. De får inte heller dela upp marknaden mellan sig. Ett företag som har deltagit i en kartell kan dömas av en domstol att betala en konkurrensskadeavgift på upp till tio procent av företagets årsomsättning.”
Fem minuter är vad det tagit för mig att skriva en stämningsansökan med en begäran om ”ett tionde av årsomsättningen” om detta gällt även arbets-marknaden och några organisationers tolkningar för att cementera sina monopol i den ”svenska modellen”. Problemet skulle mer vara kan man skriva ansökan mot flera eller måste man ha bara en motpart. Jag hade löst det med minst två ansökningar och parallellt, tror jag. Jag hade ju oavsett fått samma argument och motverkan i gemensamma skrivelser men med olika brevhuvuden så vaddå? Skriver jag ett får jag ju minst två ändå. Delad glädje är ju dubbel glädje, eller/liksom. Hade´
måndag 30 maj 2011
Svengelsk MSB-utredning?
”Deltidsanställd räddningstjänstpersonal är en oerhört viktig resurs för samhället, men den tas alltför ofta för given och förbises av såväl politiker som tjänstemän, såväl lokalt som regionalt och nationellt. Men ett förändrat synsätt på deltid ställer också högre krav på prestigelöshet, ledningsförmåga och de administrativa systemen. Det kanske är där skon klämmer…?” skriver Stefan Svensson bland annat i sitt inlägg på: http://www.tjugofyra7.se/msb/Blogg/Stefan-Svensson/Deltid--viktig-resurs-som-ofta-forbises/ som i övrigt också är ett mycket inlägg som relaterar till MSB:s ”utredning” om gemensamma blåsljusstyrkor som täcker in räddningstjänst, sjukvård och polis. http://www.tjugofyra7.se/msb/Avdelningar/Nyhet/MSB-vill-testa-gemensamma-blaljusstyrkor/
Jag har tidigare nuddat detta i inlägg sedan MSB i februari varit till USA på studiebesök och fått erfarenhet och konstaterat att: – Det är inga problem med verksamheten utan handlar mer om att övervinna fackligt motstånd, framförallt från brandmännen. Erfarenheten säger att det är lättare göra brandman av polis än tvärtom, enligt Anders Axelsson, MSB. Jag tyckte den 21 mars: Lycka till säger jag som nu är minst sagt irriterad. Ytterligare ett arbete som kanske kunde blivit bra men som saboteras redan innan det ens kommit igång. Med en total inkompetens i hur man bör driva ett projekt för att få delaktighet, "medarbetare" och lokal förankring istället för misstänksamhet, "motarbetare" och faktiskt, nu först, irriterade fackliga företrädare, och ja, jag är inte mer glad nu.
Sen vill jag, som lite svar på dels till Stefan om prestigelöshet och till en anonym kommentar till mitt inlägg då; ”Men det är det inte så det ofta blir? Intresset är ofta svalt för det fackliga och till slut blir det den eller de notoriska gnällspikarna (som ser en chans att vara motståndare mot arbetsgivaren bara för sakens skull) som blir fackombud på arbetsplatsen.”, svara,att nej, det är inte så för BRF. Längre, kanske det ska tilläggas, för visst har det funnits viss sanning i det tidigare och för alla som arbetar i opposition, läs tex. alla fackföreningar, men jag påstår att det i det stora och i det mesta är förlegat och numera ersatt av kvalitet. Evidens, erfarenhet och vetenskaplighet med stora mått av omvärldsanalys och inte bara nationellt, bygger vad vi vill utifrån vad vi vet och mindre på vad vi känner. Sen kontrolleras, debatteras och samverkas det i den ”vetskapen” mot andra ”vet-skapar och inte minst veten-skapar” och vi har gång på gång visat att vi vill och att vi verkligen arbetar framtåriktat. Vi är ett nyskapande och modernt fackförbund. Punkt, men klart det skrämmer och tvingar en del företrädare att bekänna färg och det är inte alla gånger den färgen stämmer med vad man sagt eller tror. Fått en del att gömma sig och dessvärre en del att dra upp enskilda mindre och ofta lokala ärenden som en skrämmande sanning om Brandmännens Riksförbund för att kunna visa sin egna förträfflighet och oantastbarhet. En ren skär förhandlings och personlig överlevnadstaktik av några enskilda tjänstemän och ett fåtal politiker. Den stora massan däremot och de som granskat vet numera vad BRF står för och vill och blivit förbluffad av att det oftast samma saker som de men under ordnade former som följer lag, föreskrift och under samverkan.
Apropå ”stora massan” så representerar vi den gällande arbetstagare inom svensk räddningstjänst och har vad som kan beskrivas i det närmsta en ”monopolställning” gällande deltidsbrandmännen och att då inte med ett enda ord, en enda ställd fråga, nyttja vår kunskap om branschen INNAN, man lägger fram ett betänkande i en så stor och viktig fråga som denna är…så dumt att jag inte finner orden. (Eller vill se de tankarna i tryck.)
Det handlar inte om PRESTIGE utan det handlar om att BRF faktiskt kan mest och har den längsta erfarenheten som finns att uppringa i just denna fråga i Sverige. Vi visste och vet dessutom vad MSB måste åka till USA för att se för vi har dels gjort de resorna, tillhör det globala fackföreningsparaplyet för just den här branschen som ensam representant och vi har flera gånger i veckan kontakter med dem. Vi vet vad som hänt och hände och varför även utanför Sveriges gränser alltså. Den KOMPETENSEN bryr man sig inte om och jag undrar lite också hur stor är, och var, gruppen som jobbat med denna fråga och, som var till USA och vad och från vem/vilka fick man sina uppgifter?
Ett namn tack, från USA, också, och BRF lovar att vi inom en vecka har kvalitetsgranskat detta med hjälp av våra amerikanska kollegor och vänner och det hade vi kunnat göra oavsett, och delgett, om vi bara fått ”vara med.” Jag menar då inte till USA, utan i gruppen. Eller åtminstone fått information om gruppens arbete. Vilka satt och sitter i MSB;s grupp kan vara intressant men vi kan ju läsa innantill i och för sig, sen, men, som Torkel Schlegel skriver i sin blogg; ”att vi på MSB deltar gärna i diskussioner om gränsdragning och samverkan men det förutsätter naturligtvis att den som upplever problem på något sätt tar upp frågorna med oss..” gällande okunskap och juridiska gråzoner, men nej Torkel, du har fel. Ni lever inte som ni lär eller säger eller som du skriver och jag är oerhört besviken på vissa av era företrädare. Som då i sin tur borde ha en chef som har en chef så frågan är var egentligen ligger de felen eller okunskapen? Hos chefer, tjänstemän eller i organisationens struktur för vet man inte eller vill man inte eller vet man och tillåter? Ovsett svaret på detta är det ingen bra grogrund för kvalitet, för kunskap och/eller för en samverkan som löser och eller flyttar fram frågorna. Kan jag tycka.
Jag avslutar med ett till Torkel-citat; ”…jag vet så mycket att jag vågar påstå att de allra flesta juridiska frågor som rör samverkan vid olyckor och extraordinära händelser faktiskt har ett svar. Och dessa svar har vi alla som arbetar med samhällsskydd och beredskap en skyldighet att söka rätt på…” Och det är precis här MSB brister och då blir inte heller frågan, eller som här; ”utredningen”, trovärdig.
MSBs förslag ska lämnas till regeringen nästa vecka… Lycka till! Hade´
lördag 28 maj 2011
Bästa kommun?
Sveriges bästa bostadskommun blev Lomma i Skåne. Tidskriften Fokus sammanställer varje år 44 variabler som livslängd, folkhälsa, lärartäthet, företagsklimat, flyktingmottagande med mera. Resultatet presenterar tidningen sedan i en lista där alla kommunerna rankas.
I år toppar Lomma, (Lomma består av orten Lomma och Bjärred som båda ligger längs havsstranden norr om Malmö. Tillsammans har de 21 600 invånare och fjärde högsta medelinkomsten i landet). Danderyd norr om Stockholm var 2:a följt av Ydre i Östergötland.
Sist blev Ljusnarsberg, (ligger i Bergslagen med Kopparberg som huvudort åtta mil norr om Örebro med en befolkning på cirka 5 000 personer.)
Jag bor ju i Gävle och vi hamnade på plats…234 vilket jag hade kunnat stå ut med om det inte vore för att vi blev slagna av Sandviken på 222, medan Hofors hamnar på sjätte plats – från botten. Alltså plats 284. Sen kan man undra vad Herman och gänget på räddningstjänsten i Dorotea gör, från plats 13 förra året till 123 i år. Tja, i detta kan de nog inte göra mycket och vi släpper denna ”statistiska krumbukt” och väntar till SKL/Pacta visar liknade för svenska räddningstjänstkommuner. Igen.
(Eller tills Gävle ligger i topp eller åtminstone före Sandviken.)
Apropå Sandviken, (en olycka kommer sällan ensam), tror ni inte de fått pris också: ”Sandvikens kommuns mångfaldspris för 2011 går till brandmän inom Gästrike räddningstjänst. Valet motiveras bland annat med att brandmännen varit bra förebilder för barnen på Nya Bruket.”
Brandmännen har medverkat i olika turneringar, spolat skridskois för barnen och låtit dem utforska räddningstjänstens fordon bland annat.
BRA jobbat på er och GRATTIS tycker jag, (egentligen).
Nu bär det iväg till Stockholm, sen Finland, det är Förbundstyrelsehelg och en massa beslut att fatta. Hade´
fredag 27 maj 2011
Vad kostar det
Vi som svenska medborgare har ingått ett kontrakt med staten (och dess kommuner) som går ut på att vi betalar skatt och i gengäld får vissa tjänster utförda. Generaliserat handlar det om:
-Sjukvård i alla former (primärvård, långtidsvård, äldrevård)
-Utbildning (grundskola, gymnasium, högskola)
-Skydd mot inre/yttre hot (polis, brandkår, rättsväsende, militärt försvar).
-Fungerande infrastruktur (vägar, järnvägar, flygplatser, vatten, elektricitet).
-Pension som tack för lång och trogen tjänst.
-Solidarisk hjälp (sjukpenning, försäkringskassa, socialbidrag).
-Chansen att hjälpa andra (flyktingpolitik, bistånd).
Merparten av dessa ”saker” kan vi inte klara själva och det är helt rimligt att vi då också betalar för dem men vad är det egentligen vi får för pengarna? Vad får vi för över 46 % av de pengar som annars hade varit våra att spendera fritt? Trygghet och vetskap att någon kommer när jag ringer efter polis, ambulans eller brandkåren? Inom rimlig tid.. Att mina barn och barn-barn ska få en bättre eller lika bra skolgång som jag? Slippa vänta och sitta på försenade tåg? Pension och vård som gammal? Vård nu och en eventuell operation om jag behöver? I rimlig tid.. En avreglerad elmarknad, vatten utan bakterier, sjukpeng/försäkring.. Ja, jag är lite bekymrad, nä fundersam, över vart vi är på väg när jag gång på gång i det som upplevs och beskrivs som goda tider för Sverige, möts av besparingskrav och orimliga prioriteringar. Vad är grunduppdragen och vad vill folk i gemen ha för sina investerade pengar i ”sitt kontrakt”? Knappast en överbyggd administration, kultur- och idrottsarenor i stora skrytbyggen innan man tillsett grunderna. Prioriteringen är bara så fel i en del kommuner och så genomskinligt att det är uppenbart men, ibland är det så uppenbart att ingen ser det.
De som bestämmer är ju folkvalda … så ni/vi har oss själva att skylla eller? Nja, mitt intryck av en del kommuner är nog att det i många fall snarare handlar om oligarki, (en begränsad grupp med stor makt), än demokrati. De folkvalda har större beslutsrätt, tjänstemännen är mindre viktiga, och saknas det pengar till det där senaste vallöftet, kanske en sporthall, då rycker det må hända en deltidskår eller en brandman från styrkan.
Det är dags att inte bara titta, (på), utan faktiskt se.
Vad händer och ifrågasätta varför det händer, hur har man prioriterat, hur tänkte man, vad finns för alternativ, vilka står bakom beslutet och vilka inte och varför då…och så vidare?
Jag bor i Sverige och landet utför tjänster till och för mig och då ska jag också betala ”avgiften” för det, i form av skatt. Faktiskt och absolut men, och ett viktigt men, då vill jag faktiskt ha en bra förvaltning och en hyffsad prioritering av mina pengar. Jag skulle aldrig i andra sammanhang betala in blanco och speciellt inte dessa summor så varför ska jag acceptera det här? Jag vill inte ha en till sporthall, större kommunalt finansierat kulturutbud, mer administratörer och att delegationer åker land och rike runt, (i bästa fall), och projekterar, sammanträder och …funderar. Jag vill ha ortens/stadens räddningstjänst kvar och/eller fungerande. Först.
Jag är orolig för en del orter, en del kommuner, och när den ena handen inte vet vad den andra gör kommer det ologiska beslut som inte hänger ihop. Allt medan politiker och tjänstemannaledning kastar ansvaret mellan sig som Svarte Petter. Vad kom man fram till på BRAND 2011 relaterat till detta? Något nytt, något framåtriktande, något man kan se en strimma ljus från? Nä, mer att ingen kan eller klara detta självt men sen då? Ska vi vänta på BRAND 2012 eller kanske vi ska starta ett uppror och göra en Bengt Sändh? På 70-talet tryckte han upp egna A-4 papper i lite större storlek så de inte passade i pärmar. Han hade fått nog av de myndigheter som han var i fejd med. (Skatte och Kronofogdemyndigheten). De fick då vika och håla om alla brev han skickade och det var inte några.
Lite kul kan jag tycka som slapp tilltaget men helt klart gav det tankeställare och hörde talas om sig. Fortfarande, nästan 40 år senare, och det är nästan under samma tidsperiod vi sparat på operativ räddningstjänst. Hade´
torsdag 26 maj 2011
LEAN?
Jag tycker om LEAN och har jobbat med konceptet inom landstingsvärlden och hade njutit om jag hört föreläsningen Lean-konsulenten Dag Lotsander hade på BRAND 2011. Sån är jag. Många med mig faktiskt för många samtal och mail har berört och varit om och i detta. Inte minst sedan Dags framträdande. Tyvärr har en del varit de omvända och av stilen ”detta går aldrig hos oss för du vet vår ledning kan aldrig tillåta det” men, det är nog där det behövs mest. Egentligen. För Lean är som tjugofyra7 skriver: ”Rätt mycket bondförnuft och felet med dagens oganisationer är att man lagt för mycket i knäet på cheferna. - Om cheferna sitter och pumpar ner i organisationen får man inte alls ut förbättringspotientialen hos personalen. Lean förutsätter prestigelösa chefer, det är medarbetarna som sitter på kompetensen. Lean är inte besparingar eller metoder och verktyg - och aldrig ett projekt. Lean grundar sig på ständig förbättring och respekt för människor. Traditionell förbättring innebär att jobba snabbare men enligt Lean är det att jobba smartare. Lean utmanar processerna - inte personerna. - Alla medarbetare måste förstå att de har två jobb: utföra jobbet och inse att de måste utveckla sitt jobb och hitta det som inte tillför kundnytta.”
Och faktiskt, mer ändå, mycket mycket mer, och:
Lean bygger på två pelare vilka är 1, ständiga förbättringar och 2, respekt för människor och bör användas i det dagliga arbetet. Även på PDCA-cykeln (plan-do-check-act), som ni kanske känner igen i annan tappning nedan, och har 14 grundtankar, principer, som en organisation bör arbeta efter för att uppnå ett effektivt Lean arbete:
- Basera ledningsbeslut på långsiktigt tänkande, även då det sker på bekostnad av kortsiktiga ekonomiska mål
- Skapa kontinuerliga processflöden som för upp problemen till ytan
- Låt efterfrågan styra för att undvika överproduktion
- Jämna ut arbetsbelastningen (heijunka)
- Bygg upp en kultur där processen stoppas för att lösa problem, så att kvaliteten blir rätt från början
- Lägg standardiserade arbetssätt till grund för ständiga förbättringar och personalens delaktighet
- Använd visuell styrning, så att inga problem förblir dolda
- Använd bara pålitlig, väl utprovad teknik som stöder personalen och processerna
- Utveckla ledare som verkligen förstår arbetet, lever efter Leans filosofi och lär ut den till andra
- Utveckla enastående människor och team som följer företagets filosofi
- Respektera det utökade nätverket av partners och leverantörer genom att utmana dem och hjälpa dem bli bättre
- Gå och se med egna ögon för att verkligen förstå situationen (genchi genbutsu)
- Fatta beslut långsamt och i konsensus, överväg noga samtliga alternativ, verkställ snabbt
- Bli en lärande organisation genom att oförtröttligt reflektera (hansei) och ständigt förbättra (kaizen)
Value stream mapping (värdeflödesanalys) är det mest använda Lean-verktyget. Detta verktyg visualiserar vart i flödet icke värdeskapande aktiviteter samt värdeskapande aktiviteter finns och det använde vi mycket inom vårt jobb vid landstinget när vi ville förkorta vårdköerna för höftoperationspatienterna. Förbluffande effektivt och vi fick en hel del skäms-på-er-material som jag sen som ansvarig skulle förklara.
(Bort helst, ur mitt perspektiv vilket inte gick.)
5S är en metod som används inom organisationer och de 5 S: en kan refereras till fem japanska ord:
- Seri – sortera, bestämma vad som behövs och sortera ut det som inte behövs.
- Seition – systematisera (ordning), bestämma vart saker ska vara och placera dem där.
- Seiso – städa, städa upp överallt och sedan hålla det rent.
- Seiketsu – standardisera, ha underliggande principer eller system för att använda de tre ovanstående S: en, så att alla vet vart allt finns och lätt kan byta arbetsplats med varandra.
- Shitsuke – se till att upprätthålla arbetet och göra 5S till en vana
(- Vissa företag lägger till ett sjätte S för säkerhet och inom räddningstjänsten vore det..självklart.)
Ledarnas engagemang är en central del i hur väl en Lean-implementering kommer fungera för organisationen. Högsta ledningen måste inte enbart visa engagemang och gott ledarskap utan även arbeta konkret och visa intresse för förändringen. Dessutom måste ledningen och cheferna vara noga med att kommunicera ut organisationens utveckling till alla i organisationen. När förändringar ska genomföras är det lätt att begå misstaget att rusa iväg innan medarbetarna har accepterat att det är en nödvändig förbättring, vilket skapar en oro hos de anställda och de motsätter sig förändringen. Man överskattar hur stora förändringar ett företag kan belastas med, samtidigt som de svårigheter som finns underskattas när de anställda ska tvingas ur deras bekvämlighet. Motståndet mot förändringen ökar med förändringens storlek och hur snabbt den inträffar. De som lyckas med Lean börjar försiktigt och utvecklar det långsamt. När ett förändringsarbete påbörjas ska det nya som kommer in inte pusha ut det gamla, utan det gamla ska dras ut i takt med att förändringen etableras.
Ohh..., jag skulle kunna fortsätta och fortsätta men, det kom över mig, detta är en blogg. Jag skriver och lägger över detta mer i våra interna BRF-dokument istället för detta är precis vad som gått och går snett ute i våra organisationer. För det mesta. Alltså bristen av detta är exakt det som gör att det inte sker förändringar och förbättringar och att man bygger in och fast kvalitetsbrister, (och förlorar pengar), på dumheter när man tillåter inskränkt chefskap, bekämpar delaktighet istället för att få eller ha personal med sig. De som faktiskt ska "göra det". Med mera… så vill ni höra eller läsa mera om BRF-LEAN: Stöd eller bli medlem i BRF. ”Att stå upp för sina åsikter har ibland ett högt pris. Att inte stå upp för sina åsikter har ett än högre pris." Hade´
onsdag 25 maj 2011
Stand by your..
Världen väntade förgäves på jordens undergång i lördags, om än det blev en del aska som sprider sig, men nu berättar domedagsprofeten Harold Camping vad som gick… snett? Han räknade fel på fem månader men han kom på sitt misstag i helgen. Den 21 maj har ändå samma betydelse men nu som den ”osynliga domedagen”. ”– Det var då Guds dom och frälsning över jordens människor blev klar. Vi har alltid sagt att 21 maj var den stora dagen, men vi förstod inte den andliga innebörden. Endast en typ av människor får komma till himlen, vilka det blir vet vi först den 21 oktober”, säger han. Vi får vänta och se den 21 oktober men han har räknat även på det och det handlar om cirka 3% av jordens befolkning, ungefär 200 miljoner. Han driver och försörjer sig, väl, via sin ”kristna radiostation”, (ett nätverk numera värderat till 120 miljoner euro och har mer än 140 stationer och sänds på 61 språk..), och har tidigare också räknat fram likande ..utfästelser. Att tex Kristi återkomst skulle vara och var den 6 september 1994 och frågan blir då var är han? (Eller är han en hon?) Avslutningsvis är det numera enligt Washington Post bara hans fru inom den närmsta familjen, och ingen av hans 6 barn, 28 barnbarn och 38 barnbarnsbarn, som tror på hans teorier. Tesen svårt att vara påve i sitt egna påvedöme har fått ett ansikte men han klara sig nog utmärkt ändå. Men är gud en hon är hon nog så förbannad på den ”gode” Harold, så han nog blir kvar. Hehe kan jag känna, för det är inte över förrän den tjocka damen sjunger…men, har verkligen detta nått med samhälle och/eller räddningstjänst att göra?
Nej, men det har brandkonferensen i Jönköping som pågår nu. http://www.tjugofyra7.se/msb/Avdelningar/Nyhet/Brand-2011/I-mediankommunen-ar-inte-dodsbrander-storsta-problemet/ och ni som är brandmän, och kan kem, kanske kan svara på om man åker fast för fortkörning, kan man kalla det en ….gasolycka? Hade´
tisdag 24 maj 2011
Vampyrer i blodbanken?
I en artikel ur http://www.firerescue1.com/fire-ems/articles/1045264-Privatization-push-Can-fire-departments-survive/ kan man se att branschen har ungefär samma frågor att tampas med, överallt. Nästan. Föga förvånade och ett friskhetstecken för utan utveckling hamnar man i avveckling och frågan är mer, vad är utvecklande vs avvecklande? Vilken förmåga och kompetens skall finnas och vem/vilka skall utföra jobbet och under vems regi?
Domaren har redan blåst i visselpipan- men visste du ens att spelet hade börjat”, säger Räddningschef Mike Metro i Las Vegas.
”Brandkåren kan se helt annorlunda ut inom 10 år om inte tankesätten ändras. "Kommunerna är döende, tvingas att titta på försvagande nedskärningar och överväger att göra saker de aldrig skulle ha gjort tidigare. I stad efter stad tittar man på att privatisera brand, räddning och sjukvårdsverksamhet." "När de kommer och knackar på din dörr så säger de:" Vi kan göra det bättre och billigare än du. Vänta inte till dess utan förbered dig och det gäller att kunna bevisa vilken typ av jobb du kan göra och summan av kardemumman är att vi måste konkurrera. Detta är något nytt för brandkåren.”
Jag vet, och ni med, att dessa diskussioner också förs i Sverige, om än ganska försiktigt, och under ett slags skydd från lagen. Men vad händer om det ”skyddet” försvinner och hur ser egentligen det ut om 10 år? För de flesta, undertecknad inräknad, är det svårt att se vad som hänt om ett år och en absolut sanning är att ingen äger framtiden självt. Men, man kan vara med, och påverka, till ”sitt håll, sitt önskescenario” och gör man det tillsammans med likasinnade har man inte bara troligen utan absolut, större förutsättningar. BRF är redan engagerade och i framkant i dessa frågor i ”olika sammanhang och konstellationer” så: Välkomna till BRF:s team, vi sätter bara svenska brandmän i fokus och vill ni det också och inte sen sitta med Svarte Petter, ensamma när tåget gått, är det nog hög tid. Vi behöver varandra och alla är välkomna och FÅR höras. Vi vill inte att någon vampyr köper blodbanken, vill ni? Hade´
måndag 23 maj 2011
Eyjafjallajökull, Grimsvötn, Osby och KI
Efter det senaste vulkanutbrottet stängdes återigen luftrummet över Island. Den här gången är det vulkanen Grimsvötn, som ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajökull, som har fått ett utbrott. Utbrottet var väntat och påverkan på flygtrafiken väntas bli mindre än förra årets utbrott av Eyjafjallajökull. Enligt en uppdatering från organisationen Eurocontrol på söndagseftermiddagen kan askmolnet nå Skottland och Storbritannien på tisdag och Frankrike och Spanien på torsdag om, alltså OM, utbrottet fortsätter som hittills. Som tur är så är Grimsvötn betydligt lättare att uttala än Eyafjallajökull till lättnad för all världens reportrar..och, vi får väl se vart detta tar vägen då.
Räddningstjänsten i Osby kommun prövar ett nytt sätt att rekrytera nya deltidsbrandmän till Lönsboda. I dagarna har man skickat ut brev till alla i åldrarna 20-45 år som bor nära brandstationen och bjudit in till en informationsträff. Drygt 600 personer som bor cirka fyra kilometer från brandstationen har fått brevet med information och inbjudan till informationsdagen som hålls den 28 maj på brandstationen i Lönsboda.
http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article1472491/Brandman-rekryteras-pa-annorlunda-satt.html och så har man ett P-4 inslag i http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=4510919 Bra initiativ och det skall bli intressant att se vart det bar men helt klart så har man verkligen fått ut sitt budskap. Om någon från Osby läser detta vill jag gärna ha lite kontakt med den grupp som jobbat i frågorna för att få lite tips att ta till andra stationer.
Konjunkturinstitutet (KI) och dess forskningschef Juhana Vartiainen betonar att löneökningstakten på 3,1 procent per år de närmaste åren ska innefatta allt, inklusive löneglidning och annat…Men han aktar sig noga för att ange en nivå för hur höga de centrala avtalen i sådana fall får bli??? Nu är det ju bara så att alla som håller på i den här ”branschen” vet att det centrala brukar ligga en procent under senare utfall så, vad de skriver egentligen är att nivåerna fram till 2015 borde ligga på 2,1%. http://www.konj.se/278.html KI är en statlig myndighet under Finansdepartementet och uppdragsgivare är främst Regeringskansliet, andra myndigheter och intresseorganisationer.
Detta låter som att helt medvetet har smygstartat avtalsrörelsen som helst ska utmynna i ett cirkelresonemang om att bra tider inte är det, ur ett löneutrymmesresonemang och till och med kan vara sämre än dåliga tider, som absolut inte ger möjligheter att förhandla löner. Några administratörer från KI och Finansdepartementet har uppenbart haft en dialog, (man pratar inte där), om hur man skall mota krav från kommande avtalsrörelse: "Vi säkerställer genom en kvalitativ hanteringsnivå att behandlandet och analyserandet av ärenden kontinuerligt undergår långtgående processer i avsikt att säkerställa klienternas reciproka mottaganden i ett samtida uppvisande av KI-tjänsternas utbud ". Typ. Men ordet typ, kommer från ett annat språk än byråkratiska...
Oavsett, och det jag vill säga och komma till är att; så enkla bollar går om och att varför ska tex brandmännen ta ansvar för allt och alla oavsett om det är dåliga eller bra tider?
Vi har tagit vårt ansvar och till den milda grad att man borde skämmas numera för sanningen är att ingen har brandmannajobbet för lönen. Det har varit tur det.
Och om ni undrar betyder reciprok; ömsesidig eller inbördes. Så reciproka pronomenet; varandra, används för att uttrycka att en handling är ömsesidig; det som X gör med Y gör också Y med X eller det som Finansdepartementet gör med KI gör KI med.. SKL/Pacta men, var är Svenskt Näringsliv? Säkerligen runt hörnet och gluttar. Återkommer. Hade´
söndag 22 maj 2011
Brandingenjörens roll..har inget med bilden att göra, men
Domedagsprofeten Harold Camping förutspådde att världen skulle gå under igår men uppenbarligen hade han fel. Igen. Mer igen är fortsättningen av SOS-Alarm granskningen och nu har man kommit till kompetensen och vinstkraven, http://www.dn.se/nyheter/sverige/sos-alarm-brister-i--kompetens och http://www.dn.se/nyheter/sverige/agarna-kraver-hogre-vinst , där det framgår att SOS-Alarm i höstas ”tvingades” införa ett krav på en årlig vinstmarginal om minst 12 procent. 12%!!! Jo ni ska se utropstecknen på hur jag reagerar på detta och jag anser nog att det nästan är ”kriminellt” då det är helt fel tänkt och att man startar i fel ände. Vad ska man utföra och med vilka kvalitetskrav och hur skall det göras för att vara tillräckligt säkert. Vilka ytterligare roller skall finnas i organisationen och hur skall de integreras med kärnverksamheten och sen, sen får man en prislapp. Jag förespråkar alltså tesen: vad var tanken från början och hur har det blivit så gör om, gör rätt och återgå till ”originalet” . ETT SOS för alla som samverkar/samarbetar och inte tror sig vara en egen myndighet eller alternativt, ett vinstdrivande bolag MOT alla aktörer. Alltså även ägarnas verksamheter. Annars tror jag domedagsprofeten Harold Camping får ett rätt om än det inte skedde igår heller för SOS-Alarm. Men, det är nära nu och alla tecken som borde få ägarna att reagera och agera finns redan så, detta är bara början.
Sen fick jag fick en fråga: Hur tror du brandingenjörens roll ser ut om 10 år som kommentar i förra inlägget och ja..och jo, visst har jag funderat, läst och tänkt och pratat i och om de frågorna med alla möjliga berörda. Från ledande nationella politiker i riksdagen och relaterade utskott till den enskilde brandmannen på den lilla stationen som pendlar mellan nedläggning och utveckling. För denna fråga handlar mycket om hur ser hela räddningstjänstbranschen ut om 10-15-20 år tycker jag då och jag ser brandingenjören och dennes roll som en del i den. En väldigt viktig del. Också, för naturligtvis finns fler arbetsområden som inte ”avlönas” av kommunala medel för denna yrkeskategori men om jag avgränsar mig någorlunda till det kommunala så är det korta svaret lite tråkigt: Ungefär som nu, men befäst. Jag hoppas däremot på att räddningstjänsten har tagit flera steg till och har fått ett större ansvar för hela samhällets krishantering. Inklusive budget, dvs. tjänsteutrymmet och möjligheten att utföra, utan att försöka ta den rollen som idag, oftast utan finansiering. Läs, ”sparar ihjäl sig” för att kunna göra mer och annat och allt för ofta; politiskt korrekt istället för verksamhetsutvecklande med en bibehållen förmåga. Att evidens och forskning leder till utveckling i såväl teknik, taktik/arbetsmetodik och att brandingenjörerna som jag ser som cheferna i detta har fått mer utbildning i kommunal förvaltning och ledarskap. I ”kommunal förvaltning” är det oerhört viktigt att förstå
hur det politiska systemet fungerar, hur staten/kommunen
fungerar och då räddningstjänstens roll och räddningstjänstens tjänstemäns roll i detta …system. Andra mer kommunalt bundna chefer gör det och har varit på den arenan betydligt längre och har även förutom traditionen, utbildning i och om detta. Att göra sig förstådd och veta var och hur handlar ytterst om ”resurser och prioriteringar” som kan utveckla istället för avveckla. Likaså ledarskapet..
Gränserna mellan kommunerna suddas också ut alltmer och vi går mot nya områden, regioner och jag hoppas att räddningstjänsten är en del däri och inte olika isolerade verksamheter som försöker befästa sig själva. Det går inte, och kan man inte vinna bör man anpassa sig och vara med och påverka i den riktning man vill att det skall ta. Läs; ”räddningstjänsten har fått ett större ansvar för hela samhällets krishantering” och då har du/ni per automatik lite av svaret av ”framtidens brandingenjörers roll.”
Vidare tror jag i att om och när ansvaret blir än större, mer arbetsuppgifter kommer, teknik och arbetssätt förändras mm och mm att vi kommer få fler yrkeskategorier och mer specialisering också inom yrkena. Hur mycket skall och kan egentligen en brandman klara av och med vilken kvalite´? Kan man vara expert på alla moment och kunna all utrustning och är det ens rimligt och är det kanske, redan nu, för mycket i en yrkesroll och det är därför vi ser och hör en del frustration?
Jag ser alltså brandingenjören som chef/ledare även i framtiden och dessutom en person som kommer att vara en mer betydande för hela samhällets krishantering. Jag är då en sådan som tror att man bör kunna den här branschen för att kunna leda den på de flesta positioner. Visst det finns undantag och speciella människor men generellt är jag övertygad om att om man inte vet skillnaden på ”smal och grovslang” får man problem i en sådan här specifik och händelsestyrd bransch. Brandingenjören är förhoppningsvis en generalist och specialist med förmåga till analys och helhetssyn och med ett ledarskap som är olika på stationen och i situationen. Att vara räddningsledare på en olycksplats är en sak och få respekt/förtroende ”i dagrummet” oftast en annan. Vi bör också ha någon form av introduktionsprogram/praktisk yrkeskunskap innan ingenjören från nyutbildad hamnar i rollen som räddningsledare vid olyckor för det ställs stora krav där deras förmåga ställs på sin spets, ofta i komplexa situationer, som självklart kräver erfarenhet. Här kan kommunerna göra en lovande ingenjör ”en björntjänst” annars som kan, och har lett till, att ”lysande stjärnor” slocknat.
Samhällets komplexitet ökar och självklart så också branschens och dess olika yrkeskategoriers. Räddningstjänsten får ett ökat ansvar i krishanteringsarbetet. Betydelsen av förebyggande arbete stärks än mer och ett genombrott och en ”nedkämpning av Boverket” gemensamt med, och i mer utvecklande arbeten generellt med, försäkringsbranschen kommer. Räddningstjänsten kommer konkurrensutsättas på helt andra sätt än vi är vana vid och det behöver inte bara vara från ”externa aktörer” utan även andra ”kommunala”. Alla yrkesroller i branschen har utvecklats, fler har tillkommit och alla gör inte allt överallt längre med mera och mera och mera...men nu, nu är det söndag och jag ska fortsätta att spika på huset och återkommer i och om detta. Om inte domedagsprofeten Harold Camping räknat fel och det är idag på eftermiddagen det..smäller. Hade´
(PS. Sen är jag stolt svärfar till en blivande brandingenjörska och tror mig ha lite koll över utbildningen. Tar det sen. DS)
lördag 21 maj 2011
Musicerande vin kanske?
Det måste löna sig att inte kasta sten skriver Carl Lagerqvist vid Sundsvalls tidning i ett utmärkt inlägg.
http://st.nu/opinion/kronikor/1.3181550-det-maste-lona-sig-att-inte-kasta-sten
”För uttråkade ungdomar som inte gillar skolan finns det - även om vi vuxna inte gärna vill se det - många positiva saker med kriminalitet. Att tänja på gränserna ger status i tonårsvärlden. Att kasta sten mot ambulanser ger snabba kickar. Att råna jämnåriga är ett enkelt sätt att skaffa pengar till nya prylar…En viktig del av förklaringen är rimligtvis att vi under lång tid bara fokuserat på dem som förstör för andra. Det satsas enorma summor på att försöka lappa och laga när brottskarriären redan är inledd. Åtminstone en del av pengarna borde läggas på ungdomar som sköter sig. Tyvärr verkar den tanken vara fullständigt främmande för våra politiker…Som det fungerar idag finns det gott om kortsiktiga belöningar för dem som kastar bort sina liv. Men knappast något alls för dem som tänker en gång till innan de kastar första stenen. Det får konsekvenser för framtiden…".
Och, titta gärna, 11.20 in i detta inslag. Nära tjejer som springer ”vårruset” i larmställ och tuber. SNYGGT jobbat tjejer. Så gör man positiv PR! http://svtplay.se/v/2431117/mittnytt/19_5_19_15
Nu ska gräsmattan attackeras och andra ”stora frågor lösas” till kvällen som om man skall ha ett ”musicerande vin" till tonfisken eller om det går bra med ett rött. Hade´
fredag 20 maj 2011
..många hövdingar på liten stam?
Det ryktas om att en större räddningstjänstorganisation har ekonomiska problem. Stora. Tillskapade eller erhållna??, och Gud skapade ekonomen för att göra meteorologen mer trovärdig kan man ibland tro. Nu vill vissa att BRF skall kasta sig ned på bönemattor riktade mot stadshusen men frågorna är ofta besvärligare än så i detta läge, och handlar inte allt för sällan, om mycket mer. Mer som frodas i kulisserna och jag skulle bli förvånad, men glatt överraskad, om det inte är så.
Jag vill påstå att BRF, på tråkiga pratiska sätt, nog har tillförskaffat sig den största erfarenheten som finns att uppbringa gällande re- och omorganisationer inom räddningstjänstens område i Sverige. Och när vi, eller rättare sagt våra medlemmar och ytterst naturligtvis ”tredje man”, står inför dessa problem, har vi ett material från 25 år tillbaka att titta i. Hur brukar det vara, se ut och vad händer sen, och speciellt om man inte beaktar detta eller detta. Då, alltså innan, man ”gör förbund” eller en sammanslagning. BRF brukar prata om 3 års cykler för ett nytt förbund om, för att förvanska ett citat från Shakespeare; ”Mot din lögn väger vår sanning lätt”. Alltså, om man som beslutande politiker ensidigt lyssnar på ”sin/a tjänsteman” och inte vill beakta, och i en del fall inte ens vill lyssna, på vad andra som också äger sakkunskap och erfarenhet säger. Innan. Vad var det vi sa känns trist men är ofta ett faktum när man sen: ”Plötsliga upptäcker” att budgeten var fel och att man rent av i sin iver att genomföra, sköt vissa poster och beräknade snålt i andra, inte tog med den överbyggda administrationen man växt in i utan istället tillskrev sig stordriftsfördelar. Det blir inte alltid så som man tänkt sig och ofta, alltför ofta, blir det fel. Vi vet det och har otaliga exempel och speciellt i de ekonomiska beräkningarna om man inte visar rätt och allt och är för ivriga, av olika skäl. Det blir istället, förr eller senare, ett klavertramp och tyvärr som vanligt när någon klampar i klaveret, låter det lika illa eller värre, när man drar ut foten. Om man inte är försiktig.
”Besparingskrav!!,” ljuder det som mistlurar i korridorerna och ALLA måste ta ansvar och NU.. Varför och var är problemen är två relevanta förstafrågor men det är tyvärr sällan det finns svar. Åtminstone först.
Hur illa är det och kommer det mer är två följdfrågor och här kan jag försäkra er om att tro inte på den första rapporten; det kommer mer.
Men det finns väl några som ansvarat tidigare, ansvarar nu, och i en tid av att; ”hästarna bits i boxen och särintressenas tyranni råder” kommer lite av det att dominera för alla kämpar för att vara längst fram för att inte sparas bort. Det omvända gäller i, hur kunde det bli så här, för då vill man vara längst bort. Det brukar bli trångt i vid bägge polerna och här finns minst sagt en grogrund för oro och för allsköns elände. Men inte för alla för:
Visste ni att redan 1997 fanns det fler konsulter än statsanställda? Och om, har ni funderat i varför? En ”sanning” är just detta för hamnar man i knipa är det just de, och gärna de stora firmorna, som anlitas av främst politiken för att ”utomstående part” skall granska och då oftast kommer fram till; vad var det BRF sa. Innan. Men då var det gratis nu blir det..dyrt.
(Jo jag vet vad jag och "man" debiterar och ibland bleknar man. Som här.) Här.. ligger också ”facit” i vad man bör göra, och alltså inte gjort eller gjort, och får försöka göra o-gjort, men med den skillnaden att en hel del kan vara svårt att återställa till vad man egentligen behövde och behöver. Vari består grunduppdragen? Vilken budget hade man behövt för det dumma med att bryta benet i sin iver att genomföra något är att man sen inte har så många ben kvar att stå på… Det kan också komma i konsultrapporten men ofast i version tre eller fyra..
Helt klart är att ett ben är den operativa räddningstjänsten om vi pratar, vilket vi gör, räddningstjänst. Förebyggande verksamhet, tillsyn och praktiska lednings och administrativa uppgifter, som får det hela att fungera är ett annat men; vad kan man ta bort och det fungerar ändå? Kanske något sämre, kanske något mindre, kanske något mindre bekvämt eller rent av, som inte egentligen ligger i uppdraget? Oftast finns svaren i hur såg det ut före och vad har man tillfört som man inte hade och varför har man det nu? Drabbas tredje man av det, primärt eller sekundärt, och kan andra, ska andra, för organisationen är inte budgeterad för detta och pengarna finns vid någon annan förvaltning, göra det vi gör ”extra” och kanske rent av då bättre? Vad är uppdraget kort, men;
Problemen med att ta fram de underlagen är att det oftast visar på olika projekt, fler administratörer och med nya flera titlar och oftast, i denna grupp, är det i nära relationer med ledning och även med de externa konsulter som skall bringa synbarhet och förslag till ”ordning”. Man jobbar med de uppgifterna "normalt" helt enkelt och i samma lokaler och är då direkt inblandade i eventuella förändringar som ….t.ex. en besparing.
Tror någon att man självmant vill spara bort sig själv eller att det kan vara svårt för en ”utomstående konsult” att få uppgifter som visar att det borde göras? Av den som blir drabbad? Det är något som BRF i dessa skeden kontrollerar för sina medlemmar för hur var det; när hästarna bits i boxen…några år senare”. Här har ni återkopplingen om att det kommer fler rapporter, tro inte på den första för det blir oftast värre innan det blir bättre.
Självgodhet är också en godhet men i de här lägena är BRF inte goda, vi är sura och smakar beskt. Vi kastar oss inte på marken och ber om mer pengar från stadshusen innan vi vet, vet på riktigt, men visst, vi brukar be om det, också för ofta är det en del av sanningen. Underfinasierad verksamhet och rätt ska vara rätt och har man gått in med fel förutsättningar är det inte bara våra medlemmar utan också ”tredje man” som drabbas och vi vill inte att oljuden ska låta för våra intressen när man drar ut foten, ur klaveret. Det är tillräckligt oroligt och smärtsamt när den stoppas där.
För det är vi beredd att strida för våra ”indianer” för en sista sanning som brukar upptäckas är också att det finns många, för många eller fel ”hövdingar” men ett indianöverfall med eller utan hövding/ar vill vi inte heller ha. Öppenhet, samverkan och hjälpas åt är lösningen och det bästa är att hitta dit direkt. Man måste ju dit oavsett. Hade´
torsdag 19 maj 2011
Sxxt happends
Pendeln har svängt och den multikulturalism som var rätt igår anses fel idag. Nu är det svenska viktigt igen, framkom på seminariet Bortom multikulti. Dags att upphöra se invandrarna som ett kollektiv. Dags att behandla dem som individer, mogna medborgare, fria aktörer, skriver Ricki Neuman under Perspektiv i SvD. http://www.svd.se/kultur/en-ny-svensk-modell_6171763.svd BRF behandlar alla lika oavsett och har stått för det länge. Alla och lika. Vi, BRF, eller rättare sagt, vår tidning SFF, har ”blivit med chefredaktör/journalist” och hon har inte bara ett bra kontaktnät utan otroligt många bra tips förutom att vi nu kommer att få en helt annan möjlighet till kommunikation och information. Biskop Desmond Tutu lär ha sagt; Sanning gör ont, men tystnad dödar och BRF är i allra högsta grad vitalt. Hon, hon heter Inger Wiklund och tack för detta tips, också, Inger. En bra och tänkvärd artikel om hur inriktning och planverk förändras i cykler över tid i vissa stora frågor. Det som är ”rätt idag” var det också förr men/och mellan har det funnits andra ”rätt och riktigt”. Jag är ju Gävlebo och kan tycka det är lite Dileva över det, ”vem skall man tro på..” Dig själv, är det självklara svaret för det handlar om att skaffa sig en egen uppfattning i det mesta.
Apropå tidigare inlägg om SOS-Alarm börjar det nu bli lite fokus på ambulanserna med. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fa-lex-maria-arenden-kan-tyda-pa-vardslarv_6173059.svd Under 2010 anmälde den prehospitala vården – SOS Alarm, sjukvårdsupplysningen och ambulanssjukvården – 19 fall till Socialstyrelsen enligt lex Maria, alltså när en patient har fått en allvarlig skada eller riskerat att få en allvarlig skada i vården. SOS Alarm stod för en av de anmälningarna. Enligt Socialstyrelsen kan den låga anmälningsfrekvensen vara ett tecken på att den prehospitala vården inte sköter patientsäkerheten. ”–Vi anar att det finns en underrapportering inom det prehospitala området. I verksamheter där det finns väldigt få anmälningar dyker frågan direkt upp: hur arbetar man med säkerheten? Det finns en risk att det finns dolda bitar som man inte jobbar med”, säger Maria Carlund, inspektör vid Socialstyrelsen region sydväst. Jag ”tror” hon är något på spåren…..men:
Avslutar med ett par uttryck till i samma videosnutt: ”Att hamna i skiten” eller ”man tager vad man haver” demonstreras verkligen i denna släckning. Man släcker en bilbrand med en gödselspridare modell större. http://www.firerescue1.com/fire-attack/articles/1046214-Video-Cow-manure-puts-out-truck-fire-in-NH/ Herregud vilken tur inte detta var min bil. Hade´
onsdag 18 maj 2011
För vem/vad skriver KI..
Svenska Dagbladet slår upp Socialstyrelsens granskning av SOS Alarms rutinner stort. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sos-alarms-rutiner-synas_6169551.svd ”–Det är en väldigt riskfylld verksamhet kan vi konstatera. Det kan ju hänga på liv och död om man prioriteras bort eller inte får hjälp i tid. Sen är det så med den här verksamheten att man inte kan förvänta sig att få en Prio ett-ambulans inom fem minuter i hela Sverige. Men man kan kräva att verksamheterna tar lärdom av händelserna: när blev det inte bra, hur många gånger hände det och är det en relevant nivå på tillgängligheten”, säger Maria Carlund inspektör vid Socialstyrelsen. ”–Det handlar om resursbrist kombinerat med bristande kommunikation mellan ambulansen och SOS, och det är ett nationellt problem”, säger Janne Kautto, från Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.
Maria och Janne har en gemensam tanke som jag är övertygad står för stor del av problemet men kallar det olika; tillgänglighet och resursbrist. Inte allt men stor del skrev jag. Det är svårt att prioritera men det är ändå svårare om man inte har något att dirigera.
”En varaktig sänkning av arbetslösheten till 5 procent förutsätter att lönerna under perioden 2012—2014 inte ökar mer än i genomsnitt 3,1 procent per år” skriver statliga Konjunkturinstitutet (KI) i en ny rapport om lönebildningen. Och sen kommer paradnumret; ”En arbetslöshet på 5 procent skulle, trots en lägre löneökningstakt, innebära högre disponibla inkomster för löntagarna i och med ökade skatteintäkter och minskade arbetslöshetsrelaterade utgifter skapas det utrymme för skattesänkningar. Om utrymmet kommer hushållen till del kommer de att få mer kvar i plånboken redan under perioden 2012—2014", skriver institutet.
Lägg märke till ordet ”om” och även om det är/blir så kommer de som bör gynnas särskilt göra det? T.ex. brandmän... Knappast, och att beskriva löneutrymmet så här för att ta bort förhandlingsutrymmet för de utsatta grupperna i ett slags kollektivt, vi-måste-alla-hjälpas-åt på det här sättet är ungefär som att kalla en fortkörningsbot för en …gasolycka. Jag har hört detta till leda oavsett hög eller lågkonjunktur men äpplen skall jämföras med äpplen så blanda inte in bananer i avtalsrörelsen. För grupper som hamnat efter. Långt efter och av olika anledningar. Brandmän är absolut en av dem. Hade´
tisdag 17 maj 2011
Gotland och utveckling mot en gräsklippare
Ett litet annorlunda inlägg kommer från Gotland där en företagare lägger sin syn på att Klinte räddningstjänst föreslås bli av med sin rökdykarkompetens och att personal i fortsättningen skall bemannas på 1 + 2 basis i stället för 1 + 4, som idag. http://www.helagotland.se/gt/artikel.aspx?articleid=6824248
…” Som en, av flera, arbetsgivare i området så tar vi ansvar. Vi har under åren sett det som självklart att ha deltidsbrandmän anställda hos oss. Vi är inte ensamma om detta. Det är inte gratis för oss, däremot är det gratis för Räddningstjänsten och i slutänden skattebetalarna. Vid en försiktig beräkning kan detta tillskott värderas till 400 000 kronor årligen. Därför blir det anmärkningsvärt att en dramatisk förändring av Klinte inte diskuteras med de företag som gör verksamheten möjlig.”
Så kan man också se det och naturligtvis bör man göra det oavsett hur man tolkar lagen och vad man måste och skall. Sen... har inte BRF glömt https://lagen.nu/dom/ad/1993:129 där vi nesligt, (klumpigt), förlorade i AD ”mot” Gotland. Man lär sig en hel del både vid vinst och förlust fast visst, det är roligare att vinna. Apropå ”vinna”:
I artikeln http://www.dn.se/sthlm/advokat-med-tre-promille-frias beskrivs hur en Stockholmsadvokat har friats från grovt rattfylleri efter en olycka där han senare visat sig ha 3,41 promille och tingsrätten håller inte för uteslutet att det kan stämma. Nyckelordet är ”senare” för han hävdar att han druckit efter och till den milda grad att han nått dessa..höjder. Hur många trafikolyckor med sprit eller andra droger inblandat i jag genom yrkeslivet varit ut på har jag sedan länge, länge sen tappat räkningen på och om… detta nu är en felaktigt dom kommer med all sannolikhet det ske igen med samma person. Hoppas bara det inte blir andra ”oskyldiga” som drabbas i så fall. Sen kan man reflektera en stund om ”likhet inför lagen” om man har tiden och lusten.
Sen har gräsklipparolyckorna börjat men denna är nog lite udda för en man skadades på måndagseftermiddagen sedan han vält med en åkgräsklippare mot ett staket och klämts fast. Men innan räddningspersonal kom fram hade en välutrustad förbipasserande sågat av räcket med en vinkelslip så att mannen kunde komma loss, skriver polisen på sin hemsida. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men det är oklart hur allvarligt skadad han blev. ”Vardagsolyckan” inträffade i Solna, nordväst om Stockholm. Dit skall jag nu, till Stockholm alltså. Om SJ vill. Hade´
måndag 16 maj 2011
Var det bra i London
är samma grundfråga som: Är påven katolik? Ja, är det korta svaret men har man sett
en gris som svävar över publiken. Uppblåsbara jättemonster och fyrverkerier. En skenavrättning samt en barnkör och ett ljud som kommer från alla håll i ett jättelikt surroundsystem i en förväxt, mycket förväxt Globen, O2-arena i London, ja då är man lite tagen fortfarande. Pink Floyd-gubben sparar inte på det gamla krutet och Rogers Waters The Wall genomsyras av en bärande idé - att det enda som är värt något är kampen mot ensamhet och rädsla, mot våld, krig, förtryck, översitteri och murar. Och inte minst att den kampen bara kan vinnas om vi hjälps åt. (Lite fackligt där, kanske han vill bli hedersmedlem?) Bit för bit byggs "The Wall" upp på scenen, och när första akten av Waters pretentiösa show är slut är muren komplett. De bygger och bygger under spelningens gång en cirka 800 kvadratmeter vägg/mur som blir en häftig filmduk att projicera budskap och filmer på. Föreställningen var något mycket mer än bara en storslagen och extravagant rockopera med ett tänkvärt budskap. Den är en av världshistoriens mest framgångsrika artisters avskedsturne´ och ett testamente. Det kommer att finnas de som säger att Roger Waters bara är gammal stöt vars progressiva rockmusik och budskap om solidaritet tillhör en förgången tid men den som sett The Wall utan att bli berörd har förmodligen inget hjärta. Och den som inte inser att Waters budskap i all sin enkelhet är tidlöst och mycket viktigt har ingen hjärna och alla som någon gång besökt månens baksida, vet att de har fel, ack så fel.
The wall var helt magisk, inledningen var som en hästspark rätt i bröstet och sen bara fortsatte det. Detta var nog mitt livs största konsertupplevelse och jag förväntar mig faktiskt inte att någon framtida skall nå högre. Dels så är 'The Wall' kanske mitt absoluta favoritalbum och så är Roger Waters ett geni på att visualisera och dramatisera musiken - således lär jag aldrig knappast få uppleva dessa totala höjder under en och samma konsert någon mer gång i mitt liv... Ja, eller vi får väl se. Lite kocko är man nog. Kanske. Muren då? Jo den raserade man i ett strorslaget sistanummer. Sen som bonus hans det shoppas, gå på en musikal och ett antal turistfällor och..pubbar, såg oss med. Igår London idag Växsjö, först, otroligt skoj nu och jag bara ler. Hade´
torsdag 12 maj 2011
MSB och utbildningar
MSB ska se över alla anslagsutbildningar. http://www.tjugofyra7.se/msb/Avdelningar/Utbildning/Oversyn-av-MSBs-utbildningar/ – I första rummet fokuserar vi på SMO-utbildningen, säger projektledaren Thomas K Nilsson. Senast 31 december ska översynen redovisas. Utbildningarna i räddningsinsats, räddningsledare och tillsyn ska också ses över, men SMO-utbildningen är prioriterad och de övriga kan komma i ett senare skede. - Äntligen, säger jag men är tyvärr lite luttrad. Jag vill gärna se lite mer och hur man tänkt och vad man anser om de lokala ”konkurerande utbildningarna” gällande intag, studieplaner, mål och kvalitetssäkring innan jag ropar halleluja. Bra början dock.
En annan början är min resa till London som startar nu. Jag är så noga med att komma i tid och fram att jag tar bilen istället för tåget till Arlanda.. Hade´
onsdag 11 maj 2011
Min stora idol
Imorse möttes man av att; ”Dagens papperstidning är försenad i hela vårt spridningsområde på grund av ett tekniskt fel i tryckeriet.” Hela morgonrutinen föll och det kommer troligen att påverka resten av dagen. Helt otroligt vad man är inrutad och hur sakerna hänger ihop. Egentligen. Detta är inte bra för kreativiteten så min första tanke idag är att det här måste jag göra något åt, göra annorlunda och olika och så får jag se om och hur det hänger ihop och om det i sig ger nya influenser, tankar och andra lösningar än de vanliga inrutade. Precis så säger i varje fall ”kreativitetskonsulterna” att man bör agera när de svävar ut och pratar om hur man kommer ur den så kallade boxen. Med mera dock..och det kan behövas idag för jag måste förnya mitt SJ-kort. Eller inte.
Sen-senare-senast är nästan legio och faktum är att hade jag flugit och åkt/kört bil detta år istället mer eller bara hade jag sparat tid och pengar både för mig själv och åt förbundet. Hur kommer nästa år/säsong se ut? Detta kommer vara dagens i-landsbekymmer SJ och mig mellan. I Missouri har man andra bekymmer för;
Fem brandmän skadades allvarligt i måndags när två brandbilar kolliderade på landsbygden i Missouri. Lyckligtvis var inga skador livshotande. Bägge brandbilarna kom från samma station och var båda på väg till samma brand men den första bilen körde fel, och vände om, var på väg tillbaka efter att ha missat uppfarten till huset. I länken nedan ser ni artikeln och en videosnutt över olycksplatsen. Ingen bra dag i Platte City och samtalsämnet på stationen är säkrat för lång tid framöver. Hur och varför och vad kan vi göra för att liknade inte sker igen? Kan det hända i Sverige och vad gör vi för att få säkrare utryckningar och handen på hjärtat, när hade ni körutbildning sist?
http://www.firerescue1.com/apparatus/articles/1041168-2-fire-trucks-crash-head-on-5-firefighters-injured-in-Mo/
Sen har då nedräkningen för Roger Waters konsert i London denna helg börjat. Nyss fick jag; Hi Peter,It;s only days before your visit to the world;s most popular venue to see Roger Waters: The Wall Live.
Åhhhh :-) och visst, jag är en inbiten Floydian och som jag har väntat.
Tillsammans med Syd Barrett, Nick Mason och Richard Wright bildade Waters, Pink Floyd, redan 1965 och jag var 4 år. Efter att gruppen nådde mer och mer framgång började Barretts mentala och fysiska hälsa göra det omöjligt för honom att leda bandet och Waters tog mer och mer över rollen som låtskrivare och sångare tillsammans med David Gilmour som hade gått med i bandet för att avlasta och senare ersätta Barrett. Waters tog nu mer och mer över den kreativa rollen i Pink Floyd och hans idéer om att göra konceptalbum resulterade i The Dark Side of the Moon och Wish You Were Here. Han hade även ett finger med i spelet på i princip alla låttexter som skrevs och de övriga medlemmarna började mer och mer rikta in sig på att skriva musiken. Till en början fungerade detta bra, de övriga medlemmarna tyckte att Waters var en utmärkt textförfattare och fann sig i situationen men efter 1975 års Wish You Were Here började dock harmonin minska. På 1979 års dubbelskiva The Wall står de övriga bandmedlemmarna endast med som upphovsman på tre av tjugosex låtar,("Young Lust", "Run Like Hell" och "Comfortably Numb".)
Oj-oj och lyssna på gitarren och solona.
Under inspelandet av The Wall blev de inre stridigheterna i bandet så stora att Waters sparkade Richard Wright men de behöll honom på den efterföljande turnén. Waters står som upphovsman (ensam eller tillsammans med någon annan) på 80 % av bandets låtar. 1985 tillkännagav Waters att Pink Floyd hade splittrat men på Live 8 galan 2005 återförenades Waters med de övriga i Pink Floyd och gjorde en 23 minuter lång spelning i London som inkluderade låtarna "Speak to Me/Breathe", "Money", "Wish You Were Here" och "Comfortably Numb".
Återföreningen var dock bara en engångshändelse.
Han skall jag se i helgen på O2 Arena London och turnén heter.. "The Wall", fattar ni vad stort. :-) Varför inte se honom i Globen för en vecka sedan kan man tycka och svaret är självklart för ett ”Floyd-freak”; han har aviserat att han kommer göra allt bättre, och mer, i London och betänk då de recensioner han redan fått som tex från DN: ”..kanske också gränsen för vad som är tekniskt möjligt att förpacka som ett kringresande arenapaket visades upp för ”The wall” 2011 är en sådan mäktig totalupplevelse att man baxnar. Surroundeffekterna och sökarljuset ger känslan av att en stridshelikopter verkligen flyger omkring inne i Globen…” Här har han/man förberetts sig mer, och epitetet ”kringresande” skall vara mer av formen och ge intrycket av ”stationärt”, så: Ohhh.. vad jag är pirrig och förväntansfull. Som att vänta på tomten och när man visste att den där leksaken man önskat sig så länge troligen var med bland klapparna. Hade´
tisdag 10 maj 2011
Vad händer vid förändringar av räddningstjänsten
I bloggen http://fpeslov.blogspot.com/2011/04/hur-manga-stolar-skall-en-politiker.html skriver Lesley Holmberg från Folkpartiet Eslöv om Tony Hansson (S), Eslövs representant i Räddningstjänst Syds direktion under rubriken: Hur många “stolar” skall en politiker sitta på?
Peter Elfmans kommentar kompletterar frågeställningen och visar på en vana att det är så här. Att frågor kan korsa varandra från ens olika roller är inte ovanligt och inte heller att olika uppdrag kolliderar men det gäller att veta vem man är och vad och vilka man företräder och kanske ha det omdömet att man avstår ibland. Eller begär mer uppgifter och fakta av föredragande tjänsteman om man inte förstår vad konsekvenserna kan bli av det man beslutar. En handlingsplan vid räddningstjänsten som omfattar brandmännens arbetssituation och tryggheten för Eslövs medborgare, sina egna väljare, är inte bara en pappersprodukt, utan ett dokument där man mer eller mindre vetenskapligt kan förutse vad som kan och tyvärr i vissa situationer kommer att hända. Lesley beskriver det rakt på; en person blir levande bränd och brandmännen står utanför och får inte ingripa pga underbemanning. Lesley har också skrivit relaterat till detta: http://fpeslov.blogspot.com/2011/04/ar-livraddning-en-fraga-om-kronor-och.html
I bakvattnet av detta har en annan spännande och nödvändig debatt blossat upp: "Hur många gamla ska behöva dö?" Här föreslås sprinklersystem i äldreboenden och man relaterar dels till de bränder som varit i området men även till en övning i Varberg. Den visade att om det varit skarpt läge hade man kunnat rädda en av åtta boende. En av åtta…ska det vara såhär, hos oss, i Sverige? Nä knappast och om man tänkte till och om redan vid projekteringen till bygget torde inte heller kostnaderna bli så stora. Faktiskt. MSB och Brandskyddsföreningen som har spetskompetens inom förebyggande brandskydd har yttrat sig över Boverkets nya byggregler men Boverket har valt att inte lyssna på synpunkter från sakkunskapen i ämnet då de ansett att det inte är kostnadseffektivt.
I seminarium inför detta konstaterades av inblandade aktörer:
1. BBR bör vara oberoende av räddningstjänsten.
2. Lokaler där folk ej kan utrymma själva bör ha högre brandskydd
oberoende av internt/externt organisatoriskt brandskydd.
3. Räddningstjänstens säkerhet bör framgå tydligare
4. Räddningstjänstens roll bör förtydligas i huruvida den ska vara del av
drift- och underhållsplanen?
5. Insatstid och förhållande till krav/lösningar behöver klargöras.
6. Vad händer vid förändringar av räddningstjänsten?
Det finns mycket att tycka och tänka i varje punkt här men jag återkommer med det.
http://www.skanskan.se/article/20110509/ESLOV/705089889/1005
Kostnaderna kan förenklat visas i 5 huvudområden och hur ofta tas alla 5 med i beräkningarna? (Kostnad för brandskada, för brandskydd, för myndigheter, för försäkring, för räddnigstjänst.) En organisation tittar på ett och struntar i nästa då ansvaret inte går över gränserna och häri ligger det största bekymret tror jag. En samhällsekonomisk bedömning innefattar alla och då är det många ”Tony Hanssonnare” som ska vara på banan, och på rätt bana, och med en förståelse över vikten av samverkan. Att det hänger ihop, för en total vinst, och inte bara då i pengar.
Jo, Boverket mfl. skrev och tyckte en hel del om stegar och höjdfordon med vid seminariumen och i utredningarna men det är värt ett eget inlägg och här har ju den lokala räddningstjänsten i området, Rsyd, sin "Åsbrinkare" . Hade´
måndag 9 maj 2011
Powerpoint-gränssnittet
Ett ledarskap som fragmenterats till en mängd mindre "chefer", utan egentligen makt, men med ansvar att genomföra ledningens beslut är det värsta jag vet. Inför man flera led av chefer behöver ledningen heller inte mötas av missnöjet från golvet och mellanchefer blir allt oftare inte längre representanter för sitt verksamhetsområde utan först och främst ledningens förlängda arm som ska implementera ledningens beslut. Vi har några sådana organisationer att tampas med. En annan aspekt på ledarskapet är att när man anställer ledare utan adekvat bakgrund eller/och lägger de tunga besluten till lekmän. Det blir förstås lättare att genomdriva beslut som man inte riktigt kan eller behöver föreställa sej konsekvenserna av. Sammantaget blir det en militaristisk organisation i veolourkostym med en massa fluff runtomkring men, hur går det med genomförandet i sådana organisationer? De flesta strategier stupar på det jag brukar kalla powerpoint-gränssnittet. Dvs den punkt där ledningen presenterar strategierna för organisationen. Cyniskt brukar jag konstatera att det är som en välregisserad show där några jublar och applåderar över det lysande framförandet. Bara för "massan" sedan går hem och jobba på som vanligt – det fanns inga budskap till dem själva och innebörden för dem och deras arbete. Medarbetarna blir med tiden cyniska av alla nya strategier, alla presentationer, alla medarbetarundersökningar som egentligen inte tycks leda till något. Det är en brist på reell öppenhet, som skapar hindren. För att kunna förbättra måste man erkänna att problemen finns. Detta ska inte ens behöva påpekas egentligen men…
Organisationsförändringar inom räddningstjänsten har lett till en ökad byråkratisering och är det något man kan vara säker på så är det att administrationen a l d r i g kommer att genomföra något som innebär att byråkratin minskar. Det är lättare att kontrollera någon med mindre kunskaper som dessutom är rädd för att bli av med jobbet! Min mardröm är att räddningstjänsten utvecklas till en totalpolitiskt styrd verksamhet som tex. försäkringskassa och arbetsförmedling. Personalpolitiskt döda organisationer vars huduppgift har blivit att påverka statistik inför redovisningar mer än att hjälpa medborgarna och nog är det märkligt att de ”nya omtagen” som vissa organisationer driver och snubblar över varandra för att visa som nymodigheter, redan beskrevs för 20 talet år sedan? Helt rätt, som ansvarig tjänsteman, det är bättre att politiken lever i tron att “nu har vi gjort något”, än att ”de” ska få sina illusioner krossade. För att kunna förbättra måste man erkänna att problemen finns. Detta ska inte ens behöva påpekas egentligen men…
SKL är Sveriges största och mäktigaste paraply och lobbyorganisation. Jag vill så gärna att de arbetar för mer och bättre räddningstjänst för alla och till ett acceptabelt samhällsekonomiskt pris. Ibland får jag för mig, kanske är jag paranoid, att den arbetar för något annat och inte alls är demokratisk. Vet politiken vad tjänstemännen gör, alltså vad effekterna blir och varför? Det känns ibland som att sitta i ett slutet mörk rum. Sitter man tillräckligt länge börjar man se saker som kanske inte finns där. Men, tänk om de gör det? Organisationer och deras omvärld utgör ett komplext system med beroenden sinsemellan. Det finns sällan enkla orsak-verkan förhållanden. I själva verket har en situation uppstått genom ömsesidig påverkan och interaktion med andra aktörer. Varje organisationsanalys och förändringsdesign måste bygga på en insikt om de systemiska förhållandena. Det som ”sitter i väggarna och de förutfattade meningarna” har en avgörande betydelse för om organisationer är effektiva och om processer når sina mål. Om det ibland överhuvudtaget går att samverka och samarbeta med han, hon eller dem. För att kunna förbättra måste man erkänna att problemen finns. Detta ska inte ens behöva påpekas egentligen men…
Man kan bli förbannad för mindre. Hade´
söndag 8 maj 2011
"Kultur"-krock?
Förtroendet har stor betydelse för om medarbetare väljer att engagera sig lite extra i jobbet. Och det är ledningens handlande som avgör – inte de stolta deklarationerna, konstaterar Richard Berglund, som arbetar på branschforskningsinstitutet Swerea IVF.
Tio faktorer som påverkar medarbetarnas vilja att engagera sig:
• Vision och strategi
• Tilltro till människor
• Ledningens aktiva medverkan
• Långsiktigt tänkande
• Individuell anpassning
• Ansvar och befogenheter i arbetslagen
• Möjlighet att påverka
• Utmaning
• Lärande
• Del av vinsten
Och ja, jag håller med och kom att tänka på Kommunalrådet Ulla-Maj Andersson i Nordmaling. Hur går det där? Jo..nu har man röstat igenom ett misstroendevotum mot kommunchefen. http://www.vk.se/Article.jsp?article=441881 Ekonomichefen säger upp sig och utvecklingschefen har börjat se sig om efter ett annat jobb. http://www.vk.se/Article.jsp?article=441630 men Lennart Holmlund, (Umeås kommunalråd ???), har ett drastiskt förslag för att lösa Nordmalingskonflikten: - ”Spräng hela kommunhuset och bygg ett nytt. Det sitter så mycket skit i väggarna så egentligen skulle man spränga hela kommunhuset och bygga ett nytt”, säger han. http://www.vk.se/Article.jsp?article=442193&category=382 Och vad säger man?
Jag är lite stum..av förundran, faktiskt. "Kultur"-krock? Hade´
lördag 7 maj 2011
Hassela rond 11
I torsdags, på ett möte i Hassela i norra Hälsingland fick brandmän, företagare och politiker möjlighet att diskutera neddragningen av deltidskåren. Vid det mötet ansåg Nordanstigs politiker i miljö- och räddningsnämnden som enda alternativ att Hasselakåren ska kunna rökdyka även fortsättningsvis. Nästan samtliga företagare i Hassela har tidigare lämnat in en skrivelse till Nordanstigs kommun där de krävt att deltidskåren ska ha laglig rätt att kunna rökdyka. Och på onsdagen lämnades 700 namnunderskrifter från ”Hasselabor” in till Nordanstigs kommunledning med kravet att få behålla räddningsstyrkan.
Hudiksvall och Nordanstigskommun har en gemensam miljö- och räddningsnämnd. Men det är kommunfullmäktige i Hudiksvall som fattar beslut om nämndens budget.
– Det här är bekymret med en gemensam nämnd mellan två kommuner, den ena kommunen kan inte vara med och påverka lika mycket, säger Sven-Åke Eriksson (C).
På fredagen träffades båda kommunalråden och Nordanstigs ledamöter i miljö- och räddningsnämnden för att diskutera neddragningen av Hasselas deltidskår. De är alla överens om att det krävs en förman och fyra brandmän på varje skift så att räddningskåren har möjlighet att rökdyka utan att invänta förstärkning. I dagsläget finns det inga förmän, alla förmän valde att gå tillbaka som brandmän när neddragningen trädde i kraft i måndags.
På tisdag kommer den gemensamma styrgruppen för Hudiksvalls och Nordanstigs miljö- och räddningsnämnd ha ett möte och diskutera Hasselas deltidskår. – Vårt krav där är att ta tillbaka bemanningen i Hassela som den var innan neddragningen. Och vi vill diskutera hur det ska finansieras. Rent akut måste vi lösa det så att det finns arbetsledare på plats. Men vi vill sen se en långsiktig lösning för hela mandatperioden, säger Kommunalrådet Monica Olsson.
Det här har varit och är en fråga som Brandmännens Riksförbund varit engagerade i sedan 2009, dvs sedan räddningschefen kom med de nya förslagen, och vi är inte klara än. Sedan så är svaret på mitt inlägg i tisdags denna vecka nu ganska tydligt, citat mig själv; ”Arbetsmiljöverket svarar mig om arbetsledare vs räddningsledare; …."Det som verket däremot var mycket noggrann med att markera var att det på en skadeplats krävs en arbetsledare på plats som gör den riskbedömning som ska ligga till grund för vilken typ att insats som man ska välja (5 § i AFS 2007:7). Exakt vilken kompetens en arbetsledare ska ha ligger utanför verkets bemyndigande att fatta beslut om. Det ska däremot riskbedömningen enligt 4 § ge svar på. Däremot säger vi att denna person ska ha minst den kompetens och i övrigt de färdigheter som beskrivs i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1, 6 §…" Vilket gör att en och annan kommun kan komma att få problem av en annan art än man trodde. Jag vet vilken och var detta bör prövas..”
http://helahalsingland.se/nordanstig/hassela/1.3133726-politiker-kraver-full-bemanning
http://helahalsingland.se/nordanstig/hassela/1.3138018-nordanstig-tanker-strida-for-deltidskaren
Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna har delvis baserats på en dagbok skriven av en Hasselabo. De frön som sås i romanen, då Karl-Oskar och Kristina befinner sig i Amerika, kommer från ett äppelträd av astrakan. Detta moderträd finns fortfarande på gården Joris i Hassela socken och fortfarande finns också viljan och kraften som förr behövdes för att ta steget ut, nu får att värna om sig och sitt. Om man samverkar och verkligen får klart för sig vad saker och ting innebär, visar vad man tycker om det och agerar, finns det en kraft i den gemenskapen som är svår att stå emot. Av många skäl och främst kanske av sunt förnuft och självbevarelsedrift men, det är inte över. För, ”It ain't over until the fat lady sings” som bekant, men, hon har börjat sjunga. Hade´
fredag 6 maj 2011
IVPA x flera
I artikeln: http://www.dalademokraten.se/sida/id/165785/ kan ni läsa om att Räddningstjänsten Dala Mitt under ett halvår har prövat 90 sekunders anspänningstid istället för 5 minuter vid Gagnef, Björbo samt Mockfjärd vid IVPA, I Väntan På Ambulans. Jo, FiP var instrumentet och en fördelar och nackdelar ruta finns i artikeln.
Här finns också en relaterad Facebooksida http://www.facebook.com/pages/IVPA-r%C3%A4ddar-liv-i-Dalarna-l%C3%A5t-det-forts%C3%A4tta-vara-s%C3%A5/205231016159269 och gissa om detta är ”politisk dynamit”?
Och i Piteåtidningen skriver man om att flera av länets räddningstjänster, bland andra Älvsbyns, har redan i dag utrustning och kompetens att ge både syrgas och defibrillera patienter dygnet runt året runt. Detta nyttjas redan, men bara vid trafikolyckor och bränder. Men enligt landstingets beslut ska IVPA vara ett glesbygdskoncept och omfatta följande orter: Abisko/Björkliden/Riksgränsen, Harads, Gunnarsbyn, Markbygden (Långträsk), Moskosel, Porjus och Vidsel. Från och med 1 juni är Vidsels räddningstjänst redo att åka ut på akuta sjukvårdslarm inom sitt släckområde. http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6142020
Och så här, ungefär, tycker BRF om IVPA-larmen: http://www.brandmannensriksforbund.se/Om-Oss/ARKIV/article-6/
”Vi brinner för dem”. Nu ska jag sakta ta mig hemmåt genom Sverige med något stopp efter vägen så, Hade´
torsdag 5 maj 2011
Rekryteringsproblem en myt?
http://youtu.be/CO8ykAIlP7M Brandkåren lägger vi ner - del 1
http://youtu.be/o0sDiiLSenc Brandkåren lägger vi ner - del 2
Är två youtube-klipp från SVT:s program Reportrarna som sändes 1998.
Alltså 1998 och nu skriver vi 2011. Jag har material från en landsomfattande BRF kampanj i samma ärende från 1988 och en egenproducerad film från 1992. Vi har uppvaktat dåvarande räddningsverk, Kommunförbundet, kommuner, nuvarnade SKL/Pacta och MSB, politiker och suttit i otaliga arbetsgrupper. Uttalanden som biter sig fast från SKL är tyvärr att "detta problem finns inte utan är ett utspel för att höja lönerna för deltidsbrandmännen." Vi var många som hörde det, från många organisationer och myndigheter, och hade man inte suttit på en stol hade man ramlat omkull av förvåning. Men, kan man säga att viljan då fanns och kan man rent av förmoda att problemen motarbetats? Av skäl man kan gissa sig till men de stavas inte k-o-m-p-e-t-e-n-s och framåtriktad rekryteringsstrategi. Sorry, men;
Det här har SKL/Pacta gjort bra. En ordlista: http://www.skl.se/vi_arbetar_med/avtalsrorelsen/a-o_om_avtalsrorelsen Jag fastnade för; ”Osakliga löneskillnader: Diskriminerande skillnader i löne- och anställningsvillkor, till exempel mellan män och kvinnor som utför arbete som är lika eller likvärdigt.” Men då det är lika hos oss mellan kvinnor och män tänker jag mer på andra diskriminerande skillnader och branschens löner vs andra relaterade branscher. Sen såg jag Konfliktåtgärder: Tillåtna konfliktåtgärder är strejk, lockout, nyanställningsblockad samt övertidsblockad. Och då under själva avtalsrörelsen så att säga. Annars blir det en oegentlig stridsåtgärd, och det kan man inte göra under avtalsperioden om, man är bunden av ett kollektivavtal. ”Om man är bunden av...” och/eller inte vill visa sig värdiga och villiga att samverka. Eller möts av motsatsen eller nonchalans ändå…
Söker du på MSB + rekryteringsproblem så får du som första sida upp: Kartläggning av orsaker till rekryteringsproblem och förslag till ... www.msb.se/.../Deltidsanstallda-brandman--kartlaggning-av-orsaker-till-rekryteringsproblem-och-forslag-till-fortsatt-arbete-mm/
Klickar du på den får du;
”Sidan kunde inte hittas/Sidan du sökte finns inte”.
Känns lite…symtomatiskt, med vad man egentligen gör åt detta bekymmer. Om denna tanke stämmer skulle man inte ens få en Goggelträff om man bytte MSB mot SKL, så helt nattsvart var de väl inte. Om än lite mörkt men min ”känsla” är lite som om, man kanske fått kolera. Det stämmer i vart fall med symptomen. I början märker man inget. Och jag har inte märkt nåt, men det tragiska och nattsvarta här är att rekryteringsproblemen hållit i sig och knappast, är en ny företeelse eller är i början. Möjligen början på det sista, sista innan det är helt oreparerbart. Men vad görs? Åt arbetstider, försäkringar, A-kasseproblematiken, ersättningarna, C-körkorten mm och mm i rad.
Fortfarande, vill jag ändå tro, för det finns en skillnad mellan chansen och risken att något ska inträffa. Chans är möjlighet till lyckat resultat medan risk är – ja, möjlighet att det går rent åt pipan. Och tron kan ju som bekant försätta Bergh. http://hd.se/svalov/2011/05/04/brand-pa-brandstationen-i/
Sen har det varit en brand på KTH i Stockholm där aulan och kringliggande lokaler har totalförstörts och en brandman fick föras till sjukhus med skärskador, och vid.. brandstationen i Teckomatorp. Räddningstjänsten från Svalöv och Landskrona larmades och vid midnatt brann det fortfarande rejält skrivs det. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Nu ska Bergh åka till Göteborg ett par dagar så, Hade´
onsdag 4 maj 2011
Kasam på er..
I söndags var det arbetarnas högtidsdag, första maj. Som vanligt går arbetarrörelsens ledare i demonstrationstågens främsta led, men vilka är det de demonstrerar för? Kan man överhuvudtaget kalla sig för arbetare om man duschar före jobbet i stället för efter? I artikeln http://www.fokus.se/2011/04/en-arbetare-ar-underordnad/ försöker LO-basen Wanja Lundby-Wedin reda ut begreppen. Försöker.. för jag må erkänna att jag har lite svårt att hänga med, en ”känsla av delaktighet”??
– ”Om det finns en förvirring och osäkerhet är det bra att frågan kommer upp på bordet. Arbetarklass ska handla om stolthet och tillhörighet. Jag är och kommer alltid att känna mig som arbetarklass även om jag har både makt och generösa villkor. Det är känslan av delaktighet och kamp som är grundläggande.” http://www.dn.se/ekonomi/wanja-lundby-wedins-hoga-arvoden
Jag får inte till min KASAM och när jag studerade pratade vi mycket om det. Känsla Av SAMmanhang vilket är ett begrepp som myntades av Aaron Antonovsky (1923-1994). Han var professor i medicinsk sociologi och fann att en del av gruppen judiska kvinnor som överlevt koncentrationslägren trots alla umbäranden förmått bevara sin hälsa. Fynden resulterade i frågeställningen om vad det är som gör att människor blir och förblir friska. Antonovskys svar på den var KASAM (Känsla Av SAMmanhang).
Antonovsky menade att en individ aldrig är antingen helt frisk eller helt sjuk utan att vi hela tiden rör oss mellan de två polerna frisk och sjuk. Enligt Antonovsky är det graden KASAM som ligger till grund för var vi befinner oss mellan dessa poler. Begreppet KASAM omfattar tre delkomponenter. En grundläggande upplevelse av att det som sker i och utanför individen är förutsägbara, begripliga och strukturerade (begriplighet) och att de resurser dessa skeenden kräver finns tillgängliga (hanterbarhet) samt att livets utmaningar är värda att investera sitt engagemang i (meningsfullhet). Antonovsky utvecklade ett formulär som mäter graden av KASAM. Höga värden innebär att individen har en stark känsla av sammanhang och därmed en hög förmåga att hantera utmaningar.
(Att Kasam också var namnet på ett antal Indiska skådespelare hade jag ingen aning om därför ger jag er klippet att njuta av som 5 273 205 har gjort före oss.)
Vi har även några räddningstjänstorganisationer med låg KASAM och då ger det medarbetarna låg förmåga att hantera utmaningar. Sen vad man ser som utmaningar skiljer sig från individerna men det man vet är att om man inte har KASAM blir toleransen mindre. Och mindre, och snart ser man ”utmaningar” i allt. Nu ska t.ex. jag iväg på en. Utmaning. Hade´
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)