torsdag 1 december 2011

Samhällets alarmeringstjänst ses över


Och… så har då Regeringskansliet idag gått ut med ett pressmeddelande:

Samhällets alarmeringstjänst ses över
Regeringen har idag beslutat att tillsätta en utredning som ska se över Sveriges alarmeringstjänst.
- Det offentligas förmåga att hjälpa är en grundpelare för att människor ska känna trygghet i sin vardag. Man ska kunna lita på alarmeringstjänsten när man är i nöd och ringer 112, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Regeringen anser att alarmeringstjänsten bör anpassas till hur Sveriges krisberedskap idag är utformad, den tekniska utveckling som skett de senaste åren, samt till de behov av alarmering som finns. Särskilt viktigt är att säkerställa en sammanhållen och obruten så kallad larmkedja för att öka säkerheten och tillförlitligheten vid larm.
Den särskilda utredaren utses inom kort. Utredaren ska:
-Kartlägga nuvarande alarmeringstjänst och anknytande tjänster.
-Beskriva konsekvenser av att flera operatörer tillhandahåller tjänster för utalarmering m.m. av resurser för hjälpinsatser inom allmän ordning, säkerhet och hälsa.
-Föreslå vilka delar inom allmän ordning, säkerhet och hälsa som ska ingå i samhällets alarmeringstjänst.
-Föreslå hur verksamheten ska vara organiserad utifrån alarmeringstjänstens betydelse när det gäller allmän ordning, säkerhet och hälsa.
-Ta ställning till hur det offentliga åtagandet ska avgränsas, utformas och finansieras.
-Analysera ansvarsfördelning mellan stat, kommun och landsting.
Uppdraget ska redovisas senast den 14 december 2012.

2 kommentarer:

  1. Detta låter klokt.Problemet ligger nog inte hos personalen utan är en följd av allt för stora besparingar.Gör om och gör rätt och kompletera en väl utbyggd ambulansverksamhet med Ivpa utförd av räddningstjänsten.

    SvaraRadera
  2. så sant som det var..skrivet, Håkan. Det jag möjligen kan vara lite sur över är att det egentligen kommer något år för sent då en hel del redan har gått för långt, vilket jag och vi kommer göra allt för att visa i och runt denna utredning men, "spilld mjölk etc".
    Så, inga bittra strider om dåtid för framförallt handlar det nu om att VÅGA se framåt och få till det här. För allas skull.

    SvaraRadera