tisdag 6 december 2011

IVPA vid Färgelanda och Orust


I Färgelanda och på Orust rycker inte brandmän ut i väntan på ambulans. Detta trots att färre ambulanser hinner fram i tid än i NU-sjukvårdens övriga kommuner skriver man i artikeln:
http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.1454522-orust-och-fargelanda-vantar-pa-en-losning

Mellan 15 och 38 procent av de 75 akutlarm som inträffade i Färgelanda under årets första åtta månader nåddes av en ambulans inom 20 minuter och genomsnittsmål är 90 procent” står det med, och jag förstår inte.
Är det 15% i Färgelanda och 38% vid Orust eller något mittemellan för dem tillsammans eller tvärs om och sen är detta mål, fel använt, ett riktigt dåligt mål egentligen för en hel region. Har du ett område med säg två-tre städer och resten mindre orter och landsbygd, behöver du bara ha bra täckning på de två-tre städerna för att uppnå det och kan då med lugn och ro dra ytterområdenas resurser och lägga dem i städerna. Jag vet och har själv fört den argumentationen när jag klarat mina övergripande mål som ansvarig men ändå haft bekymmer i vissa områden. Närhet, likhet och samma villkor är svårt men det blir inte bättre med otydlighet i för övergripande och trubbiga mål om man inte förklarar vad man menar och hur det slår i praktiken.

Kommunernas chefer säger att de är positiva till IVPA och vill men, och det var ett roligt uttryck; ”-väntar kraftfullt”. Tyvärr lär man nog få fortsätta med det för Nu-sjukvården säger: – ” Tanken är att alla räddningstjänster ska vara med på sikt, men det är en komplicerad sak, organisatoriskt. Det är en process som tar tid, man får ta en kommun i taget.” På byråkratiska betyder det att man inte vill för av alla Sveriges kommuner är man snart ensamma och om de övriga klarat av det.. komplicerade. Man har drygt 200 kommuner att titta på och ett antal landsting och så kallade sjukvårdsregioner och har de löst det borde man ju rimligen inte behöva uppfinna hjulet. Kvar är då personalen och om de vill/kan och, det där facket. Som sägs vara motståndare men inte är det utan sedan 20 år tillbaka verkat för IVPA och samverkan i och om detta. De borde då inte heller vara några större problem att prata med… Om man vill alltså. (H)jul:en står för dörren så det är bara att öppna ju.. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar