fredag 30 december 2011

Hultsfred, PwC, SKL och Skurup


Jag har skrivit tidigare om Hultsfred och där kommunalrådet kommenterade kostnaderna i en artikel nedan, ”räddningstjänsten kostar för mycket”. Då, i augusti, framgick det också att man skulle anlita en oberoende konsult och hittade man bara den personen relativt snabbt skulle utredningen kunna vara klar innan årsskiftet. Hultsfreds kommun har nu anlitat en konsultfirma som ska utreda om det finns möjlighet att spara pengar inom räddningstjänsten och arbetet är i full gång och det är PwC som gör jobbet. Högsby kommun har likande brydderier och och där funderar politikerna på ett kommunalförbund med tex Vimmerby och just Hultsfred. I Hultsfred avbröt man rekryteringen av ny räddningschef under våren och tittade mot samarbete med Vimmerby för ledningsfunktioner och räddningschefen var måttligt road. Processen fortskrider och nästa offentlighet är när nästa räddningschef sätter morgonkaffet i halsen då han får läsa om en miljonbesparing han inte vet om i tidningen.

Jag är mycket, alltså MYCKET fundersam, till bakgrunderna och tankarna i detta. Dels nämns SKL:s utredning om kostnader för räddningstjänsten i kommunerna och jämförelserna görs rakt av därifrån åtminstone från början.
De behöver tolkas och av någon som förstår-sig-på är min uppfattning och är det gjort? Såväl Hultsfreds politiker som grannkommunerna beskriver att detta handlar helt om pengar och ekonomi och visst, det är ett skäl som något men, det ligger en bit ned faktiskt. Egentligen. Räddningstjänsten är lagreglerad och i kommunen-erna skall finnas en handlingsplan över hur detta skall åstadkommas och med ansatsen i den risk och hotbild man infacto har. Ekonomi är inte en risk och hotbild utan en besvärande omständighet och det får inte, INTE, vara skälet till nedrustningar. Länsstyrelsen skall bevaka att så inte sker och MSB är där bakom som garant för att regering/riksdagens lagar och föreskrifter följs.
Lag, föreskrift, garanter och tillsynsmyndighet för staten…
Ändå, gång på gång struntar kommunala politiker i sina tjänstemän som företräder sin räddningsorganisation, sin lagreglerade organisation och hittar på och tillsätter och vrider och vänder med externa konsulter där det är uppenbart att huvuduppdraget är att hitta pengar och hitta dem nu.

Utredningen pågår som sagt och jag ska väl inte föregå den men med tanke på bakgrund och vad som framgår i media i och om och runt så är det lite svårt att vara positiv som betraktare. Jag hoppas jag har fel och att PwC som då gör jobbet, själva har lag, föreskrift och kvalitet med i sin utredning och även ”hör” den andra sidan, tjänstemän och utförare, dvs brandmännen. Vi får se.

http://www.nyheterna.net/nyheter/hultsfred_vimmerby/raeddningstjaensten_kostar_foer_mycket
http://www.nyheterna.net/nyheter/hultsfred_vimmerby/brandstation_kan_laeggas_ned

Få se, får vi också i Skurup men då gällande en ambulans. Skåne är uppdelat i fyra ambulansdistrikt och resurserna fördelas efter vilka behov som finns i distrikten och inte efter kommungränserna. I slutet av november togs alliansens förslag om att en ambulans ska stationeras i kommunen upp i kommunstyrelsen i Skurups kommun. Alla partier som var närvarande ställde sig bakom förslaget och nu hoppas kommunstyrelsens ordförande, Niklas Sjöberg (M), att det snart blir verklighet. 1 december 2012 ska Skurups kommun ta över räddningstjänsten och driva den i egen regi med.
Det jag reagerar över här är vad landstingspolitiken säger och även tjänstemännen från såväl kommun och inte minst landsting. Ambulanseriet ligger under sjukvårdshuvudmannen och inte bara här går politiken över sina gränser när man vill ha "mera och bättre" av andra styrande lokala politiker.
Å ena sidan har man inget bekymmer med att spara och ”effektivisera” i sitt eget område man tycker om andras. Bra på ett sätt.. men tveksamt på andra och behövs verkligen både landsting och kommuner och i så fall i och till vad?
Kanske det också är dags att renodla gränserna och flytta lite verksamhet till andra aktörer och hur skulle det se ut om räddningstjänsten då blev statligt? Hade´
http://www.ystadsallehanda.se/skurup/article1595374/Ett-steg-narmare-egen-ambulans.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar