fredag 23 december 2011

God jul och en spark i arch..stjärten


Hej på er. Vill kort med några rader bara önska er en otroligt God Jul och ett Gott nytt år. Passa på att vila till er nu för 2012 kommer det hända mycket . Tror jag. :-) En del ner men mycket, mycket, upp och det är alltid summan och hur man ser på det som händer som betyder något.
Egentligen.

BRF vill påverka och vara delaktiga och tillsammans inte bara kan utan gör vi det så er support behövs. För vår allas skull till ett tryggare Sverige när något händer. Innan tar andra hand om och vi stödjer det till 100% men det är naivt att tro att alla olyckor kan förebyggas. Ditt stöd för Brandmännens Riksförbund är ett stöd för Sveriges alla brandmän oavsett var de organiseras egentligen för vi ser till alla och oavsett vem eller vilka de är i vårt engagemang till våra medlemmar. De är våra VIP:are och som med sitt medlemskap, och/eller engagemang visar vägen, som andra sen beträder. Det finns bara ett branschfackförbund i Sverige för våra frågor så ge dig själv en julklapp och gå med du med eller tipsa en kompis. Tillsammans kan och kommer vi att göra skillnad och tänkt dig kunna säga, jag var med i och om detta, och alla behövs. BRF är otvetydigt störst av de fackförbund som organiserar brandpersonal och trots att vi saknar kollektivavtalet på heltidssidan är vi nära även där. Vi har majoritet i en del områden för heltiden och en förkrossande majoritet i andra. Vi har en del vita fläckar som vi låtit vara vita och det främsta skälet är att där har Kommunal duktiga lokala företrädare och också alltså är brandmän som företräder brandmän. Vi har valt att direkt eller indirekt stödja dem och det är samverkan även om det inte direkt syns i det korta perspektivet. De som däremot inte förstår grunduppdraget och inte inser att de fackliga parterna måste agera gemensamt för att vara starka och sätter hinder och ”skjuter oss i ryggen” och därmed ger arbetsgivare en tjänst och gör den vanliga brandmannen en otjänst, de plockar vi. En efter en och med olika medel så det kanske inte är en slump att någon har och får problem för vi ser det som ett problem inte bara för våra medlemmar utan för alla i branschen. Även arbetsgivaren faktiskt.

Jag tror på 2012 och att vi måste flytta fram våra positioner och verkligen börja samverka och lösa problemen. ”Hur gör vi nu, och vad kan vi göra för att bli bättre, och öppna, istället för att stänga och verkligen gå från ord till handling?”

BRF har genomfört en rad åtgärder för att visa vår vilja i konkret handling men det börjar svida lite på den kind vi vänt till så vi väntar på motprestationer och tror på det bästa. Då tror jag branschen verkligen lyfter och det är dags att pröva något nytt nu, att välja framtid.
BRF är redan anpassade för det nya efter svåra umbäranden och det ska inte negligeras för visst, det har varit smärtsamt. Vi bildades redan 1945 med kollektivavtalsrätt från 1946 men vi har alltså genomgått föryngrings och moderniseringsprocessen och vi är nyrustade för att stanna i ett långt perspektiv.

Konservativa branscher är en ”utmaning” och utmaningen är att förändra det som står still. Till det bättre, annars bör man låta bli men då har man granskat det stillastående och väl det då. Världen fortsätter alltid att utvecklas och utmanas och den eller de som inte förstår det försvinner. Så enkelt är det. Egentligen. Sen kan jag förstå att om man har något år kvar till pension eller funderar på annat att det kan vara extra jobbigt och att man rent av har egna egoistiska skäl till konservatism men snälla, tänk på de som vill och ska vara kvar då. Annars kan det i en del riktigt uppenbara fall bli så att någon berättar för någon som kan göra något åt det. Ändå. För många av Räddningstjänstens styrande kan väldigt mycket om ett område som få andra behärskar. Samtidigt har man kommit väldigt lite i kontakt med andra. Man vet att den kunskap man har innebär makt men glömmer tyvärr ofta de ideal man kanske hade när man började på sin bana och nu är den på slutet. Man antar lätt inställningen att man vet bäst själv – inte bara inom räddningstjänst utan i det mesta. Översitteriet och bristen på förståelse för andra organisationers och människors problem, utmaningar och kompetenser är skrämmande lågt i vissa organisationer även om man i värdegrunder och inte minst muntligt, påstår sig och sitt om annat.

Därför har numera BRF många spännande och bra samverkanspartners helt utanför vår bransch också som vi kontinuerligt stämmer av med och dryftar våra bekymmer mot. Och omvänt. Detta har lett till en bred förankring och en vidsynthet även i detaljfrågorna men tyvärr, till viss del, går vi före och långt före vissa andra organisationer men vi väntar väl in dem. Eller så slipper vi det när de eller dess sega byråkrater försvinner. För det gör de och så har det alltid varit och kommer alltid att vara.
Fråga dinosaurerna? –De finns inte? -Nähä…

Mer sen, men jag avslutar med en kort resumé över vad en av mina mentorer sysslar med och jag träffar honom i februari:
“Under President Schaitberger’s leadership, the IAFF’s Political Action Committee, FIREPAC, has grown to more than $4.6 million and ranks among the top one percent of PACs in the nation. His commitment to ensuring that the IAFF supports candidates and lawmakers who are friendly to fire fighters and their issues, regardless of political party, has significantly enhanced the union’s power and influence at all levels of politics.” Han företräder, håll i er, 600 000 brandmän över hela världen.
Och... Har ni sett vår Facebooksida :-) https://www.facebook.com/#!/pages/Swedish-Firefighters-SFF/107057319385315
Hjälp önskas med spridning av denna och alla, är som vanligt, välkomna och inte bara medlemmar. Vi månar ju om alla brandmän om än för en del indirekt. Ha en riktigt riktig God Jul på er. // Peter

2 kommentarer:

  1. Självsäker och ödmjuk inställning? ;-)

    SvaraRadera
  2. visst, det drabbar en del :-) // Peter

    SvaraRadera