”Jag är 44 år och bor i Örebro med Karin och våra två barn, som är 2,5 år respektive 6 månader gamla. Vi har ett litet rött hus i Brickeberg, Örebro. På fritiden gillar jag trädgården, samt att springa och gå i skogen med Karin och barnen. Jag är född i Åmål och bodde där till och med gymnasiet. Har fil. kand. i statskunskap.
Jag har arbetat med internationella frågor i 20 år. Först i Röda Korset, sedan på försvarsdepartementets säkerhetspolitiska avdelning 1992-93.
Jag kom in i riksdagen 1994 och arbetade fram till 2002 bland annat i riksdagens utrikesutskott, och var sedan moderaternas talesman i skol- och utbildningsfrågor fram till valet 2006. Kort efter att alliansregeringen tillträdde blev jag utsedd till handelsminister. Sedan den 5 september 2007 är jag försvarsminister,” skriver Sten Tolgfors på sin blogg.
Försvarsdepartementet ansvarar för två huvudsakliga politikområden: Försvar och samhällets krisberedskap. Skydd mot olyckor är del av krisberedskapen och omfattar åtgärder för att förebygga olyckor och begränsa konsekvenserna av olyckor. Med olyckor menas både olyckor vållade av människor och naturolyckor där människor, egendom eller miljö kan skadas. Skydd mot olyckor är ett område som främst syftar till att förebygga och hantera vardagens olyckor.
De olika räddningstjänsterna är här den viktigaste aktören.
Jag följer Sten Tolgfors blogg, också, men funderar en hel del varför. Om ni gjort det eller söker i hans blogg eller någonstans överhuvudtaget där han och räddningstjänst kopplas ihop blir ni förvånade. Det finns inte eller nästan inte alls förutom att han har ”en länk” till MSB. Måste verkligen räddningstjänsten ligga under försvarsdepartementet eller finns det bättre alternativ? Med den här uppmärksamheten från departementet och dess chef är nog alla andra alternativ bättre och varför har vi inte ett civildepartement eller något riktigt relaterat departement, dvs ett som tar räddningstjänsten på allvar.
I Finland är det annat och i Helsingfors skall man bygga tre nya brandstationer, ja ni läste rätt. Helsingfors bygger tre nya brandstationer, skaffa nya brandbilar och anställer fler brandmän till de nya stationerna för att möta… en växande stad. Detta utan att lägga ned någon existerande brandstation eller minska de operativa styrkorna på de övriga stationerna. Om vi pratar politiskt självmord i Finland så skall man lägga ned en brandstation. Finland tittade mycket på vad som skedde i den Svenska räddningstjänsten, förut, det har man slutat med och läs igen det viktigaste i sista stycket:
Möta en växande stad.
Man har lagkrav och det finns redan i de övergripande byggplanerna innan man utvecklar ett område, hur möter vi det med ett tillgängligt skydd, en fungerande räddningstjänst.
Är jag besviken på Sten Tolgfors och hans departement och kommer han att försvara sig med att det finns en myndighet som hanterar detta och kan då nästa fråga bli: Hur gör den det och vad har de för huvudfrågor?
Mycket nu…
Hade´
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar