Jag är fortfarande ledig och lite trött idag och tack från hjärtat SVT för det. Först kanske Sveriges bästa band, Eldkvarn på Cirkus och med gästartister av rang följt av världens bästa, AC/DC - Live at River Plate igår kväll. Alldeles slut men leende gick man och lade sig för att stirra löjligt i taket. Herregud vad bra och snart är det sommar, festivalsommar, men, kommer ni ihåg Simon?
Simon Wallmark, SMO-brandmannen som kränktes av Räddningstjänsten i Södertörn ni vet, han har skrivit ett inlägg på en nystartad Facebook-sida.
(Ni vet väl också att Brandmännens Riksförbund har en Facebooksida med? Klicka på rubriken till detta inlägg och häng med och på vettja..)
Simon inlägget:
Känner mig faktiskt djupt bekymrad, för detta berör er alla och även mig.Vare sig ni har uppmärksammat detta eller inte, så kan jag ge en snabb förklaring varför jag är djupt bekymrad. Brandkåren Attunda valde att annonsera efter... 6 st brandmän, utan tidigare utbildning inom kompetensområdet. De sökte personliga tränare, säljare eller sjukvårdspersonal och ansåg det som meriterande. Den tvååriga brand- och säkerhetsutbildningen ”Skydd mot olyckor” angavs inte som meriterande vilket är märkligt. Denna rekrytering söker alltså brandmän, och den antyder att brandmän saknar utbildning genom sin annons som då är vilseledande. Utbildning brukar även vara lönegrundande, men inte här. Alla ska få samma lön, för lönen hänger i yrkestiteln – inte kompetensen. Är det kostnadseffektivt, vanlig praxis eller politiskt motiverat? Utöver dessa brister inom kompetensen, så fanns en klar kravprofilen på vad de sökte, och där var det skrivet så att många står utan chans att få det jobbet – trots att de jobbat inom räddningstjänsten och innehar den myndighetsstadgade utbildningen men saknar två huvudkomponenter, annan etniskt ursprung och språkkunskaper.
Kompetensbristen på de som söks för dessa tjänster, är det något man bara ska acceptera – som i förlängningen drabbar den som är med i olyckor, bränder eller andra akuta situationer? Varför höjer man den medicinska kompetensen på ambulanser, medans man sänker kompetensen på brandmän som dessutom dras med lägre bemanning på många ställen i Stockholm? Är detta demokratiskt rätt? Har vi som invånare blivit informerade om detta? Att ambitionsnivån, eller den operativa förmågan, sänks. Sänks vår skatt samtidigt?
Är detta en bra arbetsmiljö för brandmän? I det långa loppet, hur ska man motivera att man har en tvåårig utbildning när räddningstjänsten söker folk utanför dessa ramar? Kommer man kvalitetssäkra sina interna utbildningar genom att låta dem gå SMO i efterhand?
Innebär inte detta att man i korta ordalag nervärderar de som går SMO, har gått SMO och säger att den i praktiken är värdelös för vi kan lösa saker på egen hand? Särskilt när den utbildningserfarenheten inte ens är meriterande?
Hela stockholmsregionen expanderar med industrier och befolkning, men man undrar om politiker eller framför allt brandchefer gör uttalanden som ”beredskapen är god” likt Per-Albin Hansson när halva Sverige var öppet för att bli ockuperat. De ansvarar för våra liv, vilken politiker eller brandchef har rätten att tvinga operativa chefer att fatta beslut om vem som ska få leva, och på vilka premisser?
Vi tror att det effektivaste sättet för de boende att trygga kvalitén på den kommunala räddningstjänsten är att innevånarna vågar ställa krav på Kommunpolitikerna. Det är kommunerna som köper in tjänsten av Brandkåren Attunda. Är inte Ni innevånare i denna del av landet värda en kompetent räddningstjänst? Tolererar Ni att man tummar på kvalitén för att ledningen för Brandkåren Attunda vill genomföra ett experiment? Fråga er själva vad denna lekstuga kostar skattebetalarna och vad ni får för pengarna. Fråga er om inte likabehandling och etnisk diskriminering gäller i denna del av landet och vem den riktas mot.
Vi bjuder även in på diskussion för denna fråga i gruppen "Vi som vill diskutera Brandkåren Attunda" för att få alla kort lagda på bordet, okrypterat och utan likriktad information. Vi välkomnar givetvis Brandkåren Attundas ledning som ytterst ansvarar för deras beslut och erbjuder dem även en modereringsposition (inte exklusivt dem) om de ställer upp på att ha en helt öppen diskussion och debatt på en saklig nivå. Vi vill verkligen inte vilseleda medborgare, men de har en rätt att delta och få ta del av korrekt information och bilda sin egna uppfattning.
För det är syftet med gruppen, att bjuda in ALLA som vill att diskutera eller ta del av den informationen som finns. Allt i demokratins tecken, för tillgängligheten, öppenheten och rättvisa. ””””Jag tycker nog att inlägget talar för sig självt och jag vill diskutera, debattera och vara med i allt som rör och berör inte bara ”Brandkåren Attunda" och Stockholmsområdet utan alla räddningstjänster och hela branschen så jag gick med. Har man ett ansvar och vill något med och i branschen bör man kanske det och som ordspråket lyder; ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”.
Sinnesron vill inte riktigt infinna sig… :-)
Hade´
Synd bara att vi som arbetar i Brandkåren Attunda inte TÖRS vara med i debatten pga rädsla för repressalier eller att vi rentav ska förlora jobbet. Jag välkomnar verkligen denna debatt. Hoppas den kan leda till att beslutande politiker inser att det är ohållbart att Jens Ärlebrant sitter kvar som chef. På bara 2 års tid har han lyckats få i stort sett alla anställda att vantrivas på jobbet. Yrkesstoltheten är som bortblåst pga denna man!
SvaraRadera