söndag 22 januari 2012

Hon, han och ..hen?


Småläser tidningarna på söndagsvis och trodde att den mesta och största debatten skulle handla om Juholts avgång igår.
Fel Peter, fel, för det som berört och upprört mest var att Sverige får sin första barnbok som använder hen. Inte han eller hon utan…”hen” för att ordet hen ger möjlighet att möta världen mer förutsättningslöst där alla barn kan identifiera sig utan att behöva förhålla sig till kön. ”Att föra in ett nytt element som får oss att tänka till i vårt språkbruk ger möjlighet till medvetenhet och förändring som sträcker sig bortom enstaka ord” skriver Karin Milles vid Södertörns högskola. 838 kommentarer drog detta när jag läste och finns lite undanskymt under opinion men huvudnyheten om Juholts avgång, på förstasidan, 416.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-behovs-ett-nytt-ord-i-svenska-spraket_6784859.svd#disqus_thread

”Underifrån drivna förändringar blir däremot sällan långsiktiga eftersom de bygger på starkt engagemang och eldsjälar. Ett hållbart utvecklingsarbete kräver en kombination av uppifrån och underifrån driven utveckling.
Det måste finnas ett aktivt ägarskap hos ledning och/eller politiker, som tar sig uttryck i en professionell styrning, men det måste också finnas en drivande projektledning och engagerade deltagare.”
skriver http://www.jamstall.nu/vad-ar/dilemman/att_driva_forandring_uppifran_eller_underifran
Man skriver också att; "Mycket utvecklingsarbete bygger på att påverka attityder hos enskilda individer så att de sedan ska handla på ett nytt sätt. Samtidigt vet vi att det krävs mycket för att kunskap ska leda till nya attityder eller värderingar och ett ändrat handlande. Ett alternativ är att utgå från att det finns politiska beslut som måste följas. Handlingen kommer alltså först. Förändringen av attityder och värderingar antas komma som en följd av det nya handlandet. I idealfallet ser deltagarna att det nya sättet att arbeta på har fördelar och då ändrar man uppfattning efter hand baserat på gjorda praktiska erfarenheter. Men för att förändringar som bygger på tvång verkligen ska få effekt är det också viktigt att de nya reglerna gjorts begripliga för alla inblandade av ledning och politiker.”

Och det är väl kanske det som retar och gör att det blir… reaktioner.
Att ”man” inte begriper.

Här har BRF det enklare, vi är för alla oavsett vem man är och varför och om man ”begriper” eller inte. Bara man förstår eller klarar vad yrket kräver vilket inte heller alla män gör som på bilden ovan och inget annat. Vi är tydliga i det men vad anser andra i branschen? Hade´

1 kommentar:

  1. de vill skapa en effekt av ringar på vattnet med förändringar uppifrån och ner.

    Det intressanta är varför det finns motstånd till EU efter 50 års utveckling, varför de flesta toppstyrda organisationsförändringarna inom kommuner har haft liten praktisk betydelse.

    Överdriften av förändrings vind har gjort i fallet med "hen", nu kommer äntligen att ovetandes barn att ges rätt förutsättningar... i teorin.

    SvaraRadera