måndag 2 januari 2012

Bra slut och gott nytt.


Ibland ”drunknar man” i information när man söker kunskap.
Normalt kommer cirka 200 artiklar från media Sverige runt efter en helg men imorse var det drygt 600. Inte så kontigt med tanka på att helgen nu var nyårshelg och det har brunnit en del efter raketer, det har körts snöskoter på fyllan och vandrats på isar som varit dåligt frysta. Rader av allmänt allmänfarlig vårdslöshet eller hur man skall uttrycka sig. Ändå kan jag tycka att det polisbefäl som tände en eldkorg på sin balkong i centrala Mora toppar listan då han eller hon borde veta bättre från sin profession. Det blåste en hel del och uppstod ett gnistregn och brandkåren larmades. Polisanmälan rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet. ”Kul” start på året?
http://www.dt.se/brottsplats/1.4249726-polisbefal-polisanmald
Sen undrar jag hur många kor var det egentligen som räddades ur en brinnande ladugård i Högestad mellan Ystad och Tomelilla? Många tidningar har rapporterat om den branden och siffror mellan 100 till över 200 finns men oavsett hade och gjorde rökdykarna ett digert jobb. Det är alla medier överens om. En del kastrullbränder och en anslagstavla hör väl till de mindre incidenterna.

Tio i topp-listorna, mest läst, mest klickat och mest debatterat uppger tidningarna som sammanställt 2011 toppas av tragiska nyheter som brand, olyckor, krockar och död men även orden brandkår, räddningstjänst och brandman ligger högt och naturligtvis till stor del relaterat till topp-listorna men, även till annat som omorganisationer, nedläggning, rekryteringsproblem, besparingar, genus och mångfald.

Oavsett kan man lätt konstatera att vår bransch rör och berör och angår allmänheten i allra högsta grad vilket då i sig borde göra likaledes till de ”som bestämmer”. Alltså mer än vart 4:e år då de skall väljas igen eller komma in. Jag och Brandmännens Riksförbund har en ambition att det skall bli tätare än vart 4:e år och att allmänhetens intresse för våra frågor alltid finns på agendan som vård, skola, omsorg även för makthavarna. För allmänheten finns de ju redan där likväl som deras uppfattning som inte delas av de folkvalda. Uppenbarligen. Rör inte min brandkår och vi värnar om våra brandmän och vill ha både tillgänglighet och kvalitet är det ”allmännas” uppfattning. Man är dessutom beredd att betala för det och om inte annat brukar ju ekonomi få den mest inbitne politruken att ge relaterade råd till just sin makthavare.

Slutet på året för BRF innebär alltid en del medlemstapp då våra aviseringar går ut och påminner medlemmarna att de är medlemmar och då hittas några som redan gått i pension eller slutat på annat sätt och förhoppningsvis blir de istället stödmedlemmar. I år skilde det dessutom lite i medlemsavgift då en liten höjning aviserades som skall återgå till den lokala avdelningen per direkt och sen blev en olycksfallsförsäkring till de som hade den något justerad. ”De som hade den” är och var det viktiga men tyvärr strulade utskicket till sig så några fick helt plötsligt en ny försäkring och helt utan vår inblandning eller vetskap men, nu är det snart fixat med. Vi tycker det är schysst att berätta och att visa och inte bara låta medlemskapet bero och lura medlemmar kvar och att man får välja och glädjande också de sista veckorna har vi sett en rusning till att bli medlem hos oss och främst bland heltidare. Deltiden är så bra representerad att presumtiva nya medlemmar är färre och de gamla vårdar vi och håller i. Ömt. Hela grupper och nya stationer har kommit vilket gör att det kommer att bli en intressant start och sen fortsättning på 2012 för naturligtvis kommer vi att visa vart och vilka de är och hur ”delaktighets-förskjutningen” påverkar och gör skillnad och inte bara för medlemmen utan även för arbetsgivaren. En vinna-vinna situation. Om man vill. Annars löser vi det med och har rutin på sådana som inte vill och det brukar inte bli något bra. För dem. Vill du ha en stark branschpartner och som kan ditt jobb kanske det är dgas att göra det som bilden ska illustrera. Kom till BRF du är välkommen att tillsammans med oss göra skillnad.

Ett bra avslut och en bra början således så nu kör vi igen och det och det gäller nästan alla förtroendevalda och anställda förutom undertecknad som går på halvfart lite till pga semester. Helt kan jag inte hålla mig ifrån och jag finns här för man kan inte ta semester från det man tycker är så roligt fullt ut. Skulle vara som att sluta äta eller lyssna på musik ungefär. Hade´

1 kommentar:

  1. Hej Peter!

    Gå du på lite halvfart över helgerna, det är dig väl unnat!
    Tack för ett bra jobb som vår ordförande!
    /M

    SvaraRadera