onsdag 25 januari 2012

Stress och semlor


Blå skärm med vita bokstäver och just nu. Nu.. jag har inte tid det ska fungera, bara SKA, och jag har ju det jag behöver på den här datorn och hade kommit så långt i skrivelsen och, och, och… Känns det igen? Datastress! När du sen försökt några gånger vänder du dig till först den ”lokala hjälpen” för du vet att du där får förklaringar som är mer jordnära i form av ”tryck på den knappen” för ringer du Helpdesken kan då slå dig i backen på att en ungdomlig stämma säger; ”IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL betyder att något som tagit samma IRQ-plats som en annan enhet en drivrutin / IRQ ballade ur.Kolla först i enhetshanteraren. Där kan du se om det är någon konflikt. Start>> Den här datorn>> egenskaper>> Maskinvara>> Enhetshanteraren. Kolla loggboken efter felmeddelanden % SystemRoot %\system32\eventvwr.msc /s Kolla sen systeminformation Start>>Alla program>>Tillbehör>>Systemverktyg>>Systeminformati on.
Eventuellt ..kan du ta bort alla enheter i enhetshanteraren och starta om då de installeras om….”
Medan du bara hör och tänker: ..”Hmmm.. Enhetshanteraren det är ju Uffe som ansvar ju för min enhet gällande det här men varför skall jag ringa honom han kan ju detta ännu sämre än mig.. Kanske.

Ett nutida stressfenomen är den så kallade datastressen - monotont arbete vid en datorskärm, länga väntetider på uppkoppling, avbrott och en rad olika felmeddelanden bidrar till denna typ av stress och då har jag inte ens nämnt det ultimata, blå skärm. Konsekvenserna av datastressen är flera; irritation, trötthet, depression, ögonvärk, huvudvärk, nack- och ryggbesvär mm och är bara några exempel som kan leda till annat. Mycket annat. Stress uppkommer av i stort sett alla typer av påfrestningar, utmaningar och krav som vi utsätts för. Stressreaktionerna är ett nödvändigt och viktigt reaktionssätt för att vi ska kunna fungera och överleva i ett alltmer komplicerat och föränderligt samhälle. I vår hjärna finns inbyggda och förutbestämda reaktionssätt, försvars- och uppgivenhetsreaktioner, som är flera miljoner år gamla och vår hjärnas sätt att reagera på hot eller fara är det samma som för stenåldersmänniskan. Det handlar om försvarsreaktioner som, när det begav sig, underlättade för oss att kämpa eller fly, (eller ibland spela död). Trots att vi i vårt dagliga liv sällan ställs inför situationer där vi antingen måste slåss eller lägga benen på ryggen för att fly för våra liv finns våra urgamla försvarsreaktioner kvar och gör sig ständigt påminda i form av stress.

Vid försvarsreaktionen frigörs i första hand stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Ökningen av de båda hormonerna leder till att blod omfördelas så att musklerna får mer medan magsäcken, tarmarna och huden får mindre. Tack vare det ökade blodflödet får musklerna mer bränsle genom att blodsockret och blodfettsyrorna höjs. Dessutom stiger blodtrycket och hjärtat pumpar fortare och starkare. Vidare vidgas pupillen för att vi ska kunna se bättre.
Som nu, stillasittande vid en blå skärm…

Men, det är skillnad på positiv och negativ stress. Positiv stress, som till exempel förekommer vid hårt intressant arbete där man har möjlighet att påverka sin situation, är sällan farlig. Snarare tvärtom. Den positiva stressen kan ge ökad koncentrationsförmåga, inspiration samt leda till ökad kreativitet och vilja till att ta vissa risker. Likaså ökar energi- och prestationsnivån samtidigt som uthålligheten och produktiviteten tilltar. Höga krav och stort beslutsutrymme leder till en aktiv arbetssituation.

Höga krav i kombination med ett litet beslutsutrymmer ger däremot en spänd och stressad arbetssituation, vilket ger upphov till en negativ stress där kroppen är inställd på ”action” men sitter framför..en blå skärm som ses tydligt. Nu ska jag ringa Enhetshanteraren och ta en sen lunch samtidigt bestående av inte en, utan två, lugna-ned-mig-semlor i varm mjölk. Det är inte stress utan livskvalitet och när jag kommer tillbaka kanske "elektronik/IT-själv-lagnings-principen-när-man-drar-ur-och-stoppar-tillbaka-sladden-principen" fixat problemen. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar