torsdag 15 september 2011

Utbildning, kakor och öl


Brand- och räddningscheferna i Stockholms¬området är inte nöjda med dagens utbildningssystem för brandmän och brandbefäl. I ett öppet brev till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap efterlyser de en dialog för att gemensamt kunna ta fram en lösning på problemet. http://www.brandsakert.se/2011/0912/smo-m%C3%A5ste-moderniseras
Till största delen håller jag med, inte i allt alltså, och BRF har drivit och driver just de frågorna och med intentionen: Utveckla och kvalitetssäkra.
–Det är av största betydelse att utbildningarna motsvarar de krav och förväntningar som kommunerna har och att vi ser till att tillgodose detta på bästa vis. Brevet tar upp flera synpunkter på nuvarande utbildningar som uppenbart behöver diskuteras och vi avser att göra det snarast med både brevskrivarna och företrädare för landets räddningstjänster i en bredare mening, säger Kjell Wahlbeck, avdelningschef för utbildning, övning och beredskap i sin kommentar till artikeln.
Kjell..glöm inte bort facken!
Sen nämns Södertörns brandförsvarsförbund i ingressen men var är var är Brandchef Lars-Göran Uddholm? Inte på bild och inga uttalanden som då hade varit intressanta i relation till vad vår tidning SFF skrev gällande ärendet mellan dem och Centrum För Rättvisa gällande rekrytering och särbehandling, eller vad vet jag… ?

Avslutar med en sann historia om "utbildning" från Cambridgeuniversitetet i Storbritannien. Under ett av alla provtillfällen på universitetet kom det en dag in en smart, ung student som innan han satte sig ned för att skriva provet gick fram till skrivvakten och bad att få kakor och öl.
Skrivvakten: Hur sa?
Studenten: Jag ber att få kakor och öl.
Skrivvakten: Jag är ledsen, men "nej".
Studenten: Jag insisterar. Jag ber om och kräver att ni ger mig kakor och öl, och så tog studenten fram en kopia av de fyrahundra år gamla Cambridgelagarna, skrivna på latin och som fortfarande gällde rent formellt sett. Han slog upp en sida i boken och visade skrivvakten en paragraf som löd: "Herrar som deltar i skrivningar kan kräva och ska därpå få tilldelat sig kakor och öl."
Efter lite diskuterande bestämdes det att den moderna varianten var likvärdigt med hamburgare och Pepsi, varpå studenten blev tilldelat sig detta, och kunde under resten av skrivningen sitta och slurpa på den tilldelade läsken.

Tre veckor senare... bötfälldes studenten med fem pund för att han inte haft på sig sitt svärd på provskrivningen.

Skrattar bäst som skrattar sist och just nu känns det som om BRF har koll på kakor, öl och reda med sina svärd men vi vill absolut vara med i ”revisionen” av utbildningarna i branschen… Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar