tisdag 20 september 2011

Överarbeta..


I artikeln nedan ger man ett tips om att hitta balansen och märka ut var så man lättare hittar det stället när man bär på en stege. http://www.firerescue1.com/fire-products/ladders/articles/1124959-Firefighter-ladders-Finding-the-balance-point/ Okey, knappast något man vinner ett Nobelpris för tänkte jag då och läste vidare i roligare artiklar som handlade om gnistregn och eld och komplicerade släckningar och då slog det mig plötsligt det jag vet egentligen och det självklara:
Det är det enkla som är det svåra ofta och hur mycket överarbetas det. Egentligen. Bara för att man inte behöver på grund av tex. muskelstyrka och ungdom betyder ju inte det att man inte kommer att behöva eller att det går att göra bättre. Just det såg eleverna vid designutbildningen i Umeå när de följde brandmäns vardag och vart tog det vägen? http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=3392324 Vart tog LEAN-resonemanget vägen för vår bransch som Dag Lotsander föreläste om på BRAND 2011? Jag skrev om det tex i http://brf-peter.blogspot.com/2011/05/lean.html men även oron om varför det inte kanske skulle lyfta och bli något: ”Rätt mycket bondförnuft och felet med dagens oganisationer är att man lagt för mycket i knäet på cheferna. - Om cheferna sitter och pumpar ner i organisationen får man inte alls ut förbättringspotientialen hos personalen. Lean förutsätter prestigelösa chefer, det är medarbetarna som sitter på kompetensen. Lean är inte besparingar eller metoder och verktyg - och aldrig ett projekt. Lean grundar sig på ständig förbättring och respekt för människor. Traditionell förbättring innebär att jobba snabbare men enligt Lean är det att jobba smartare. Lean utmanar processerna - inte personerna. - Alla medarbetare måste förstå att de har två jobb: utföra jobbet och inse att de måste utveckla sitt jobb och hitta det som inte tillför kundnytta.”

Nått fel är det …och gissa om jag ser enkla, smarta lösningar på olika saker när jag reser runt i landet men vem sprider dem vidare? Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar