onsdag 14 september 2011

Ironman


En mycket pressad, (men skicklig och förtroendeingivande), VD för Sandvik Materials Technology (SMT) vid Sandvik berättade att: 500 miljoner ska sparas på två år och berör ca 400 personer. Främst på tjänstemannasidan. Kärnverksamheten skall prioriteras. Och, 400 miljoner investeras i stålverket, direkt i Sandviken, och 50 av dem på säkerhet. (Säkerhetsinvesteringarna dras igång direkt) Investeringarna skall ses som ett starkt fortsatt engagemang i Sverige och även i Sandviken. Siffrorna för Sandvik är ff starka men det fortsatta konjunkturläget kommer också spela in i processen… Den startar nu och kommer pågå cirka ett halvår.

Som ”fack-idiot” och ”branschförsvarare” är jag lite imponerad av hur man tänkt sig detta och absolut att man trots åtstramningar, stärker skydd och säkerhet. Det finns mycket att ta efter för en del kommuner och kommunalförbund i dessa tankar och strategiska planer. Där börjar man som bekant på golvet och behåller tjänstemannasidan och dessutom går skydd och säkerhet först eller bland de första då operativ beredskap inte producerar tillräckligt. -Några larm per dygn/vecka, kan vi inte informera bort dem och visst har man väl själv ett ansvar? Lite raljerande men tyvärr med viss substans generellt och absolut i vissa områden. Visste ni att BRF också organiserar brandmän vid Flygplatser och vid industrin och att vår tidning SFF även bevakar dessa områden numera, Stat och privat alltså?
Brandmän är brandmän och med olika infallsvinklar och bekymmer blir och är BRF bättre rustade att undvika problem och plockar russinen ur många kakor.
Gissa om vi kommer att följa upp och bevaka Sandviks re-omorganisation och samtidiga satsning på säkerhet för att kanske omvandla den till kommunal verksamhet.

Och apropå industri så tror jag inte och hoppas man undviker konkurs för Saab oavsett om det så innebär att man i Trollhättan får gå kurser i Kinesiska, faktisk. Mellan 500-1500 miljoner skulle rekonstruktion /konkurs kosta staten, oss skattebetalare, enligt flera bedömare.
Det får man många brandbilar för. (och kanske EN ny, istället för flera ledningscentraler i Stockholms län). :-) Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar