söndag 24 juli 2011

Jag tror på Norge


De senaste dagarna har mest tillbringats framför tv, tidningar, webben och i mailen. Otroligt hemska scenarior och ofattbra skildringar har avlöst varandra och det är inte bara en gång som ögonen tårats och hopplösheten i det man tror på slagit en i huvudet. Läs gärna detta och tänk på vad ni egentligen läser:
http://prableen.origo.no/-/bulletin/show/672218_helvete-paa-utoeya?ref=mst

Demokrati i ett öppet samhälle där allas rätt att vara och verka finns. Det påstås att Voltaire skulle ha sagt,"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem" och det här är precis tvärsom. Precis tvärs om vad jag vill ha för samhälle och jag är så i grunden påverkad och ledsen. Jag tror det till viss del även kan ha att göra med det man sett under trettio år av aktivt operativt brand och ambulansarbete på fältet som då gör att man ser/förstår och inser det hemska på ett annat sätt relaterat till erfarenhet. Från stora skadeplatser och olyckor, men detta?
Ofattbart gällande händelsen men förståbart gällande hanteringen "tekniskt" från vår räddningsoperativa synvinkel. Må man ta hand om den operativa personalen nu..men/och jag hyser inga tvivel i det för:

Jens Stoltenberg är utbildad och har deltagit i många övningar i krisberedskap skriver Norska medier och det syns. Jag upplever mitt i all sorg en stor statsman i Jens Stoltenberg som lugnt och balanserat förmedlar omtanke, trygghet och framtidstro. Jens Stoltenberg har det senaste dygnen verkligen visat ett värdigt och personligt statsmannaskap och visat sig vara den landsfader som inte bara Norge behöver i stunder som dessa. Kommer ni ihåg tsunamin 2004 och Persson, Freivalds och deras närmastes insatser? Kontrasterna är så stora att man häpnar och vi fick då en ”landsmoder” i Lottie Knutson från…Frididsresor.
Som sen, Göran Persson hade mage att hämnades på i sin bok och påstod hon bara framträtt för ”få bort mediernas fokus på kvalitetsbristerna på Fritidsresors hotell och reseföretagets egen krishantering”.

Herregud vad patetiskt och än sen då, hon gjorde i så fall både och medan våra folkvalda gjorde det mesta fel, och försent. Sanningen ÄR att det är skillnad mellan Norge och Sverige i hur man är förberedda och sen hanterar kriser och vi var en B-nation och frågan jag ställer mig är hur ser det ut nu?
Jag anar svaret och det känns inte bra men oavsett och till sist; jag är oerhört imponerad av hur Norges folkvalda och dess tjänstemannaledning hanterar detta.
Bra ledarskap kan man utbilda och öva men för stort ledarskap i dessa frågor krävs det personliga förutsättningar och engagemang.

Mitt i allt elände verkar Norge ha fått en landsfader och har en ledning som verkar vara högkompetent i dessa svåra kris-frågor. Då finns det hopp även om framtiden är det sista många direkt och indirekt drabbade tänker på idag. Eller imorgon. Hade´

fredag 22 juli 2011

Vad säger man...


..och vad tänker man? Så otroligt tragiskt, meningslöst och fullständigt sinnessjukt. Ibland blir man bara så trött och less och funderar på detta med demokrati, öppna samhällen och varför man försöker…
Idag är ”ibland” och jag skriver inte vad jag tänker men mest tänker jag på våra bröder och systrar i Norge och de helt oskyldigt drabbade av dessa eller denne satans mördare. Fy fan på ren svenska. Fy fan… Hade´

söndag 17 juli 2011

˙•٠•●♥ Bloggen har semester ♥●•٠•˙


Jag har donat lite i helgen och så var golvet i nya hallen inne. Äntligen. Problemet var inte golvet det var alla rör kors och tvärs som ska till element och nya toaletten på övervåningen. Jag börjar min semester imorgon och ska ”leka betongarbetare, murare, snickare, målare, rörmokare, elektriker, plåtslagare, trädgårdsarbetare, plattsättare..” och jag undrar vad de, alltså riktiga hantverkare, gör när de har semester?
Skriver de PM, förhandlar har möten och konferenser? Tja..en del av dem vet jag vad gör, de kommer att hälsa på mig och ömsom slå sig på knäna och ömsom ge råd mellan bad och gardenpartys. Naturligtvis kommer jag att ha koll i och följa med och jag har några möten inplanerade med, för det jobb jag har stannar inte helt och är ett sätt att leva.

Dagens Pink Flyd citat är då: Is this the way it has always been?
Could it ever have been different? Tja..oavsett vad jag gör och gjort och är tycker jag det är helt okey och har aldrig haft det på andra sätt oavsett vad jag jobbat med. Jag trivs att vara med och på och det ska hända nått och lägger ni mig i en solstol över en timme, utan bok eller PM att läsa, kanske jag tynar bort av tristess. Mina kompisar och min familj är likadana och har det likadant, (kaka söker maka), och de ska ju också hem till mig och konsultera. (Häckla.)

Så.. boomshakalakaboomboomboom, (ett Teddybear citat), nu går jag och bloggen på semester men vi hörs nog ändå. En del, för solglimtar men mest ostadigt väder och regn är SMHI:s dystra besked för de närmaste tio dagarna.
Men de har haft fel förr. De med, och grillen står under tak. Hade´

lördag 16 juli 2011

Räddningsdykarna till ytan


Idag skriver SvD en artikelserie om räddningsdykare.
”Uppseendeväckande”, tycker Anders Cederberg, förbundsordförande på Brandmännens riksförbund. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stora-omraden-utan-raddningsdykare_6323528.svd På nästan hälften av de platser där räddningsdykare finns har eller är de under nedläggningshot och hela Norrland saknar möjlighet att rädda liv under ytan. Och så har man räknat för naturligtvis handlar detta om pengar: ”Räddningstjänsten i Sundsvall-Timrå gjorde en egen utredning om räddningsdykning. Där står att tre liv under 2000-talet kanske kunde ha räddats om dykare funnits. Enligt rapporten är införandet i och för sig dyrt, men det räcker att rädda ett liv vart 14:e år för att verksamheten ska vara samhällsekonomiskt lönsam. I en några år äldre rapport, av Dala-Mitt räddningstjänst, räknar man med att en det på en liten station räcker med ett räddat liv vart 30:e år för att motivera dykkapacitet.” Men, då har man "bara" värderat räddade liv och det finns fler användningsområden och värden. Faktiskt, och detta är en debatt jag hört i minst 25 år i Gävle. En kuststad med en å rakt genom centrum utan räddningsdykare vid räddningstjänsten.....

Avslutar med Rebekah Brooks idag, tidigare chefredaktör för News of the World, och sedan 2009 chef för hela News International avgår till följd av avlyssningsskandalen som skakat Storbritannien. http://www.dn.se/ekonomi/rebekah-brooks-avgar
”Som högsta direktör för företaget känner jag ett stort ansvar gentemot de människor som vi sårat. Min avgång ger mig möjlighet att ägna tid åt att helt och hållet samarbeta i alla nuvarande och kommande utredningar” Snygg skrivning och det finns flera likande men.. Försent. Ett ”bondeoffer” då man är absolut, absolut tvungen. Varför gör man det inte tidigare och får någorlunda trovärdighet och en bas att bygga på? Här stavas det p-u-n-d tror jag och i Sveriges offentliga sektor p-r-e-s-t-i-g-e. Lika fel både och men nu ska en ”dummy” tas fram till helgen och om den fungerar kan tidningen lanseras igen nästa helg. Dummy var det ja… Hade´

fredag 15 juli 2011

Fiska eller jobba?


En intressant artikel som gäller ansvar i arbetet hittade jag igår: http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2498698/chefer-ansvariga-for-mordet-pa-vardare
En 15-årig pojke stack ihjäl en vårdare på ett boende och två av cheferna borde insett att detta kunde hända ansåg tingsrätten. De överklagade och nu har hovrätten skärpt straffen. Cheferna ansågs alltså skyldiga i vad som hade hänt och knivmordet hade kunnat undvikas om de inte brustit i sitt ansvar för arbetsmiljön, menade rätten. De dömdes för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Jag tänker på stenkastning, raketskjutning, laser…och räddningstjänst och om ni då har kartlagt risker för hot och våld tex. samt tagit fram säkerhetsrutiner i förebyggande syfte. Och om de är kända av medarbetarna eller en hyllvärmare.
Nja.. på många håll va´?

En ombudsman åker Ribbåt i Stockholms skärgård och en annan flotte i Värmland. En är i stugan på Öland, en annan i sin stuga på landet, (några mil utanför Stockholm :-), en är på Cypern. En annan åker motorcykel i Europa medan en tredje gör dito men med husbil. Jag tackade nyss nej till en fiskeresa i Norrland dit en kompis skulle och det var tredje nej-et i samma akt och tanke denna sommar. Och så kan jag fortsätta, men var är då jag och vart ska jag som toppar detta när jag nu jobbar sista dagen före semestern? Toppar är helt fel ord för jag ska spika på ”det gamla rucklet”. Visserligen ser man slutet i tunneln och det håller på att bli en bostad, till slut, men åhhhhh vad tungt det går nu då.
Känns det igen? När allt annat känns mer frestande och aldrig har väl vattnet i ån varit så lockande, gräsmattan så mjuk, flygpriserna så låga.

Nationalencyklopedins definition av arbetsglädje är en känsla av tillfredsställelse med den egna arbetssituationen (www.ne.se). Arbetsglädje är enligt Docenten och socialpsykologen Bosse Angelöw, i boken ”Arbetsglädje- att skapa större arbetslust”, själva nyckeln till en framgångsrik arbetsplats. Vidare beskriver Angelöw arbetsglädjens positiva effekter som resulterar i: Bättre resultat och ekonomi, högre effektivitet och kvalitet i arbetet, bättre hälsa och välmående, högre moral, lojalitet och ansvarstagande, ökad respekt mot ledning och medarbetare, bättre bemötande, bättre samarbete, ökad trivsel och bättre arbetsklimat, ökad meningsfullhet, lagom personalomsättning, högre motivation, ökad förmåga att se möjligheter och att lösa problem snabbare, ökad initiativförmåga och handlingskraft samt en bättre livssituation...så; kanske gäller det att spika på sitt eget hus också. När och om man väl kommer igång...

”Ledaren är summan av sina medarbetare” ska jag berätta för hustrun i eftermiddag så försök inte få mig att spika med att chefa i detta enmansprojekt. Undrar om det funkar?

Men… nu har ju var sak sin tid och vad skönt ändå att min tid ligger framför mig. Inte alla som har den känslan så:
Nu är jag glad igen. :-) Hade´

torsdag 14 juli 2011

Chefen och hans politruker


Kommer ni ihåg Sigbjörn?
Jag har skrivit några gånger, (detta är 10:e inlägget…), om chefsturer och konstigheter i Sundsvall och sist så var det om hans avgång och fallskärmar med rubriken, ”Sigbjörn sista versen”. Då trodde man det var slut med detta men, icke då. Nu JO-anmäls avtalen av en före detta lektor i arbetsvetenskap vid Linköpings universitet, Arne Grip och med kommentaren; ”-Så lätt får man inte lura skattebetalarna på pengar”. http://st.nu/medelpad/1.3702691-sigbjorns-avtal-jo-anmals Denna artikel var då inne samma dag som http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.3702924-80-jobb-forsvinner-fran-primarvarden och som säger att lagom till semestern fick vårdsanställda i Västernorrland, Sigjörns förra arbetsplats alltså, beskedet att 61 miljoner ska bort vilket innebär totalt 80 anställda med kommentaren: ”- Det är en anpassning till den ekonomiska verkligheten..
Primärvårdsdirektör Lennart Moberg svarar senare i artikeln också på frågan; kan du förstå att de berörda kan tappa sugen när de får ett brev om detta i semestertider?
” - Nej, det förstår jag inte för det här har vi pratat om så länge. Däremot har jag stor respekt för att det kan känns påfrestande för dem som drabbas och att ovissheten kan vara tung. Därför jobbar vi med hög intensitet för att identifiera övertaligheten och lämna besked till dem det gäller.”

Bara Sigbjörns nu synliga uppgörelse kostar 4 miljoner och den kom efter ett år av bråk och ständiga processer, skadestånd till facken och duktiga medarbetare som hoppade av och bytte jobb. Pensionsinbetalningar och övriga omkostnader har också nämts men, om vi leker med siffrorna lite och tänker till så torde minst 10 procent av besparingar man nu tvingas genomföra kunnat vara mindre och kanske tio-talet ”vanliga vårdarbetare i den patientnära vården” kunnat behålla sina jobb. Vad vet jag, men, det sticker ut och jag antar att det blir ett elfte, tolfte och ännu fler inlägg i och om detta och egentligen är personen Sigbjörn ointressant, det är principen att skydda en omöjlig chef, att stå upp bakom något som många vet eller tycker är fel och att försvara sina tillsättningar in absurdum..som är intressant. Det sker på fler ställen och även inom räddningstjänsten och kostar inte bara pengar utan dåligt engagemang och ständiga fejder. Sen slutar det till 99% på samma sätt som för Sigbjörn, det går inte att inte ha medarbetarnas förtroende någon längre tid. Så enkelt är det. Bara.

Om det inte finns förtroende stjäl det manövreringsutrymme och ger betydligt längre förankringsprocesser. Förtroendet måste underhållas så ständigt bör man berätta ledningens syn på framtiden och aktuella prioriteringar och är det ”kris”, måste en massiv insats av ”kriskommunikation” genomföras. Tyvärr siktar de flesta förändringsarbeten på förändring av nuläget och inte på vad som ska åstadkommas. Om man inte förstått skillnaden på mål och medel och missar möjligheten att skapa attraktion kring vad som ska uppnås, hur uppnår man det så? Alla bör vara uppdaterade om vilka aktiviteter som genomförs, hur och varför, för i tider av förändring eller kriser blir relationerna i arbetsgruppen tajta och man tvingas välja sida. För sin arbetsgrupp eller sin ledning. Vet man hur och varför och att det gäller alla finns stora förutsättningar för att det blir en gemensam strävan och inte dom och vi. Om man då är lojala i krisen förväntar man sig en kompensation när det blir bättre och att alla efterlevt det man kommit överens om. När det då visar sig att man har haft och har ”Stigbjörn-ärenden”, dvs. chefer uppfattas som att ha skonats eller än värre, skott sig, hur kommer det att fungera i den organisationen?

Det blir en ”utmaning” att hantera och tar tid så jag återkommer i den frågan och tror på 5-6 inlägg till och håller tummarna för den nya ledningen och organisationen men, jag är inte övertygad om att det går bra. En diktatorisk chef och ett centralstyre kan bara fungera om det stöds av nära/kära som på olika sätt fått sina positioner. Allt för ofta för sin lojalitet. Till den gamle nu avsatte chefen. Kommer de att medverka frivilligt till något nytt som visar upp deras egentliga kompetens? Har de egentligen medarbetarnas förtroende eller har de ”bränt sig” för mycket? Därför, tror jag att det bli 5-6 inlägg till. Jag är övertygad om att det i en så pass stor organisation finns 10-talet ja-sägande-lojalister-till-chefen i betydande ställningar som måste hanteras. Också.

Det här är ett bra exempel på att det inte går att hantera kriser och stora förändringar i toppstyrda organisationer bakom lyckta dörrar utan att tappa förtroende. Och hur det går till slut. Förutsättningen är att ledningen inser att man måste samverka, vara synlig och kommunicera kontinuerligt kring strategi, mål och aktiviteter. Medarbetarna bibehåller då sin tillit till ledningen men ledningen måste sen visa att man tagit sitt ansvar för organisationen och de anställda. För alla. Att själva vinna eller utöka skaran som ses som politruker, blir alltid ett slags lednings-kamikaze och försök få mig att tro att inte Sigbjörn insett det. Han hade 4 miljoner skäl och det är tredje gången han försvinner i fallskärm. Övning ger färdighet och hur lojal var han omvänt till ”sina politruker”?
Det, är också nått att tänka på om man känner sig politrukiskt tillsatt av chefen eller är överordnad ansvarig för chefen och kanske rent av ska väljas om vid nästa val.

Till och med hopplöst toppstyrda länder tvingas nu..så, slutligen, handlar det om att vi är i behov av ledarskap. Vi har många chefer men få ledare. Våra organisationer måste nödvändigtvis förändras och utvecklas för att klara framtidens krav. Därför är det nödvändigt att utveckla såväl gott chefskap som gott medarbetarskap samt att göra förändring och utveckling till en naturlig del i vardagen.

BRF vill samarbeta och samverka i det och vågar och/eller kan ni hålla oss utanför? ”Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.” Hade´

onsdag 13 juli 2011

SOS-alarm, ambulanser och brandbilar


Att kalla en spade för en spade är aldrig fel men om skaftet är trasigt fungerar bladet tillfyllest då? Nä, det hänger ihop, eller?
Vårens och försommarens slingrande med olika utfall bara mot SOS-Alarms skuld i ett antal ärenden var allt annat än övertygande. Klart det finns brister men, ligger felen bara hos larmoperatören och ambulansdirigenterna och de företag som står bakom dem? Numera är det ju inte bara SOS-Alarm AB som sköter detta/kommer att sköta detta, då de fått konkurrens.

Nej eller mer kanske; NEJ! Då har man gjort det väldigt enkelt för sig och nu kommer förhoppningsvis nästa kapitel i detta drama: http://www.dn.se/sthlm/vardpersonal-slar-larm-om-brist-pa-ambulanser
”– Befolkningen och vårdbehoven ökar kraftigt för varje år, men Stockholm har haft lika många ambulanser sedan 1993. Det säger sig självt att väntetiderna för patienterna blir längre och det kan inte avhjälpas med sex bilar, säger Tomas Buxbaum, ambulanssjukvårdare och skyddsombud.” i artikeln och han slår då i en inledande mening exakt på spikens huvud.

Är detta då ett utpräglat Stockholmsproblem och jag måste upprepa mig: Nej eller mer kanske; NEJ, och jag återkommer i detta men räddningstjänsten är väl förskonade och det gäller bara ambulanserna? Nej eller mer kanske; NEJ, och ställ er frågan var är er närmsta ”brandkår” nu och var fanns den för 10 sedan? Vad kunde man göra då och vad kan man nu? Klarar ni flera samtidiga insatser och hur ser det ut om det är lite läge, något större? När kommer förstärkningen och hur länge klarar ni en insats och på vilket sätt? Åter till ambulansen.

Få organisationer, möjligen med polisen som undantag, har centraliserat så hårt som ambulanssjukvården i Sverige. Samtidigt har man rationaliserat, förlåt jag menar effektiviserat, och faktiskt utvecklat arbetssätten och höjt kvalitén. För vården, för jag kan tycka det är lite si och så med resten som tex förmåga att köra, räddning, omhändertagande ur ett socialt och medmänskligt perspektiv, samverkan, ledning mm. och mm. De ordinära, vanliga landstingsägda ambulanserna, har varit utsatta för konkurrens och många gånger utifrån kriterier som satts upp av en politisk och/eller tjänstemannaorganisation som egentligen inte förstått vad prehospital vård handlar om utan mer sett statistik och beläggningsrapporter som enda kriterier. Man måste vara ledig för att kunna ta mer/fler uppdrag och det går aldrig att få 100% beläggning för vad händer med det man inte hann med, vem/vilka tog/tar de körningarna?

Att ambulanserna utvecklats medicinskt och idag är mer eller mindre rullande akutmottagningar som tekniskt står i direktkontakt med akutsjukhusen är inte bara bra, det fantastiskt bra. Men, det innebär mer saker att göra, det innebär mer saker att bära, mer saker som ska fungera och det tar mer tid per utryckning. Är det kompenserat för tidsförskjutningarna då, och läs artikeln om Stockholm igen, nej eller mer kanske; NEJ, och det gäller generellt i Sverige och inte bara i Stockholm.

Jag anser att man på många ställen gått för långt i rationaliseringar, centraliseringar, inte kompenserat för nya arbetssätt och insett att är ambulansen upptagen är den upptagen. Att ha en ambulans på den lilla orten, på papperet och i planen, innebär ofta i praktiken att den nyttjas till stor del av det närmsta sjukhuset och i den större orten och staden. Åtminstone dagtid. Sen har en del en-bils-stationer omloppstider på många timmar, dvs. från de hämtat, varit till sjukhuset, och åter är tillbaka och kan ta nya uppdrag i sitt område.

Det handlar inte om EN lösning likväl som att det inte handlar om att bara SOS-Alarm gjort och gör fel. Det handlar om att skilja de akuta uppdragen från de sjuktransportmässiga och låta ambulanserna renodla sin akuta verksamhet. Sjuktransportbilar, Distriktssköterskor, läs andra alternativ får mer ta ansvar för det o-akuta så ambulanserna kan stå för sin beredskap och vara tillgängliga. Att återinföra eller komplettera vissa fordon/ambulanser. Att införa mer och bättre triagering, fast-tracks och fördjupa samverkan med medicinskt ansvariga/primärvården etc som kan avfärda, boka, boka om och föreslå alternativ till akutsjukhusen eller rent av komma och ta över. I större städer tror jag dessutom mer på akutbilar som med sin kompetens kan ta första stöten, behandla och/eller rent av avfärda ambulanstransporter till annat när man sett och undersökt patienten, hellre, än fler ambulanser. Med mera och med mera och med mycket mera…

Jag är för gammal för att prostituera mig och tycka det här är bra.
Det krävs flera och många ansvariga företrädare som berättar det annars blir du/ni lite ensamma och ensam är inte stark. Jag väntar och/men var är ni? Jag såg tendenser från Rdch Granath när han tidigare, som jag tolkade det, protesterade mot sin politiska ledning och berättade i media att: ”detta går inte”. Men sen då? Sen är det tyst och allt går överallt och frågan jag ställer mig är: För vad eller vem det går bra, organisationen och det skydd, vård eller den trygghet man skall erbjuda sina skattebetalare eller ledningens karriärer?

Man är inte ensam i BRF och här finns och får du möjligheten att göra något och jag är övertygad om att vi kan. Tillsammans. Kom du/ni med men tyvärr går det inte som ambulansare. Vi är exklusiva. För brand och räddning, och där har vi grepp om hela spaden. Hade´

tisdag 12 juli 2011

TRPM8 och.. PSA


TRPM8… och vad är då detta? Jo en av genuppsättningarna som bara hittats hos kvinnor med migrän och som forskare i USA tror kan förklara varför migrän drabbar var femte kvinna, men bara var tionde man. Upptäckten kan öppna för nya mediciner men dit är det långt uppger man.
Jag har migrän ibland och frågan är om jag också har TRPM8 men om svaret är ja ställer det en del annat på sin spetts så kanske är det bäst att vara ovetande om vissa saker. Huruvida detta gäller testning av prostatacancer går meningarna isär men här är en bra och enkel artikel/frågelåda om problemet. http://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article10962874.ab

För att upptäcka prostatacancer tidigt krävs alltså ett blodprov för PSA-test men, det innebär också att man kanske ställer cancerdiagnos och ger dig behandling i onödan. Jag är oavsett för då en tidig upptäckt kan rädda liv. Mot står en oro som borde kunna hanteras om man också fixar till bättre rutiner i och runt detta. Stora undersökningar pågår för PSA-testning och prostatacancer, men de första resultaten kommer inte förrän om några år.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2011/03/28/prostatabiopsier-utvardera/index.xml Under tiden får ni som är brandmän, och då överrepresenterade i statistiken enligt forskningen, vara vaksamma och speciellt om ni är över 50 år. Svårigheter att kissa, värk i ryggen, höfter, bäckenet = sök upp ”räddningshälsan” eller din hälsocentral.
Ni som är intresserade kan läsa ännu mera här: http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Prostatacancer/?gclid=CLCb1MC6-6kCFcMXzQodzVxHaA Hade´

måndag 11 juli 2011

Körutbildning, behövs det?


Och här blir det till att förklara en del och åka i baksätet ett tag kanske. Ett nedkört trafiklyse av en polisbil som inte var på utryckning. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13303418.ab
Jag vet inte om man gör så längre men visst har man demonstrativt fått åka sjukhytten istället för höger fram till kamraternas förtjusning någon gång. När man klantat till det. I tom ambulans. Kör man lika mycket som normalsvensken på 7-8 år på ett år som man gör vid ambulansen, och dessutom en hel del akut, klart man utsätter sig. Och andra. Hur mycket kör man vid räddningstjänsten och hur står det till med räddningstjänstens utryckningskörning och utbildning/övning i och runt det? Ni behöver inte svara för jag vet och det kommer en satsning från BRF, tillsammans med Kommunal, (det ni :-), efter semestrarna för att få fokus på dessa frågor.

Sen, kolla här om ni som jag inte vet vad en sandstorm är för en bild säger som bekant mer än… http://imgur.com/gallery/W2r0y
Hade´

söndag 10 juli 2011

Skuggspel




Underbar låt, här med Nina Simon, och igår var det P-Floyds lada utanför Falun som gällde. Åhh vad de levererade. Rekommenderas. Tack arbetskamrater som skickade mig på detta. Mer igår var ett nytt utspel från Hörby och man har tydligen bestämt sig för att försöka skapa opinion och vinna frågan i media istället för i AD. Att kasta skuggor som inte finns är utsiktslöst då de kommer att kontrolleras. http://www.skanskan.se/article/20110709/HORBY/707089795/1019/-/horby-stammer-facket-infor-arbetsdomstolen

Roligt att till och med artikeln är fulla av frågetecken.

Kommunen väljer hellre paragrafer och strid än att ens ge den minsta öppning och det finns klara paralleller i hur illa det kan te sig i andra ärenden. När sunt förnuft krockar med prestige. Här tex.:
http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.3684302-kommunen-hotar-att-anmala-strandrojarna Visst är det lustigt att det alltid är de som drabbas eller gör något som är orsaken och aldrig någonsin är det de ansvariga inom politik, tjänstemannaledning eller styrande administration som är ansvariga för vad som hänt? Trots att det är just de som är ansvariga och kunde eller kan göra något åt det?

Och i Malmö är räddningstjänsten ute med sin stora stegbil skriver Sydsvenskan.http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1509578/Brandkaren-slacktebrbrand-i-blomkruka.html Aldrig får man se Åsbrinkarn in action.. :-) Hade´

lördag 9 juli 2011

Vaknade björnen?


Ni vet det där gamla tricket när man, när något ömtåligt trillar från köksbänken, mjukt fångar upp det med ovansidan av foten som om det var en fotboll och liksom dämpar fallet mot golvet? Exakt. Det funkar inte med reaktionerna från vanligt folk när det gäller rekrytering till brandmannajobbet. Man vet vad man vill och accepterar inte omskrivningar och politiskt korrekta hitte-på-lösningar.
Frågan har fallit rakt ned i golvet, smack!!, utan uppfångning, och även hamnat i internationella mediers blickfång. Jag fick bland annat mail från Kanada!! igår.
Här är ett litet axplock då jag Gogglade på detta:

http://www.thelocal.se/34818/20110708/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4592864
http://www.nyheterna.se/1.2200257/2011/07/08/svensk_och_man_gav_inget_sommarjobb
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-och-man-gav-inget-sommarjobb_6304688.svd
http://svt.se/2.22620/1.2475907/svensk_och_man_gav_inget_sommarjobb
http://svt.se/2.33538/1.2476023/svensk_och_man_gav_inget_sommarjobb?lid=puff_2476023&lpos=rubrik
http://www.unt.se/inc/print/svensk-och-man-gav-inget-sommarjobb-1395548-default.aspx
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-och-man-gav-inget-sommarjobb
http://blogg.iniskogen.se/2011/07/08/nu-prioriterar-vi-bort-brander-men-kanske-raddar-vi-din-katt
http://feministbiblioteket.wordpress.com/2011/07/08/svensk-man-nekades-sommarjobb-pga-att-han-var-svensk-och-man/
http://bloggis.se/Diana/112689
http://allahuakbar.se/wordpress/2011/07/inte-latt-att-vara-man/
http://artikel19.blogspot.com/2011/07/konsdiskriminering-och-etnisk.html
http://ejkorrekt.wordpress.com/2011/07/08/aven-om-du-ar-man-och-etnisk-svensk-diksrimineras-du-i-jobbet/
http://holmqwist.wordpress.com/2011/07/08/kvoteringsvansinnet-fortsatter/
http://www.nationell.nu/2011/07/08/svensk-man-hade-fel-kon-och-ras-for-att-fa-sommarjobb/
http://vgnt.se/brandforsvar-stams-for-diskriminering/
http://galaxybloggen.blogspot.com/
http://politisktinkorrekt.info/2011/05/21/pluggade-till-brandman-utomnordiska-prioriterades/
http://stenkvist.wordpress.com/2011/05/20/diskriminerad-for-att-han-ar-svensk/
http://www.politico.se/artikel/3193/brandf%C3%B6rsvar-st%C3%A4ms-f%C3%B6r-kvotering/
http://www.genusperspektiv.se/
http://petterssons.bloggsida.se/politik/brandforsvar-stams-for-att-ha-kvoterat-in-invandrare-och-kvinnor
http://www.radda-sverige.nu/politiskt-korrekta-bladarar-i-farten/

Förstår ni vad jag menar?
Om jag sen lägger till http://www.svd.se/nyheter/inrikes/do-aven-en-svensk-man-kan-diskrimineras_6306586.svd och ”vanligtvis drivs den här typen av ärenden av Diskrimineringsombudsmannen, DO, eller av fackföreningar” och ja, han är medlem i BRF men vi är inte vanliga, vi vill pröva andra vägar och andra samverkansformer samtidigt som vi till 110% stödjer våra medlemmar. Om de har rätt. Det är ett nytt sätt att arbeta och det är samverkan när det är som bäst. Vi erkänner fel, vi berättar för medlemmar att det är utsiktslöst och att de gjort bort sig men om de inte gjort det, då har de mer än fullt stöd. ”All-in” ni vet, på olika och alla sätt. Det vet våra medlemmar. Man kan lita på Brandmännens Riksförbund.

Nu ska jag till Ladan utanför Falun och lyssna på P-Floyd. Hade´

fredag 8 juli 2011

Brandförsvar stäms


Brandförsvar stäms för kvotering kördes på Ekot imorse och sen har det dragit iväg men här är bakgrunden.
En artikel i vår tidning och Centrum för Rättvisas länk:
http://www.centrumforrattvisa.se/news/view/id/144
http://www.brandfacket.se/Documents/Dokument/SFF/SFF32011.pdf

Whistleblowers dyker det upp ibland och oftast har det varit inom sjukvården som det larmats och dragits fram fel eller konstigheter. Här kommer nu något som färgat den interna debatten under en tid i svensk räddningstjänst och oavsett, tycker jag att det är bra att det prövas så vi kan komma runt och förbi:

Södertörns brandförsvar söder om Stockholm krävs nu på skadestånd för diskriminering efter att de aktivt valt att anställa kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Huvudregeln är att kön eller etnisk tillhörighet inte ska spela någon roll när man söker en tjänst. Lagen tillåter en begränsad positiv särbehandling med anledning av kön men att gynna någon på grund av kön är olagligt när den gynnade personen har sämre meriter.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4592338

BRF står för lika, för alla, och att man skall ha lika förutsättningar och att det är vad man skall göra, dvs vad yrket kräver, som avgör vad som är kriterierna för att jobba som brandman. Simon Wallmark var den kille ni kunde läsa om i vår tidning Swedish Firefighters. Tidigare...
”Vi bedömer att det här är ett så solklart fall av att man har tagit in sämre meriterade personer bara för att de är kvinnor eller har annan etnisk bakgrund så min bedömning är att vi har goda chanser att vinna det här målet”, säger Anna Rogalska-Hedlund, jurist på stiftelsen Centrum för rättvisa och de som nu har tagit fallet till Södertörns tingsrätt. Fortsättning lär följa och det är bra det så vi vet sen vad som gäller. Som det varit ett tag har frågan varit fullständigt omöjlig att ens diskutera då den varit så politiskt laddad att om man ens nuddat vid den har det skickats fram demagoger som predikat på ett sätt att man nästan förutsatt att han eller hon trott att de talat till idioter. Många gånger dessutom med en strategi som man trott byggt på fyra H: Hota, Hata, Håna, Hetsa för att sen bli förvånad eller kanske rent av förväntat sig, motreaktioner, som man sen försökt använda till att visa hur dumma BRF och en del brandmän varit och är. Fel, fel och fel för vi värnar om yrket och bryr oss inte om vem som gör det bara man klarar av att göra det.

”Goda kålsupare” på bägge sidor och kanske nu äntligen kan vi få lägga dessa frågor bakom oss, slippa skyttegravskrig, och få en dom i ryggen som vägledning så vi kan ägna oss åt annat.

Så känner jag, och... att vi behöver en stark motvikt mot arbetsgivarorganisationerna och politiken för att få ett bra och rättvist arbetsklimat.

Brandmännens Riksförbund och Centrum för rättvisa står upp tillsammans för det.

En juridisk bedömning känns som om det skulle kunna bli ett stop för ”catwalkar med åsiktsmannekänger” och vi får in lite fakta att luta oss mot. Sen måste jag bara tillägga till slut att det är otroligt tråkigt att en del rent rasistiska debattörer tar chansen att göra detta till sin fråga. Den handlar om LIKA och LIKA villkor OAVSETT vem man är och… herregud, vilken genomslagskraft denna fråga fick då. Hade´

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-och-man-gav-inget-sommarjobb_6304688.svd

http://www.centrumforrattvisa.se/files/file/St%C3%A4mningsans%C3%B6kan%20110707%20slutlig%20undertecknad%20version-1.pdf

torsdag 7 juli 2011

Förhandling är..


Ph.D. och chef för Harvards internationella förhandlingsutbildningar Daniel Shapiro menar att det finns fem områden där som man måste ta hänsyn till när man förhandlar annars hamnar man alldeles för långt från varandra.

1. Människors rätt till att ha sin egen vilja, sin autonomi.
2. Uppskattning och att den andra personens handlingar bekräftas.
3. Att man blir behandlad som en jämbördig part.
4. Status, att man blir respekterad.
5. Att man får en roll i förhandlingen som är tillfredställande. Ingen vill vara ”Svarte Petter”.

Eftersom känslor ofta övervinner logiken i samband med förhandlingarna är det viktigt att tänka på den typ av känslor som rör sig parterna mot upplösning. Om parterna inte är känslomässigt investerade i processen, är förhandling sannolikt inte kommer att lyckas. Några exempel på emotionella belöningar som kan bli följden av att nå en överenskommelse bland annat skapandet av goda personliga relationer, tillit, respekt, erkännade, ära, tillfredsställelse, känslan av tillhörighet och uppskattning.

Positiva känslor ökar sannolikheten för att parterna kommer att nå sina instrumentella mål. Förhandlare som är på ett positivt humör tenderar att njuta av samspelet mer, använda mindre aggressiv taktik, och uppnå bättre resultat. Forskning har visat att positiva känslor främja problemlösning, kreativitet, respekt för andras perspektiv, och även förbättrad kognitiv förmåga. Dessutom kan känslor av empati öka förståelsen, underlätta kommunikationen och tillåter oss att ta hand om andra.

Negativa känslor, å andra sidan, kan ha en negativ inverkan på förhandlingar och medling. Misstro, ilska, rädsla, förakt, skam, stolthet och besvikelse gör det svårt för parterna att inleda en konstruktiv diskussion. Som en följd av negativa känslor, kan en part vara så antagonistiska och motstå något den andra parten föreslår även om det rent förnuftsmässigt och logiskt är bra. Även för dem. En person kan också söka hämnd men inte själv egentligen förstå det för vad han/hon ser som det dåliga beteendet hos den andra sidan. Sammanfattningsvis så tenderar negativa känslor att leda mot felaktiga slutsatser, minskat intresse för de andra parternas preferenser och vanvård av de egna målen.

Lägger man då till att det finns vissa fall då ett uttryck för negativa känslor kan gynna förhandling eller medling så har Daniel Shapiro täckt in allt. Legitimt och medveten uttryckt ilska kan alltså vara ett mycket effektivt sätt att kommunicera ett engagemang, uppriktighet och behov. Dessutom kan att strategiskt lyfta sina känslor fungerar ibland som en effektiv förhandlingstaktik och då hamnar vi i Uppsala. I Uppsala nya tidning och sen i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13287003.ab
skriver man om 25 sjuksköterskor som sagt upp sig i löneprotest vid akuten i Uppsala. Jag har som gammal verksamhetschef för akutmottagningar en ganska god bild över situationen och det ska bli intressant att följa detta. Att det dessutom sker i Uppsala förvånar mig inte och att det blir konsekvenser är redan klart.
Dock inte vilka och de är jag då nyfiken på.

Enkelt och självklart? Nja och kanske egentligen men det tål att tänkas på och fundera över. Det har Daniel Shapiro gjort så pass att han är världsberömd och rådgivare åt många regeringar och ger riktigt, riktigt dyra föreläsningar i ämnena; förhandling, medling, konflikthantering och relaterat till de områdena. Han har vidare skrivit en lång rad artiklar och böcker, och de rekommenderas varmt, så han är kanske värd sina arvoden.

Sen kan jag inte undanhålla er i semestertider att det ryktas att svenska kyrkan skall öppna bed and breakfast? Te-o-logi är arbetsnamnet...Hade´

onsdag 6 juli 2011

Den som gräver en grop..i tex Hörby


En artikel i Kvällsposten igår har förargat mig. Jag hade tänkt skriva om att polisen i Stockholm idag börjar köra Segways och jag har som princip att inte skriva om aktuella eller ens ärenden här men, å andra sidan kan jag inte vända kinden till heller, när nu arbetsgivarparten börjar driva ärenden i media och sprider lögner.
Hörby kommun väljer alltså att gå ut i media och diskutera IVPA frågan som är på väg till AD och försöker få till en skamkänsla över att brandmän vill få betalt för att utföra sitt arbete. Peka ut och försöka få sina brandmän lokalt i dålig dager är inte en speciellt bra taktik eller ens tanke. Arbetet i sig utför man och har inga planer på att inte utföra vilket också Stf Räddningschefen berättar/bekräftar och den sanningen tackar vi för så:

Var har ni målet SKL?

Usel personalpolitik följs upp av usel förhandlingspolitik. Surt sa räven men vi tar det och det tillhör spelet och här kommer delar av mina svar till den ansvarige journalisten om, dvs OM, jag hade fått chansen. Delar och nästan embryon alltså för:

Andra och viktigare delar tar vi i AD och då kommer det inte att sparas på något krut. Journalistens svar till mig i mail, när jag ifrågasatte fakta och källor, bekräftar min bild men föga förvånade kan man inte ”göra ogjort”. Han har försökt få tag i mig men, (ensam misslyckats den tiden då jag pratade med andra och inte har något missat samtal), mötts av "abonnenten kan inte nås för närvarande", och han beklagar…

Jag med. Vidare beklagar jag att vi kommer att ha lite frostiga relationer och att det kan komma att sprida sig till andra närliggande organisationer då aktörer i detta ”drama” byter tjänster och kanske tror att ansvar för vad man gör och säger, stannar i frågan och bara i kommunen man representerade då. Rapporter från brandmän som kan tolkas som påtryckningar liknade hot, medveten desinformation och utspel som inte nämns här men som kommer i AD gör att man slipper inte i eget ansvar för så är det i det verkliga livet. Det liv som duktiga brandmän är i och räddar varje dag med usla löner tillsammans med arbetskamrater och utan skydd från skrivbord och kollegor. Det är skillnad på arbetskamrater och kollegor och i vad prövas och nås man av i insikt genom prövningar och praktisk erfarenhet tillsammans. Jag är då glad för mina kamrater och att jag slipper kollegor och speciellt om de är i karriären. Nedan kommer då lite av mina tankar som jag hade velat få in i artikeln. Om vi fått chansen. Hade´
...............................................................................


Att vara brandman är ett yrke. Kommunchef, Journalist, Stf Räddningschef och rent av Förhandlare på SKL/Pacta andra. I de olika yrkena ingår vissa arbetsuppgifter via arbetsbeskrivningar, avtal och annat och det är delar av vad som bestämmer lönen. Grunden i ett brandmannajobb är att rädda liv. Den grunden har även andra yrken och för att göra det väldigt lätt för vissa kan jag väl nämna de rent medicinska yrkena. Har en brandman eller tex ambulanssjukvårdare betalt för att rädda liv och är det konstigt om det då är grunden i själva jobbet?

En rubrik som skriker ut: VILL HA HÖGRE LÖN FÖR ATT RÄDDA LIV väcker naturligtvis en del frågor och några jag ställer mig, som är insatt i just denna fråga är, varifrån kom tipset? Varför kommer artikeln nu i uppbyggnadsfasen inför Arbetsdomstolsförhandlingarna och hur har journalisten fått så mycket om bakfoten? Varför ringde eller kontaktade han inte mig trots uppmaning från de lokala BRF:arna och då skulle fått mer bakgrund och andra vinklingar och kanske rent av sanningen?

En sanning som säger att Brandmännens Riksförbund är den organisation som drev dessa frågor och ville och fortfarande vill att dessa arbetsuppgifter ska finnas vid räddningstjänsten och vi startade med det redan för över 20 år sedan. Konstant motarbetade av just de som nu också vill, då det blivit legalt och politiskt korrekt, vill säga. Några borde skämmas med sån här struntpropaganda och frågorna avgörs inte bäst i media. Rätt har man när man sagt att vi vill och kommer utföra arbetsuppgifterna men oavsett känner jag mig tvungen att korrigera felaktigheter då de inte kan stå obesvarade och få människor att tro på en sanning som inte finns då artikel är lika falsk som en trettio-kronors sedel.

Hörby har INTE, som det felaktigt står erbjudit en enda svensk krona för detta under förhandlingarna. Ingen har eller kommer att arbetsvägra då det är helt till arbetsgivaren att hitta på i princip vad som helst och det gäller alla yrken. Men sen, kommer det sedvanliga hur skall det göras, när, av vilka och under vilka förutsättningar samt en lönediskussion. Sen handlar detta om medicinska arbetsuppgifter i vilka det ingår läkemedel som kräver en personlig delegation. Ett personligt ansvar mellan en delegerande läkare och den enskilde. Detta är inget problem i andra kommuner och Hörby ersätter andra yrkeskategorier för diverse extra arbetsuppgifter men här har man satt på sig prestigepiedestalen och frågan är också om man gjort det självmant? Varifrån vet tex. stf Räddningschefen Mikael Kess att i 6-7 kommuner får man betalt? För övrigt, det också, en felaktig siffra, men antingen ger man något av det man säger sig lovat, men inte gjort, och frågan är löst. Eller… så riskerar faktiskt kommunen det omvända och faktiskt mer i skadestånd. Vill Hörbys skattebetalare det och oavsett vems sida står de på när sanningarna kommer och:

Frågar ni mig är det självklart att detta kommer kosta kommunen en hel del och inte bara i pengar utan också i att bli den kommun som för en princip visar att det kommunala självstyret är något man kan ifrågasätta då de styrts från SKL/Pacta i Stockholm. Ni sa det vid förhandlingen och jag kommer ta det med mig det till AD och be er vittna om det och säga det igen. Också.

Inte en enda krona! har ni erbjudit för det era brandmän utför i nya och flera arbetsuppgifter med större ansvar och personliga delegationer. Läs själva ert eget förhandlingsdokument och sprid inte lögner.
// Peter Bergh Förhandlingschef Brandmännens Riksförbund.

tisdag 5 juli 2011

Pension + lön - lön + faktura till firman...


Den 1 januari går biträdande kommundirektören i Östersunds kommun i pension efter lång och trogen tjänst. I hans anställningsvillkor finns rätt till vad som kallas visstidspension. Den ska sedan samordnas med andra inkomster så att det inte blir alltför mycket betalt. Men Östersunds kommun har beslutat att tre basbelopp ska undantas samordningen för kommundirektör och vice kommundirektör. De kan alltså med de belopp som gäller i år tjäna 128 400 kr utan att reducering sker. Den 17 maj beslutade kommunstyrelsen, med rösterna 14 - 1, att vice kommundirektören inte bara ska få tjäna 128 tusen kronor extra utan det dubbla 256 000 kr eller sex basbelopp. Tanken är att det är lön som kommunen ska betala för ytterligare arbete. Tillsammans med jobbskatteavdraget så tjänar direktören bra på att, trots att han pensionerat sig, jobba vidare i kommunen som får betala dubbelt. Till och med det vänsterpartistiske kommunalrådet Konradsson tyckte det var OK: ”Ingen ska ju behöva jobba gratis. ”Jag trodde i min enfald att pension var något man fick när man inte jobbade längre. Frågan är om vi behöver pensionärerna kvar i kommunen som anställda med både lön och pension eller om vi ska anställa ny personal när någon väljer att ta pension…” skriver Mats El Kott i under opinion i ÖP.

25 kilometer öster om Åre och i Åre kommun och 73 kilometer väster om Östersund ligger Järpen och där undrar lokala BRF om FiP-ersättningar vid deltiden. En annan kommun men ett stenkast från i Norrland och det ska bli kul att se vad de får, eller inte. En C-A Jonsson i samma tidning är inne på samma linje och tanke:

En nyhet från början av denna månad har på något underligt och effektivt sätt tystats ned. Nyhetsnotisen behandlade avdankade politikers pensionsfallskärmar. Där avslöjades att s-märkta Berit Andnor(57)numera och fram t o m 2019 kan utkvittera 59.958 arbetsfria kronor varje månad (12 * 8 * 59.958 = 5,7 miljoner Kr.) Ola Sundell har väl inte varit lika flitig som Andnor, han får klara sig med futtiga 44.000,-/månad. Av de ledamöter av sveriges riksdag som lämnade sina platser efter valet utnyttjar i dag 100% av vänsterpartiets ledamöter den frikostiga inkomstgarantin. Miljöpartiet har tydligen något högre efterfrågan på sitt folk, där är det 86% som lever på garantilönen.
Drygt hälften (52%)av moderaternas kickade ledamöter tycks ha glömt allt vad arbetslinje heter och tvingas nu leva på skattebetalarnas allmosor.
Nu är det inte bara politiker som försörjs med arbetsfria inkomster. Verkschefer som gjort bort sig ta's om hand på Elefantkyrkogården. Elefantkyrkogården är kontor i regeringskansliet som ger dessa fd chefer dess dagliga terapi. Sålunda sitter där Katri Linna (fd DO) och utreder svenska romer. För denna "husarest" kan Linna kvittera ut 89 tusenlappar varje månad. I samma situation befinner sig Berit Andnors make, Bo Bylund. Efter sparken som GD för arbetsförmedlingen återfinns även han på Elefantkyrkogården där han utför en fördjupad översyn av Stiftelsen Utbildning Nordkalottens verksamhet. Bylunds närvaro på detta vuxendagis ger honom den netta månadslönen: 124.200 Kr.
Är vi också på väg att bli ett GREKLAND???


Låt mig berätta något.

Vi har lite mer insikt
och andra krav nuförtiden. Vi "vanliga" människor alltså. Som förhandlar våra löner från ett kollektivavtal där vi börjar från nivåer där ni först kanske ska dra bort 100 000 kronor, alltså från 24 200 som är en hyfsad brandmannalön. Om vi inte är deltidsbrandmän i samhället X och har en bi-inkomst som ger 1 krona i timmen efter skatt. Teoretiskt skulle Bylunds extra 100 000 ge varje deltidare i Sverige 10 kronor mer i månaden. Hur många ”Bylundare” och ”pensionerade politiker” finns det?
Ni syns, och detta är inte nytt men folk i gemen gillar inte vad de ser och speciellt inte när man tittar från flera håll och inte bara rakt framifrån eller mer korrekt; bara uppifrån. Hur ska vi motivera neddragningar, omorganisationer, dålig löneutveckling, mer arbete och nya arbetsuppgifter till lika lön eller knappt förändrad lön när de som sitter och bestämmer om detta inte lever som de lär utan precis tvärs om. Finns det någon respekt och trovärdighet..?

Klart ”man” ska ha ersättningar, lön och även pensioner men det kanske skulle finnas en RIMLIGHET i detta? Också. Det här är så etablerat som en sanning och en nödvändighet från de styrande att det känns lite som att börja demonstrera mot högertrafiken när man tar upp det. ”Man kan inte jämföra, det går inte att..” och ytterst när argumenten tryter kommer; det är en ”demokratifråga”.
Svaren är: Det går visst, det går visst och det är det inte alls!
Det är viljan som inte finns att förändra i det egna etablissemanget och för sina kamrater. Här har dock några arbetat; http://www.aftonbladet.se/nyheter/almedalen2011/article13271764.ab Skrev någon om Grekland? Sopa först hemma tycker jag och sen kan ni snacka! Hade´

måndag 4 juli 2011

Illa..


Flera mc-förare genomförde på lördagen en protest mot hjälmtvånget i USA. En av dem kraschade och dog. Han hade klarat sig om han hade burit hjälm. Och naturligtvis undrar man om detta ändrade inställningen? Nä..och läser man lite om organisationerna, American Bikers Aimed Toward Education, ABATE, så inser man snart att detta handlar inte om trafiksäkerhet utan om friheten över att få välja själv utan överstatlig inblandning..ungefär. Ibland går det dock illa. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13268086.ab

Illa gick det också för Brandslangarna, fyra grabbar från Torsåker som var på tävling i Stockholm. Men inte illa som i USA utan i ett …lådbilsrally. Några grabbar hade spikat ihop ett ekipage som höll i 450 meter. Tyvärr var banan 500. http://gd.se/nyheter/hofors/1.3672014-har-tog-det-stopp-for-brandslangarna

Illa lät också ”the man and the legend” Bob Dylan kan jag berätta. Jag har faktiskt fått tre mail som ställt den frågan och jag antar att det är från riktiga ”fan” då, tillika brandmän. Det sista vet jag men det första, ”fan” blir lite svårt att förstå kanske för; han började med att införa totalt fotoförbud, hade för låg volym, pratar ju inte och syntes knappt och hade då inte någon som helst publikkontakt. Pga. ålderdom sjunger han som en kratta numera, (förlåt Bob, men det lät illa), och väcker man ovationer när man skrapar med foten förstår ni hur han rörde sig. Kanske log han vid ett tillfälle och även fast han drog "Dont think twice, it's alright" , "Ballad of a thin man", ”Blowin’ In the Wind” var det nog inte så många som förstod det om man inte lyssnat en hel del på honom innan... Alltså att man hört låtarna nyss, så om-arrangerade var de för "vanligt folk". Men..jag tycker om gubben, (och andra gubbar/gummor som är svåra), och han får godkänt med ett litet plus av mig när jag nu tänkt efter. Plusset för att han kom till Borlänge istället för någon av de stora städerna och att han var klädd i svart och hatt så man såg vem som var vem på scenen.. Nu ska bloggen försöka komma ifrån musiken innan man tar sig totalt vatten över huvudet så.. Hade´

söndag 3 juli 2011

Amos Persson


En 60-åring i Sundsvall , (kan det vara en ny Amos Persson), hävdar att han blev storskalig hembrännare mest av en slump. ”- Jag blev så dålig på bolagets sprit, det har jag aldrig blivit på hembränt.” Nu menar åklagaren att han framställt 9 500 liter färdig sprit sedan februari 2010 så…..och här är artikeln:
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.3649168--jag-blev-sa-dalig-pa-bolagets-sprit-

Men det är en annan historia vilket också denna kopiatorhistoria är: http://www.expressen.se/nyheter/1.2483247/kvinna-fastnade-med-armen-i-kopiator Hon fastnade i en kopiator men räddningstjänsten i Uppsala fixade detta. Det går helt klart att råka ut för vad som helst och då var vi åter på PoL.

Vi Peace and Love-festivalare i Borlänge och i det här gänget, är inte dåliga, utan är minst sagt måttliga i vad vi fått i oss och inte har vi heller "råkat ut". Pigga var vi uppe med tuppen och packade, städade, och nu ska det bära hemåt. Nästa musiktripp blir P-Floyds spelning i sin lada den 9:e juli och det blir bra, otroligt bra. Det med, det vet jag redan innan.

Peace & Love festivalen slog besöksrekord än en gång med 50 000 sålda biljetter och bara minuter efter att de sista artisterna klivit av scenen avslöjades det fem klara bokningar till 2012 års festival. Lars Winnerbäck, Thomas Di leva, Melissa Horn, Hardcore Superstar och Hoffmaestro.
Vem blir nästa års ”Bob Dylan”? Neil Young? Oavsett var det riktigt bra i år. Också. Tack för en fantastisk festival och verkligen kul med ett så stort arrangemang i Borlänge och detta sätter verkligen er på kartan i positiv bemärkelse. Jag har bara mött trevliga glada människor. Stor eloge till arrangörer och funktionärer och inte minst till de ”ordinarie Borlängeborna” som får stå ut med en del för att detta ska fungera. Fantasiskt bra jobbat! Hade´

lördag 2 juli 2011

Festival-lycka = tex. att ha en dusch..


Yrkesvalet visar sig ha betydelse för skilsmässor enligt SvD som läst på hos Statistiska centralbyrån. Brandmän, väktare och kriminalvårdare ligger i topp när det gäller separationer. Var fjärde person i den yrkesgruppen bröt upp från relationen. Några förklaringar till resultatet framkommer inte men artikelförfattaren Cecilia Axelsson gissar på att fria jobb med förhållandevis hög lön kanske skapar en tillvaro med mindre slitningar än tuffa jobb med sämre lön?
Det jag kan ge henne rätt i är att brandmannajobbet är tufft och har sämre lön sen vet jag inte… http://www.e24.se/toppjobb/har-ar-yrkena-som-skiljer-sig-mest_2880780.e24

Däremot vet jag att idag är det lördag vilket innebär Peace and Love-festivalens sista dag. Jag tänkte hinna med; Mimikry, Mando Diao, lite Bad Religion, kanske Säkert, absolut Bob Dylan, Journey, lite av Foreigner för att avsluta med Michael Monroe. Michael är min favorit. Och.. äta lite festivalmat och jag vet var ”pubbarna” finns med. Jag har redan sett Pugh Rogefeldt, Bullet, Jimmy Eat World, Wilmer X, Kings of Leon, Veronica Maggio, Graveyard, Volbeat, The Ark med DalaSinfoniettan, Bob Hund, lite The Sounds, Petter, Teddybears och The Strokes. Jag kanske då hinner med 20-talet spelningar, ett slit och släp och stressigt detta :-)) men gud vad bra, och vad roligt, och vilka härliga människor. Visst finns det elände, för fulla, för dryga, för skrikiga, och..dumma, men vadådå, de får väl göra sitt om jag bara får göra mitt. Ingen ide´att jaga upp sig utan här flinar man sig igenom folkmassorna och njuter av sällskapet från glada kamrater och en massa bra spelningar. Och som gubbe man är njuter man av ost och vin till recensionerna från det vi sett eller borde sett och vi aldrig, aldrig är eller kommer bli överens om.

Svågern är värst och troligen totalt tondöv. Omusikalisk visste alla redan men det borde finnas musikaliska gränser för vad man släpper in. "Hey på er tamburinman`s" Nu måste jag kila. Hade´

fredag 1 juli 2011

Tänka nytt?


Andel av en skattekrona, per öre, 2009 visar enligt källorna COFOG och Eurostat, att Samhällsskydd och rättsskipning drog 3 öre.
(Samhällsskydd och rättsskipning inkluderar till exempel polisverksamhet, brand- och räddningsverksamhet, kriminalvård, rättsskipning.) På det stora hela har inte den svenska skattekronan förändrats särskilt mycket under det senaste decenniet uppger man så även om skattetrycket gått upp och ner lite grann under denna tid har prioriteringarna mellan de olika offentliga verksamheterna behållit ungefär samma mönster. Då torde mönstret stämma skapligt även nu.

Delar av den 3-öringen, långt från hela alltså, var räddningstjänst och nettokostnaden för svensk räddningstjänsts hela verksamhet uppgick 2008 till 5 863 miljoner kronor.

Bryter vi ned det till ett par kommuner, tex. Sala och Heby så kostar det drygt 26 miljoner att driva Räddningstjänsten Sala-Heby under ett år. Av denna kostnad svarar Heby kommun för en tredjedel och Sala kommun för resten. För respektive kommun är kostnaden för Räddningstjänsten ca 2 % av den totala driftbudgeten. Räddningstjänsten Sala-Heby består av 7 utryckningsstyrkor, totalt 102 anställda, varav 22 i utryckande heltidstjänst och 7 i dagtidstjänst i Sala. Övriga är deltidsbrandmän och det finns alltid minst 28 personer i beredskap. Heby och Sala kommuner har tillsammans ca 35 500 invånare och omfattar en yta av 2 341 km²

Tittar vi på kostnader per innevånare och tar tex Räddningstjänsten i Syd så vi får med en storstad, Malmö, låg den på 470 kronor under 2008 och 2009 och beräknades till 466 kronor för 2010. Per år alltså, för en innevånare.

Den totala samhällskostnaden för bränder som inträffade i Sverige under 2005 beräknas uppgå till 5,7 miljarder kronor i 2005 års penningvärde. (Högre nu..) Detta kan ni läsa med mycket mera i tex: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/24341.pdf
Vad skulle hända om man omfördelar inom 3 öringen, eller utom, så 3 öre blir 4 och räddningstjänsten får en större del med skadeutfallskostnaden? Om man får 2,5% av driftsbudget, om innevånarna i Malmö betalar 500 kronor om året? Kan man då behålla de operativa styrkorna och utveckla dem och införa mer och fler ansvarsområden och på fler händer? Kan man då dessutom betala löner som motiverar brandmän och ger dem framtidstro?

Jag tror… att om mer medel tillförs och det i grunden tas ett omtag inom hela detta område syns det i mindre skador, högre kvalitet och lägre samhällskostnader. Jag tror att skära ned och tillföra arbetsuppgifter och ofta helt utanför kärnområdet och ofinansierat, gör det omvända.

Fråga i stort vem som helst så tror de dessutom att de har den kvalitén, att någon kommer, och när de får klart för sig den bistra verkligheten som råder på sina ställen, är de beredda till mycket. Så mycket att för en folkvald kan det bli problem. Vi har ett gemensamt intresse i branschen att föra ut vad vi kan och inte och då tror jag vi strax kommer att kunna mer. Men inte mer idag, för mig, för jag är på..Feeeestivaaaaal :-)) Hade´