tisdag 5 juli 2011

Pension + lön - lön + faktura till firman...


Den 1 januari går biträdande kommundirektören i Östersunds kommun i pension efter lång och trogen tjänst. I hans anställningsvillkor finns rätt till vad som kallas visstidspension. Den ska sedan samordnas med andra inkomster så att det inte blir alltför mycket betalt. Men Östersunds kommun har beslutat att tre basbelopp ska undantas samordningen för kommundirektör och vice kommundirektör. De kan alltså med de belopp som gäller i år tjäna 128 400 kr utan att reducering sker. Den 17 maj beslutade kommunstyrelsen, med rösterna 14 - 1, att vice kommundirektören inte bara ska få tjäna 128 tusen kronor extra utan det dubbla 256 000 kr eller sex basbelopp. Tanken är att det är lön som kommunen ska betala för ytterligare arbete. Tillsammans med jobbskatteavdraget så tjänar direktören bra på att, trots att han pensionerat sig, jobba vidare i kommunen som får betala dubbelt. Till och med det vänsterpartistiske kommunalrådet Konradsson tyckte det var OK: ”Ingen ska ju behöva jobba gratis. ”Jag trodde i min enfald att pension var något man fick när man inte jobbade längre. Frågan är om vi behöver pensionärerna kvar i kommunen som anställda med både lön och pension eller om vi ska anställa ny personal när någon väljer att ta pension…” skriver Mats El Kott i under opinion i ÖP.

25 kilometer öster om Åre och i Åre kommun och 73 kilometer väster om Östersund ligger Järpen och där undrar lokala BRF om FiP-ersättningar vid deltiden. En annan kommun men ett stenkast från i Norrland och det ska bli kul att se vad de får, eller inte. En C-A Jonsson i samma tidning är inne på samma linje och tanke:

En nyhet från början av denna månad har på något underligt och effektivt sätt tystats ned. Nyhetsnotisen behandlade avdankade politikers pensionsfallskärmar. Där avslöjades att s-märkta Berit Andnor(57)numera och fram t o m 2019 kan utkvittera 59.958 arbetsfria kronor varje månad (12 * 8 * 59.958 = 5,7 miljoner Kr.) Ola Sundell har väl inte varit lika flitig som Andnor, han får klara sig med futtiga 44.000,-/månad. Av de ledamöter av sveriges riksdag som lämnade sina platser efter valet utnyttjar i dag 100% av vänsterpartiets ledamöter den frikostiga inkomstgarantin. Miljöpartiet har tydligen något högre efterfrågan på sitt folk, där är det 86% som lever på garantilönen.
Drygt hälften (52%)av moderaternas kickade ledamöter tycks ha glömt allt vad arbetslinje heter och tvingas nu leva på skattebetalarnas allmosor.
Nu är det inte bara politiker som försörjs med arbetsfria inkomster. Verkschefer som gjort bort sig ta's om hand på Elefantkyrkogården. Elefantkyrkogården är kontor i regeringskansliet som ger dessa fd chefer dess dagliga terapi. Sålunda sitter där Katri Linna (fd DO) och utreder svenska romer. För denna "husarest" kan Linna kvittera ut 89 tusenlappar varje månad. I samma situation befinner sig Berit Andnors make, Bo Bylund. Efter sparken som GD för arbetsförmedlingen återfinns även han på Elefantkyrkogården där han utför en fördjupad översyn av Stiftelsen Utbildning Nordkalottens verksamhet. Bylunds närvaro på detta vuxendagis ger honom den netta månadslönen: 124.200 Kr.
Är vi också på väg att bli ett GREKLAND???


Låt mig berätta något.

Vi har lite mer insikt
och andra krav nuförtiden. Vi "vanliga" människor alltså. Som förhandlar våra löner från ett kollektivavtal där vi börjar från nivåer där ni först kanske ska dra bort 100 000 kronor, alltså från 24 200 som är en hyfsad brandmannalön. Om vi inte är deltidsbrandmän i samhället X och har en bi-inkomst som ger 1 krona i timmen efter skatt. Teoretiskt skulle Bylunds extra 100 000 ge varje deltidare i Sverige 10 kronor mer i månaden. Hur många ”Bylundare” och ”pensionerade politiker” finns det?
Ni syns, och detta är inte nytt men folk i gemen gillar inte vad de ser och speciellt inte när man tittar från flera håll och inte bara rakt framifrån eller mer korrekt; bara uppifrån. Hur ska vi motivera neddragningar, omorganisationer, dålig löneutveckling, mer arbete och nya arbetsuppgifter till lika lön eller knappt förändrad lön när de som sitter och bestämmer om detta inte lever som de lär utan precis tvärs om. Finns det någon respekt och trovärdighet..?

Klart ”man” ska ha ersättningar, lön och även pensioner men det kanske skulle finnas en RIMLIGHET i detta? Också. Det här är så etablerat som en sanning och en nödvändighet från de styrande att det känns lite som att börja demonstrera mot högertrafiken när man tar upp det. ”Man kan inte jämföra, det går inte att..” och ytterst när argumenten tryter kommer; det är en ”demokratifråga”.
Svaren är: Det går visst, det går visst och det är det inte alls!
Det är viljan som inte finns att förändra i det egna etablissemanget och för sina kamrater. Här har dock några arbetat; http://www.aftonbladet.se/nyheter/almedalen2011/article13271764.ab Skrev någon om Grekland? Sopa först hemma tycker jag och sen kan ni snacka! Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar