fredag 8 juli 2011

Brandförsvar stäms


Brandförsvar stäms för kvotering kördes på Ekot imorse och sen har det dragit iväg men här är bakgrunden.
En artikel i vår tidning och Centrum för Rättvisas länk:
http://www.centrumforrattvisa.se/news/view/id/144
http://www.brandfacket.se/Documents/Dokument/SFF/SFF32011.pdf

Whistleblowers dyker det upp ibland och oftast har det varit inom sjukvården som det larmats och dragits fram fel eller konstigheter. Här kommer nu något som färgat den interna debatten under en tid i svensk räddningstjänst och oavsett, tycker jag att det är bra att det prövas så vi kan komma runt och förbi:

Södertörns brandförsvar söder om Stockholm krävs nu på skadestånd för diskriminering efter att de aktivt valt att anställa kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Huvudregeln är att kön eller etnisk tillhörighet inte ska spela någon roll när man söker en tjänst. Lagen tillåter en begränsad positiv särbehandling med anledning av kön men att gynna någon på grund av kön är olagligt när den gynnade personen har sämre meriter.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4592338

BRF står för lika, för alla, och att man skall ha lika förutsättningar och att det är vad man skall göra, dvs vad yrket kräver, som avgör vad som är kriterierna för att jobba som brandman. Simon Wallmark var den kille ni kunde läsa om i vår tidning Swedish Firefighters. Tidigare...
”Vi bedömer att det här är ett så solklart fall av att man har tagit in sämre meriterade personer bara för att de är kvinnor eller har annan etnisk bakgrund så min bedömning är att vi har goda chanser att vinna det här målet”, säger Anna Rogalska-Hedlund, jurist på stiftelsen Centrum för rättvisa och de som nu har tagit fallet till Södertörns tingsrätt. Fortsättning lär följa och det är bra det så vi vet sen vad som gäller. Som det varit ett tag har frågan varit fullständigt omöjlig att ens diskutera då den varit så politiskt laddad att om man ens nuddat vid den har det skickats fram demagoger som predikat på ett sätt att man nästan förutsatt att han eller hon trott att de talat till idioter. Många gånger dessutom med en strategi som man trott byggt på fyra H: Hota, Hata, Håna, Hetsa för att sen bli förvånad eller kanske rent av förväntat sig, motreaktioner, som man sen försökt använda till att visa hur dumma BRF och en del brandmän varit och är. Fel, fel och fel för vi värnar om yrket och bryr oss inte om vem som gör det bara man klarar av att göra det.

”Goda kålsupare” på bägge sidor och kanske nu äntligen kan vi få lägga dessa frågor bakom oss, slippa skyttegravskrig, och få en dom i ryggen som vägledning så vi kan ägna oss åt annat.

Så känner jag, och... att vi behöver en stark motvikt mot arbetsgivarorganisationerna och politiken för att få ett bra och rättvist arbetsklimat.

Brandmännens Riksförbund och Centrum för rättvisa står upp tillsammans för det.

En juridisk bedömning känns som om det skulle kunna bli ett stop för ”catwalkar med åsiktsmannekänger” och vi får in lite fakta att luta oss mot. Sen måste jag bara tillägga till slut att det är otroligt tråkigt att en del rent rasistiska debattörer tar chansen att göra detta till sin fråga. Den handlar om LIKA och LIKA villkor OAVSETT vem man är och… herregud, vilken genomslagskraft denna fråga fick då. Hade´

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-och-man-gav-inget-sommarjobb_6304688.svd

http://www.centrumforrattvisa.se/files/file/St%C3%A4mningsans%C3%B6kan%20110707%20slutlig%20undertecknad%20version-1.pdf

2 kommentarer:

  1. Ja det ska bli mkt intressant att följa utvecklingen av stämningsansökan mot Södertörn. Jag hoppas liksom Peter skriver att detta blir utrett en gång för alla. Det är många brandmän som har åsikter om detta men som inte vågar yppa dem eftersom det är så jä.. laddat! Stå på dig Simon, du gör det enda rätta tycker jag!

    /bombero

    SvaraRadera
  2. Håller alla tummar det går för dig Simon. Du var/är värd bättre än Södertörn som arbetsgivare.

    Micke, brandman SSBF.

    SvaraRadera