tisdag 12 juli 2011

TRPM8 och.. PSA


TRPM8… och vad är då detta? Jo en av genuppsättningarna som bara hittats hos kvinnor med migrän och som forskare i USA tror kan förklara varför migrän drabbar var femte kvinna, men bara var tionde man. Upptäckten kan öppna för nya mediciner men dit är det långt uppger man.
Jag har migrän ibland och frågan är om jag också har TRPM8 men om svaret är ja ställer det en del annat på sin spetts så kanske är det bäst att vara ovetande om vissa saker. Huruvida detta gäller testning av prostatacancer går meningarna isär men här är en bra och enkel artikel/frågelåda om problemet. http://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article10962874.ab

För att upptäcka prostatacancer tidigt krävs alltså ett blodprov för PSA-test men, det innebär också att man kanske ställer cancerdiagnos och ger dig behandling i onödan. Jag är oavsett för då en tidig upptäckt kan rädda liv. Mot står en oro som borde kunna hanteras om man också fixar till bättre rutiner i och runt detta. Stora undersökningar pågår för PSA-testning och prostatacancer, men de första resultaten kommer inte förrän om några år.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2011/03/28/prostatabiopsier-utvardera/index.xml Under tiden får ni som är brandmän, och då överrepresenterade i statistiken enligt forskningen, vara vaksamma och speciellt om ni är över 50 år. Svårigheter att kissa, värk i ryggen, höfter, bäckenet = sök upp ”räddningshälsan” eller din hälsocentral.
Ni som är intresserade kan läsa ännu mera här: http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Prostatacancer/?gclid=CLCb1MC6-6kCFcMXzQodzVxHaA Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar