Andel av en skattekrona, per öre, 2009 visar enligt källorna COFOG och Eurostat, att Samhällsskydd och rättsskipning drog 3 öre.
(Samhällsskydd och rättsskipning inkluderar till exempel polisverksamhet, brand- och räddningsverksamhet, kriminalvård, rättsskipning.) På det stora hela har inte den svenska skattekronan förändrats särskilt mycket under det senaste decenniet uppger man så även om skattetrycket gått upp och ner lite grann under denna tid har prioriteringarna mellan de olika offentliga verksamheterna behållit ungefär samma mönster. Då torde mönstret stämma skapligt även nu.
Delar av den 3-öringen, långt från hela alltså, var räddningstjänst och nettokostnaden för svensk räddningstjänsts hela verksamhet uppgick 2008 till 5 863 miljoner kronor.
Bryter vi ned det till ett par kommuner, tex. Sala och Heby så kostar det drygt 26 miljoner att driva Räddningstjänsten Sala-Heby under ett år. Av denna kostnad svarar Heby kommun för en tredjedel och Sala kommun för resten. För respektive kommun är kostnaden för Räddningstjänsten ca 2 % av den totala driftbudgeten. Räddningstjänsten Sala-Heby består av 7 utryckningsstyrkor, totalt 102 anställda, varav 22 i utryckande heltidstjänst och 7 i dagtidstjänst i Sala. Övriga är deltidsbrandmän och det finns alltid minst 28 personer i beredskap. Heby och Sala kommuner har tillsammans ca 35 500 invånare och omfattar en yta av 2 341 km²
Tittar vi på kostnader per innevånare och tar tex Räddningstjänsten i Syd så vi får med en storstad, Malmö, låg den på 470 kronor under 2008 och 2009 och beräknades till 466 kronor för 2010. Per år alltså, för en innevånare.
Den totala samhällskostnaden för bränder som inträffade i Sverige under 2005 beräknas uppgå till 5,7 miljarder kronor i 2005 års penningvärde. (Högre nu..) Detta kan ni läsa med mycket mera i tex: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/24341.pdf
Vad skulle hända om man omfördelar inom 3 öringen, eller utom, så 3 öre blir 4 och räddningstjänsten får en större del med skadeutfallskostnaden? Om man får 2,5% av driftsbudget, om innevånarna i Malmö betalar 500 kronor om året? Kan man då behålla de operativa styrkorna och utveckla dem och införa mer och fler ansvarsområden och på fler händer? Kan man då dessutom betala löner som motiverar brandmän och ger dem framtidstro?
Jag tror… att om mer medel tillförs och det i grunden tas ett omtag inom hela detta område syns det i mindre skador, högre kvalitet och lägre samhällskostnader. Jag tror att skära ned och tillföra arbetsuppgifter och ofta helt utanför kärnområdet och ofinansierat, gör det omvända.
Fråga i stort vem som helst så tror de dessutom att de har den kvalitén, att någon kommer, och när de får klart för sig den bistra verkligheten som råder på sina ställen, är de beredda till mycket. Så mycket att för en folkvald kan det bli problem. Vi har ett gemensamt intresse i branschen att föra ut vad vi kan och inte och då tror jag vi strax kommer att kunna mer. Men inte mer idag, för mig, för jag är på..Feeeestivaaaaal :-))
Hade´
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar