tisdag 18 maj 2010

Straffspark?


I februarinumret rapporterar man om ett möte i december på: http://www.tjugofyra7.se/upload/lasa_pa_skarmen/TJUG100217.html och där ansåg Räddningschefen i Rsyd att det mötet och det arbete MSB höll på med gällande en strategi mot dödsbränderna kommit längre än vad han hoppats. I samma artikel kan man läsa att den 2 juni skall MSB lägga fram sin strategi och kanske den ”verktygslåda” som då efterlystes. Mer än ”bara” fler brandvarnare då får man hoppas och man vill även få med sig fastighetsägare och sociala myndigheter i detta arbete.

I http://blogg.rsyd.se/perwidlundh/2010/05/16/jag-undrar-vart-den-nationella-strategin-tog-vagen/ undras nu vart strategin tog vägen? Jo enligt artikeln i Tjugofyra7 och ert möte skall den ju läggas fram den 2 juni.
Sent och vad har hänt under tiden är en annan fråga men borde inte den ha kommit upp redan i gruppen och borde man inte oavsett nationell styrning och strategi kunnat ta egna initiativ i de stora organisationerna?

Jag vet att en del gör det och i samma nummer kan man tex läsa om ett utmärkt exempel på målstyrning och erfarenhetsåterföring från Mälardalens Räddningstjänst och där tex politiken får svar på sina frågor på ett nytt och som det ser ut bra sätt. Det har även gjorts arbeten tillsammans i storstäderna i annat som tex. ta fram förslag på nya principer för rekrytering och en ny rekryteringsmodell för rekrytering av brandmän. Principer och modell ska bidra till att förbunden möter sina uppdrag och samtidigt speglar samhället som en heterogen arbetsplats fri från diskriminering. I uppdraget beskrivs att brandmannens roll och kompetensprofil ska diskuteras utifrån organisationernas breddade uppdrag. Kompetensprofilen ska därefter utgöra underlag för rekryteringsprinciper och till sist rekryteringsmodell.

Visst, det är helt rätt att organisationerna fått ”breddade uppdrag” men är det rätt att de skall utföras av den operative brandmannen och i hur stor del i så fall och av alla och i vad? Rdch i Rsyd skriver självkritiskt att ”vi helt misslyckats med bostadssäkerheten och skyddet för den enskilde vad avser bränder” och det är lätt att hålla med men relaterat till den frågan, om det brinner, hur ser då förmågan ut? Jag blir då oroligare och oroligare ju mer olycksrapporter och skadeutredningar jag läser och utifrån utbildning, övning, materiell och fordonsstandard, numerär och det samtidiga resonemangen om ”breddade uppdrag”. Rätt i sak men fel utförare kanske och kommer den framtida brandmannen att klara allt och gör han/hon det idag?

Jag kan vara lite kritisk till att man först lägger resurser på ”principer och modell ska bidra till att förbunden möter sina uppdrag” och nu säger sig vänta på MSB för styrning. Alltså. Fel ordning kan jag tycka och att om man kan lägga resurser i detta torde man även kunna lägga sin klokskap ihop och resurser till hur man möter den negativa dödsbrandsutvecklingen. Även utan MSB.
För om man inte behöver invänta dem i en fråga varför i den andra?

Sen tycker jag, faktiskt, att MSB går framåt och kanske börjar hitta sina former och hade jag inte bara varit en ”facklig part” så hade jag gärna hört på Anders Bergqvist, brandingenjör och forskare vid Storstockholms brandförsvar som redovisar sina senaste resultat av orsaker och problem runt dödsbrandsiffrorna. Idag.

För den 18 maj 2010 så har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Brandskyddsföreningen tillsammans en informationsdag kring detta ämne. Dagen riktar sig till de aktörer i kommunen som kan vara med och på olika sätt påverka brandskyddet i folks hem, bland annat socialtjänsten, hemtjänsten och räddningstjänst. En annan viktig målgrupp är fastighetsägarna och försäkringsbolag. Bra, mycket bra, men, till en kostnad på 950 SEK exklusive moms.
Då ingår kaffe och lunch.

Spontant kan jag tycka att det verkar lite sådär om man vill få en bred uppslutning och samverkan att kostnadsbelägga event av denna kaliber. Risken är uppenbar att även om inte beloppet är skyhögt, att det ända avskräcker om inte annat i själva grundtanken. Samverkan.
Annars ett bra initiativ och kanske en liten verktygslåda inför den större. Jag väntar väl på den. Den större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar