måndag 3 maj 2010

Kall, som is, kanske..


81-årig brandchefsera över - Heby - UNT.se är minst sagt värt att uppmärksamma. Läs och tänk till lite över vad den beredskapen inneburit för familjen tex. Oavsett så hatten av för en eldsjäl. Det finns många.

Antalet bränder har de senaste åren ökat. En uppföljning av reformen för lag om skydd mot olyckor har genomförts under 2009. Regeringen avser att stärka brandskyddstillsynen och göra den mer likvärdig över landet. Brandskyddet bör tydligt utgå från den enskildes förutsättningar och behov. Regeringen avser därför att, med beaktande av den enskildes eget ansvar, pröva hur ett rimligt brandskydd i boendemiljöer och andra liknande miljöer kan stärkas.
Länsstyrelsernas tillsyn över kommunerna inom räddningstjänstområdet ska också stärkas. Samverkan mellan länsstyrelserna kan förbättras för att utveckla länsstyrelsernas kompetens och förmåga att genomföra tillsyn. Uppdraget ligger hos MSB och ska redovisas senast 31 december 2010 till regeringen.

Sen ”tror man” att samverkan mellan blåljusmyndigheter ska ge ökad säkerhet på landsbygden: ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska tillsammans med Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen, länsstyrelserna i Västernorrlands län, Norrbottens län och Örebro län lämna förslag till formerna för och finansiering av ett försök att pröva olika alternativa lösningar för att i samverkan mellan blåljusmyndigheter utveckla en för medborgarna god tillgänglighet av hjälp från det allmänna vid nödlägen och en rimlig trygghets- och säkerhetsnivå avseende allmän ordning, säkerhet och hälsa. Kommuner i respektive län ska bjudas in för att delta i arbetet. Uppdraget ska omfatta en försöksverksamhet på fyra år och ska redovisas den 1 juni 2011. Bland andra kommer Kiruna, Jokkmokk, Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner att bjudas in.”

Vi svarade vid uppföljningen av LSO;n 2009: ”Brandmännens Riksförbund anser att vi redan har till stor del det som efterfrågas. Att få de fulla befogenheterna i dessa skilda yrken är befängt men utifrån ett IVPA, i väntan på ambulansperspektiv, är det värt att utreda vidare i vissa delar av landet och för vissa styrkor. I en del glesbygdsområden är ortens deltidskår det enda som finns kvar av samhällsservice och om den hotas då den inte riktigt uppnår handlingsplanens mål om viss risk och sårbarhet som existensminimum kan andra vägar vara intressanta. Dock bör, och återigen, detta vara genomarbetat och under överinseende av ett regelverk samt med tillsynsmöjlighet i detta. Vad är egentligen räddningstjänst och vad är utanför det begreppet och med vilken kompetens, utbildning etc kompletterar man för att uppnå den kvalité man eftersträvar. En röd brandbil med ett förstaförband, ett par handbojor och några bra-att-ha-telefonnummer är inte vad vi då tänker oss.
Vi är alltså, förvånade för många, försiktigt positiva om detta sker på ”rätt ställen och under ”rätt förutsättningar”.”


Det är inte bara brandmän som ska vara mångsysslare i detta tänk alltså utan även poliser som ska kunna hoppa in som brandmän och ambulanssjukvårdarna i samma tänk och då omvänt. -Nej, det låter ogenomtänkt. Däremot ska vi ju samarbeta, men det gör vi ju redan nu, säger Sollefteåpolisen. Ylva Thörn, Kommunal sa: "–Det är olika typer av yrken. Poliser, brandmän och ambulanssjukvårdare har olika befogenheter i lagen och hon tror att förslaget skulle undergräva kompetensen i de olika yrkena, och det kan vara farligt för de anställda."

Vår försiktiga och ganska ensamma positiva hållning var FÖRE att SKL/Pacta ansåg att deltidare kan göra allt och dessutom inte skall ifrågasätta det då man bara kan kommendera dem enligt ett slags arbetsplikt. Kontigt när hållningen i andra frågor är frivillighet, hängivenhet och att detta inte är en anställning utan ett kall. Visa mig några som vill göra mer och bara få bekymmer och inte ha några som helt möjlighet att påverka eller ens få tycka om det? Någon? En enda?

Jag har en, och bilden idag är Florence Nightingale, född 12 maj 1820. The Lady of the Lamp" är den mest kända representanten för sjuksköterskekåren genom alla tider och då hon hade en välbärgad pappa kunde hon ägna sig helt åt sitt kall. Deltidarna har väl också fäder men nog borde väl tiderna och tänket ha förändrats eller ska de behöva gå omkring med dessa knappar på bilden som ständig påminnelse? De säljs även i 100 pack och kanske det skulle kunna vara nästa deltidssatsning från SKL/Pacta.
En som syns.

3 kommentarer:

  1. För en som inte riktigt hänger med i alla svängar i detta, förklara gärna, eller posta en länk som förklarar detta med SKL/Pacta och IVPA, vilket om jag förstått det hela rätt, det är något problem med. Vad och vilket?

    SvaraRadera
  2. Ooops och det kommer. Kort är SKL/Pacta Sveriges kommuners och landstings arbetsgivarorganisation. Där förhandlas de centrala och tvistefrågorna tex. mellan kommunerna och facken. IVPA står för I Väntan På Ambulans och är då sjukvårdslarm vid räddningsjänsten som kompletterar ambulansen och används då de har långt att åka eller är upptagna med andra uppdrag. Kort och förenklat, kommer mer sen. Sorry. // Peter

    SvaraRadera
  3. Jodå, IVPA har jag ju åkt några gånger och att SKL-packet är våra arbetsgivares organisation begriper jag, men jag visste inte att de har något emot IVPA. Landstinget i form av ambulansen verkar ju gilla det vi gör medans både landstinget och kommun i form av politikerna är rädd att det kostar pengar, men det är de ju alltid... oavsett... så alltså, vad är speciellt med just IVPA nu? jag ger mig annars till tåls och väntar på ett kommande blogginlägg.

    SvaraRadera