söndag 9 maj 2010

Demolition ball


Räddningschef anklagas för att ha kallat in onykter personal - Kramfors - allehanda.se Att rycka ut med "full" styrka kan ha fått en ny innebörd och detta snubblade jag då över och hade inte hört nått om tidigare. Det väcker en del frågor onekligen. Redan väckta frågor och minst sagt ”aktivt ärende” är Malmö och Rosengård. http://www.sydsvenskan.se/malmo/article869130/Hektisk-lordagsnatt-i-Malmo.html Uppenbarligen går det sådär just nu men man har ju bara hållit på sedan 1972 läste jag någonstans.

Mer frågor väcker också det faktum att ett företag utan kollektivavtal har upptäckts vid ombyggnaden av Byggnads och Kommunals förbundskontor i Stockholm. En underentreprenör tog in ett litauiskt bolag som saknade kollektivavtal, Baltic Ceiling, då de behövde lösa en stor arbetsbelastning akut. Pinsamt är ett av de ord jag tänker på men det finns flera. Alltså ord, men även tankar i detta och må medges, och ett litet leende i mungipan.
”Glad” är ju också Anders Bergström från Kommunal som är byggherrens, Polstjärnans, ansvarige i byggprojektet. Han säger att han är otroligt besviken över att ett avtalslöst företag använts på arbetsplatsen men glad över att detta upptäcktes. http://www.byggnadsarbetaren.se/templates/bct_18.aspx?number=48884&category=21 När man ändå är på Byggnads webbsida så ser man att deras förstanyhet är att LO begär att Högsta Domstolen river upp Arbetsdomstolens (ADs) dom gällande Lavalmålet. AD dömde Byggnads och Elektrikerförbundet till att betala 550 000 kronor i skadestånd och 2,1 miljoner för Lavals rättegångskostnader. Orimligt eftersom facken följde svensk lag hävdar LO.

Få se nu….. eller inte. Just nu. Jag har fått en del annan information om förbundskontorsbygget men den tar vi eller andra senare och kanske i annat forum.

Marknaden har väntat på en anledning att slå bakut och den grekiska sjukan blev den utlösande faktorn. Kan man kanske konstatera. I ett ekonomiskt perspektiv. I ett fackligt resoneras det mycket nu om att facket har haft och har alldeles för stort inflytande i det grekiska samhället. Järnladyn Thatcher och hennes insatser mot facken är uppe på banan och här bidrar den grekiska fackföreningsrörelsen till att piska upp stämningen. Om man inte är tydlig och förklarar medaljernas sidor. Görs det? Grekiska motsvarigheten till LO, GSEE, är medlemmar i Europeiska fackliga samarbetsorganisationen, ETUC, vars ordförande sedan 2007 heter Wanja Lundby-Wedin. ETUC står bakom strejkerna och det borde Wanja Lundby-Wedin förklara. Bättre, än några undanskymda rader. För alla fackföreningars skull. Även vår. Grekernas situation är på randen till katastrof och debatten är inte gynnsam för facken men hörs det något, och varför inte, från dess ordförande?

www.svd.se/nyheter/inrikes/stodet-fran-facket-till-s-ar-historiskt-lagt_4650109.svd och jag påminner om att vi är o-politiska och att våra medlemspengar går bara går till fackligt arbete och här är svaret på din fråga Stefan E. Valår, oroligt och/eller kris i LO eller vad är detta?

Tar man bort bindestrecket i LO-kris får man Lokris som var ett forngrekiskt landskap, bebott av lokrerna, och så var vi i Grekland igen så även om inte Vanja vill kännas vid och uttala sig finns det flera om än längre kopplingar än.. Margaret Thatcher.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar