lördag 8 maj 2010

Smygavtalspenna


http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=5196736&date=&menuids= kan man läsa att en man från Linköping måste betala 2 400 kronor i böter för att ha kört för fort i fjol. Polisen uppmätte hastigheten till 109 kilometer i timmen på en 90-väg. 45-åringen förnekade brott och berättade att en polisbil vid det aktuella tillfället hade närmat sig i hög fart bakifrån vilket fick honom att öka farten för att inte vara i vägen. Han ville hjälpa polisen. Enligt tingsrätten kan dock inte detta frita 45-åringen från ansvar. Hur det var egentligen vet inte jag men uppenbarligen är han dömd för detta men det var en ”ny variant” på förklaring, om man säger så.

SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, är ett fristående nätverk av opinionsbildare och beslutsfattare i privat och offentlig sektor. SNS vill genom forskning, bokutgivning och möten bidra till debatt och rationella beslut i samhällsfrågor. I deras rapport, ”Europeiseringen av Sverige”, finns en rad av vad har BRF sagt och vad skriver jag med jämna mellanrum och senast i de sista två inläggen. Roligt när ett antal professorer och docenter i dessa frågor stödjer teserna kan jag tycka. Undrar vad SKL/Pacta och några ”etablerade fackförbund” tycker?

De huvudsakliga slutsatserna är att Sverige i dag lider av en brist på reformer och strategier för att möta effekterna på svensk demokrati och politik. Denna passivitet riskerar att resultera i ett självförvållat demokratiunderskott i Sverige och en outnyttjad potential för inflytande i Bryssel. Det finns fortfarande en tendens att förhålla sig som om EU-medlemskapet vore en marginell förändring eller ett hot att försvara sig mot.

Problemet med folksuveräniteten är inte att ”folket bestämmer”, utan att majoriteten ibland kan förtrycka minoriteten. Nu är detta inget gigantiskt problem i Sverige, men vi bör fundera på hur man kan utveckla minoriteters skydd, (tex BRF i ett fackligt perspektiv mot etablerade fack och arbetsgivare, för inom vår bransch är vi ju majoriteten), genom en starkare grundlag och en konstitutionell domstol som skyddar våra fri- och rättigheter. Detta skulle troligen också åtgärda några av de problem som SNS:s demokratiråd konkretiserar: en författningsdomstol skulle sända signalen till de allmänna domstolarna att människors rättigheter kan stå över riksdagens lagar. Det skulle troligen göra oss mer benägna att rådfråga EU-domstolen. Och göra ”den svenska modellen” mellan arbetsgivare och arbetstagare mer modern och anpassad till det som numera avses med demokrati, i ett globalt perspektiv.
Alltså utanför och inte vid.. SKL och Pacta. Ni kan beställa rapporten på http://www.sns.se/zino.aspx?ProductID=910 och några av er kära läsare, bör.

Tänk på avståndet mellan tåg och plattform när du stiger av” … gäller också när du stiger på eller in i något och vi är i EU. Faktiskt sedan 15 år tillbaka, vare sig vi vill eller inte.

Nu har hustrun bestämt att jag vill skruva ihop ett slags monster till duschkabin som har både fågelkvitter och tropiskt regn. Om.. man får ihop den enligt den amerikanska instruktionen. Finns en uppenbar risk för dramatik denna helg. Hörs…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar