måndag 31 maj 2010

Brandmän väjde för fågel - hamnade i vattnet - Avesta - Dalarnas Tidningar


Brandmän väjde för fågel - hamnade i vattnet - Avesta - Dalarnas Tidningar visar att brandmän är djurvänner. Också. Tycker jag. Var det en Anka?

En scannad Lemur..


Förtroendet för ledningen i botten - Malmö - Skånskan.se

Rosengårdspoliserna har tappat förtroendet för sin högsta ledning visar en färsk undersökning från SCB. Allt fler poliser väljer att lämna yttre tjänst till följd av bristande stöd och när nu detta är ute i media och med detta fokus kommer vi få läsa mer. Redan före denna undersökning följer alla som på något sätt arbetar i och runt eller är intresserade av ”Rosengårdsbekymren, ärendena. Jag har en del vana från Arbetsgivarsidan, och om hur man tänker före under och efter undersökningar som granskar en och jag är lite förundrad över att man så totalt tappat ”ordet”. Ett stort inslag i ledningsstrukturerna idag är kommunikation och man har hjälp att skriva och föra debatten i form av informationsavdelningar, kommunikatörer, alltså ”egna journalister”. Ändå misslyckas man totalt här och nu är hela ledningen, organisationen och frågorna fullständigt utskämda.

Den politiska ledningen utser och arbetar i synergi med tjänstemannadelen och måste då hitta vägar ur detta som inte kan slå tillbaka till dem själva och vi har någon månad till valet. Vi kommer få se, inte idag utan när det lugnat sig något och man tror att fokus är flyttat, en del annat flyttande och vem eller vad ”offrar man”?

En polis skriver,anonymt, i en kommentar; Jag vill ha ett tryggt och rättssäkert samhälle som mina barn och era barn kan växa upp i. Idag känner jag mig bakbunden av politiker och polisledningen att utföra detta arbete på ett korrekt och effektivt sätt. Jag är redan utsatt i min yrkesroll som polis och fruktar många gånger för mitt eget liv. Jag ska inte behöva strida mot min egen ledning också och inte våga handla med rädsla att göra fel och inte få förklara utan direkt straffas. Varför får ledningen agera domstol när ingen annan får?

Han syftar på "Kaninärendet" vilket ni kan läsa själva om och som för en arbetsrättsivrare ter sig så märkligt att det för tankarna till forna Öststater. Den kommenterande polisen har redan använt sig av värdeorden; tryggt, rättssäkert, barn, korrekt och effektivt, utsatt, fruktar, rädsla, straffas och för sin sak och omvänt står då inte ledningen för den positiva laddningen utan bara för den negativa. Hur möter ledningen det? Jag anar hur och det ska bli intressant att se facit i detta ”drama” om än det kanske tar någon månad i en otrygg organisation men det kommer, det kommer.
Klokast och det som skulle väcka respekt och få arbetsro är faktiskt att omplacera yttersta ledningen och ta de konsekvenser som alla ser, utanför denna organisation, innan den hinner hitta pseudosyndabockar och tjäna lite tid för sig själva.
Det krävs dock mod och handlingskraft och har man det eller väntar man till man blir tvungen och hoppas, och försöker, få det tvånget till efter den 19 september? Vi får se. Problemen i Rosengård lär oavsett knappast gynnas av detta och det blir kanske det som ytterst fäller avgörandet.

Jag hade ett annat inlägg som började hehe och haha till idag istället för detta ajaj och ojoj men det får vi ta imorgon, kanske. Vi har lite ketchupeffekt i BRF just nu nämligen och jag går och småflinar och lallar runt som en scannad lemur.

söndag 30 maj 2010

Facket för facket eller för..


http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.2062052-pappersfacket-rasar tycker Pappers att det är på tok. Ett antal artiklar i LO-tidningarna möter upp och jag tycker det var lite intressant och avvaktar i debatten och det går att tänka tvärsom..och går till att:

Räddningschefen i Dala Mitt, tror jag det var, som ställde en fråga till Kommunals Ylva Thörn på Brand 2010 om man har utbildning i ”att säga nej” i facket. Facket var inte utvecklingsbenägna och såg mest bara bakåt var tanken och syftet med frågan. Ylva svarade politiskt korrekt och höll inte med .
Det gör jag, och frågorna debatteras, stundtals vilt, internt i BRF.
Tack Dala Mitt för det är hög tid att vi ställer frågan för vem och vad facken finns till. Även i andra fack än BRF. Om facket har blivit en organisation för sin egen skull skiftas hela balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare och egentligen grunden i det som kallas den ”svenska modellen”. Arbetstagarna, och då fackets medlemmar, är inte de som gynnas av en sådan utveckling. Vi gynnas till viss del, vilket vi ser i vår medlemsutveckling, men många väljer att ställa sig helt utanför också i sin ”fackfrustration” och tar inte reda på att vi är lite annorlunda i vårt fackliga tänk. Vi vill, vi har självkritik och vi företräder bara en bransch och är specialister i bara ett yrke. Ditt. Vi väljer också att ibland inte företräda eller inte ställa upp vilket hör ihop med dels vår egna centrala självkritik men även ett övergripande tänk i värderingen av ett ärende. Vi eller medlemmen kan ju faktiskt vara de eller den som har fel.

Skrämmande tanke kan man tycka men så är det och ingen är ju ofelbar utom möjligen.. min 17-åriga Lillpunkare i sina diskussioner med mig. Hon ska bli statsminister, eller cirkusartist, så huka er.

Den svenska och nordiska fackliga rörelsen har en mycket framgångsrik historia. Ingen annanstans har fackföreningsrörelsen haft en så stor inverkan på arbetsmarknad och samhällsbygge. Det har lett till att vi som arbetstagare har en relativt stark ställning i förhållande till vår motpart, samtidigt som Sverige kan välja avtalsvägen och dialog mellan parterna istället för statlig inblandning på arbetsmarknaden. En flexibilitet som omvärlden ofta betraktar med avund.

I framgången ligger också svagheten. Fackens starka ställning på arbetsmarknaden och som part i den sociala dialogen, har lett till att vi i facket inte behövt ifrågasätta om vi sysslar med rätt saker eller om vi arbetar på rätt sätt. Tills inte för så länge sedan hade facken heller inga större rekryteringsproblem. Medlemskap var en självklarhet. De blivande medlemmarna funderade oftast ganska lite kring varför de skulle ansluta sig till ett fackförbund och för undertecknad fanns faktiskt inget val. Första arbetsdagen som deltidare för mig stod ”Målarhasse” innanför dörren och sa helt frankt att ”här är man med i BRF vilket är detsamma som att vara med i kamratföreningen, också, och om inte kan du vända i dörren, nu”. Så är det inte längre, gudskelov, och det sätter facken i en utmaning och konkurenssituation om att göra sig attraktiva och ständigt bli bättre. Det kallas utveckling, och då duger det inte att med reptilhjärnan svara nej, eller att så brukar vi inte göra eller att referera till Ådalen -31. Eller hur Dala-Mitt?

Jag tycker inte att fackens medlemsförluster är särskilt förvånande och det är inte bara med glädje, utan också må erkännas viss skadeglädje, jag konstaterar att BRF här är ett lysande undantag. Dagens svenskar, särskilt de yngre, är självständigt tänkande människor som inte gör saker för att det är tradition eller för att det är "en självklarhet". Numera tänker man en gång till innan man går med i en förening eller organisation, särskilt när de i större eller mindre utsträckning säljer ett paket med ”färdigtuggade självklara åsikter”. Man vill kunna påverka och vara med och göra skillnad både för en själv och för ”sin grupp”. Att det sen kostar mycket, hos andra förbund, att vara med gör ju att man kan fråga sig om kalaset är värt det så åter, det är snarast förvånande att så pass många fortfarande är det. Många är det av okunskap, dvs för tillgången till a-kassa eller social trygghet. Man undrar hur många som skulle stanna om de kände till att fackmedlemskapet till de ”stora förbunden” inte längre är nyckeln till just de skyddsnäten. Jag såg ett intressant nyhetsbrev från det lokala Kommunal i Attunda som visar och bevisar att man nog inte förstår grundläggande regelverk eller så är man bara ute efter att dessinformera. Inte bra och faller tungt tillbaka i de egna knät när fakta och sanningar presenteras i vad som gäller. Mycket kan varken Pappers, Kommunal eller ens det lokala Kommunal i Attunda göra något åt, reglerna är sånna och gäller även för, vad skrevs det..felanslutna. Hehe.

Det är inte en sanning att alla fack tappar medlemmar. Många gör det, men inte BRF. Märkligt, kan tyckas, när den fackliga rörelsen har legitimitetsproblem och de flesta medlemsregister blöder, inte minst hos LO.
Det finns flera men jag nämner tre positiva huvudorsaker för BRF. För det första har medlemsbasen breddats sedan kongressbeslutet 2007 om att införliva heltid. Det finns helt enkelt fler brandmannasjälar att frälsa. För det andra är BRF duktig på att - som det heter på managementspråk - fokusera på kärnverksamheten och vi företräder bara i den vilket gör och ger oss expertkompetens i vår bransch. Vi siktar på att verka för medlemmarna just i egenskap av medlemmar i ”vår bransch”. BRF levererar inga åsiktspaket utanför det egna området och har heller inga suspekta kopplingar till politiska partier. Den tredje och viktigaste anledningen till att vi går framåt är att vi har aktiva brandmän som bas i att stödja andra aktiva brandmän hela vägen, och alltså även i vår förbundsstyrelse.

Har BRF alltså hittat fackens framgångsfaktorer och är för alltid ungt, starkt och existensberättigat? Nej, naturligtvis inte. Detta är ett ständigt arbete och det är ständigt i utveckling. Om vi gör så vad får och fick det för resultat och om vi då behåller eller gör på ett annat sätt blir det bättre? Men oavsett räcker det för en del att vara med i a-kassan och många har nog uppfattningen att de egna arbets- och lönevillkoren inte direkt stärks av att man är med i facket, det kan snarare vara en black om foten när man förhandlar med just min chef och övriga mervärden hos facket är svåra att spåra. De bör också respekteras och vi är olika men inte sämre människor eller arbetskamrater för det.

Är det vikande fackliga intresset bland unga ett uttryck för att solidariteten är död? Att engagemanget har dränkts i kommersiell ytlighet och att egoismen slutgiltigt har stuckit sin dolk i den yngre generationen? Tvärtom. Den unga generationen har ett socialt engagemang och en tro på det gemensammas slagkraft som är starkare än på mycket, mycket länge. Kanske någonsin om vi tänker större. Ideell verksamhet upplever en renässans och unga står i kö hos hjälporganisationerna för att utföra socialt frivilligarbete. Det politiska engagemanget bland yngre för allt från flyktingamnesti till globaliseringsfrågor är djupt. Unga bemödar sig för att göra sin omvärld lite, lite bättre. För andras skull, men inte minst för tillfredställelsen av att själv ha en betydelse.

Här ligger den fackliga rörelsens djupaste problem. Tar man inte vara på människors engagemang och medlemmarna tycker att facket är fjärran har facket slutat att vara just en folklig rörelse och har istället blivit institutionaliserat. Decennier i maktens malström har gjort att de fackliga organisationerna ser som sin främsta uppgift att företräda medlemsgruppen snarare än att skapa en arena för medlemmarnas personliga engagemang. Facket företräder fackets intressen? Samtidigt ser den unga, självständigt tänkande generationen det stora i det lilla. De ser att man själv kan ha ansvar för att förändra tillsammans med andra och inte bara låta sig företrädas av ansiktslösa organisationer.

Det duger inte att beklaga sig över att de unga inte bryr sig, när de i själva verket kokar av vilja att påverka och förändra. Facket måste våga fråga människor hur vi skapar utrymme och kanaler att uttrycka åsikter, hur den som vill kan göra en insats. Det kräver också en rejäl självrannsakan inom de fackliga organisationerna, och sånt gör man som bekant bara om man verkligen måste. Vi var tvungna 2005 och åter vid kongressen 2007 och nu går det av bara farten och är en del av det dagliga arbetet. Med självrannsakan och ödmjukhet generellt och att noggrant välja de strider man vill ta, inte luras ta, samt utmaningar från andra prematura branschfack, centrala arbetsgivare och politiska organisationers försök till att sätta käppar i hjulen har varit och är det bästa som hänt BRF. En vitaliserande föryngringskur som väcker inte bara nationell utan också internationell respekt.

Ska jag väcka eller behålla respekten i mitt absoluta närområde ska jag klippa gräset och fira ett antal mammor nu så.. Hade´, vi hörs.
PS. Visste ni att redan de gamla grekerna höll fest till mors ära på våren. Till Sverige kom högtiden 1919. DS.

lördag 29 maj 2010

Att se mer än vad som direkt framgår


http://minnesotafireservice.com/NIST-Report_on_Residential_Fireground_Field_Experiments.html är en intressant rapport om 60 stycken fullskaliga brand experiment som genomfördes för att fastställa verkningarna av besättningens storlek, styrkors ankomsttider relaterat till säkerhet och effektivitet på en enkel bostadsbrand. Man bör ha med sig i tanken att befälsorganisationen tex står utanför och det skiljer i arbetssätt, taktik och teknik en del så när man relaterar till 2 personer är det 1+2 och till 4 alltså 1+4..ungefär. Det som då blir kvar i jämförelse rakt av är korrelationen, sambanden, och att man mer eller mindre vetenskapligt försökt visa dem. Jag vet att liknade finns och dessutom är på gång i flera versioner och studier internationellt och vi har i Sverige tex. MSB;s egna fysprojekt om än det skall spegla individ. Kul och intressant tycker då jag men jag tycker ju om manualer, stadgar och avtalstext också.

Enligt många tidningsrubriker ska Svensk Pilotförening (SPF) lamslår flyget den 9 juni genom ta ut samtliga 2 000 medlemmar i strejk. Okey, och varför då, och har bara SPF del i detta? Jag menar finns det någon anledning och någon motpart? Jodå och det handlar i stort om att Flygarbetsgivarna, tex. Avia Express, har sagt upp sina 80 piloter och vill hyra in piloter utifrån eller förmå piloterna att acceptera kraftigt försämrade villkor.
Fritt översatt som om Räddningstjänsten i Malmö sa upp alla sina brandmän och hyrde in nya från ett bemanningsföretag eller en annan räddningstjänstaktör i tex. Köpenhamn. ”- Jag tycker att SPF med sitt utökade konfliktvarsel överreagerar”, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef vid Flygarbetsgivarna.
Det tycker inte jag och skulle eller ska flyga just den ”värsta dagen” och men biter ihop för detta sätter hela den svenska modellen, LAS-regelverk och i princip allt vi är vana med, mellan parterna i Sverige, ur spel. SPF är uppbackade från kollegor utomlands häpna över att sådant här händer. Då har de inte någon ”svensk modell” men tror på den eller numera kanske trodde. Löjligt exempel till Räddningstjänsten och/eller väck inte den björn som sover kanske någon tycker men jag kanske ska påminna om att jag kommer från Arbetsgivarsidan och har ett stort kontaktnät kvar, har varit i och till viss del fortfarande är i och hör både 1 och 2 och 1+2=3 men;

Få se nu, kan detta omvänt gynna BRF och brandmännen? Om den svenska modellen dessutom tillåts vara diskriminerande och utestängande av en facklig part av andra fackliga parter i synergi med SKL/Pacta och vissa arbetsgivare inte bryr sig eller ens behöver, uppenbarligen, bry sig om vad som är kutym? Spännande, för det finns alltid kopplingar och när Ylva Thörn på Brand 2010 sa i sitt tal att vi måste själva leva och verka som vi vill att andra ska göra tänkte jag nog på andra saker än vad hon gjorde.

Idag är det dock lördag så då kan man koppla av med att fundera över varför tvättmaskiner har ett fönster men inte diskmaskiner. Vad är det för ljusskygg verksamhet som diskmaskinstillverkarna vill dölja och annat tankestimulerande och viktigt. Alternativet är att plantera blommor som hustrun bestämt oss för. Antar att jag ska plantera. Hörs.

fredag 28 maj 2010

Brand 2010, kanon-Anna och en möjlig bomb


Start på detta inlägg är från tjugofyra7 och kommer att handla om Brand 2010 i Malmö.

Jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni framhöll i sitt invigningstal att hon inte vill nå mångfald genom kvotering. Inte BRF heller och här har vi blivit missförstådda eller gjorts oförstådda och naturligtvis finns det även syften med det från andra utanför BRF.

Mångfald handlar om olikheter, men det är lätt att fastna där och att vi tänker att det bara handlar om att få en blandning, av kvinnor, män, svenskfödda, invandrade, unga, gamla, funktionshindrade, icke funktionshindrade osv., i arbetskraften. Men för att få en "fungerande" mångfald måste arbetskraftens mångfald sättas in i sitt organisatoriska sammanhang. Vanligtvis måste verksamheten utvecklas och bli mångfaldsorienterad för att kunna värdera och ta tillvara olikheter. Det första steget är att inte diskriminera, nästa att värdesätta och det tredje och slutliga steget handlar om att hantera mångfald. På engelska kallar man det ”managing diversity” och innebär att hela organisationen utvecklas mot ökad mångfaldsorientering och att varje medarbetares individuella mångfald blir en verklig tillgång. Detta innebär att hela organisationen utvecklas och förutsätter ett långsiktigt, strategiskt utvecklingsarbete som är en del av den dagliga styrningen. Det gäller att anpassa alla processer för mångfald och att undanröja eventuella hinder.

Brandmännens Riksförbund är inte ett hinder, vi är en tillgång, men hade vi sagt vad integrationsminister Nyamko Sabuni sa i sitt tal hade säkerligen vi uppfattats vara något annat av någon och/eller några som inte vill ha facklig mångfald och av olika skäl. En del är lätta att se och förstå och handlar om något så "simpelt" som ekonomi men...

Naturligtvis handlar det även om rädslor och oförmågor att hantera ”något nytt och något växande” och det ter sig olika i olika organisationer. För eller mot BRF tex, och baseras på hur mogen man egentligen är att möta nutid och framtid. Värdesätta, hantera och inte diskriminera och för oss kan stegen kännas lite omvända hos en del företrädare. Men generellt inte numera hos de flesta vilket vi gång efter annan fick bekräftat på konferansen. BRF är i nutiden och vi har våra planverk lagda för framtiden men har, som varje klok organisation, inte allt hugget i sten. Det är tur det för många av de samtal som fördes på, i och runt konferensen var minst sagt upplyftande för oss som organisation.
Vi deltar ju aktivt på alla de viktiga forum som finns och vi gör det seriöst både som utställare, deltagare och inte minst vimlare. Man skall inte underskatta kontaktnäten och det har också efter Brand 2010 blivit starkare, större och en del frågor har tydliggjorts och passerats. Tack ska ni ha, ingen nämnd eller glömd.

Det var många bra föreläsare och tänkvärdheter och mycket kan ni läsa om i tex. länken inledningsvis, och jag kommer att komma tillbaka till detta, men jag väljer nu att istället lyfta fram två andra. Räddningschef Per Widlundh och Anna Ekström, förbundsordförande för SACO. Jag hade bra samtal med Per och en del oklarheter reddes ut och detta har han och hans organisation gjort bra. Tro nu inte att jag delar allt och har ”pudlat” :-) men rätt ska vara rätt och bra jobbat på er Rsyd:are! Anna i sin tur hade ett kanonframträdande där jag satt och tänkte att vad bra vi är. Alltså ”vi är”, och trodde nästan hon pratade för BRF.

Jag tänker naturligtvis på hennes ”bransch och kåranda-tal” ur ett positivt perspektiv och i den reflektionen hamnar jag i dagens artikel från Kommunalarbetaren och över att kommunalare med mansdominerade yrken fått mindre och ligger i botten på listan i deras undersökning om löneutveckling. Det hänger ihop med att fokus för löneavtalet var de kvinnodominerade jobben skriver de i http://www.ka.se/index.cfm?c=92914 och jag undrar hur det blivit i ett särpräglat branschförbund där man anser att det ”ska vara lika” och som ”bara” representerar en bransch?

Sen att flygplatsen i Malmö spärrades av efter att en misstänkt bomb påträffats hos två personer i säkerhetskontrollen igår eftermiddag, att 230 piloter på flera regionalflygbolag gick ut i strejk, och att Ankan och jag var mitt i, var en ren slump och vi var bara indragna, om någon undrar.

Vi är inte mycket för bomber, och nu är det fredag och strax -mys.
Ha en bra helg på er.

torsdag 27 maj 2010

Särbehandlingar


Jag är i Malmö och ni som tror jag ska skriva om Brand 2010 tror rätt. Men inte nu, Måste tänka först över vad som hände och inte och varför och varför inte.. Reflektera och så..och: Jag följer och läser många tidningar och bloggar och såg ett stycke om Sveriges insatser i Afghanistan och det handlade om olikheter, likheter och lite om David vs Goliat och skrivet av en militär och ingenjör eller tvärs om eller både och. Bloggen heter Chefsingenjören. Ett stycke har fastnat och är ett slags sanning i egentligen allt; som alla som är insatta i militärteknik känner till så pågår hela tiden den eviga kampen mellan medel och motmedel.
Ett annat berör den svenska Jantelagen, citat;

På lördagen var fotbollsstjärnan David Beckham i Afghanistan för att ge soldaterna sitt moraliska stöd. Beckham sade att han är "full av beundran" för deras insatser, som gör honom "väldigt stolt över att vara britt". Det här kanske är en liten notis som i mångas ögon bara verkar vara en lite småkul händelse. Men då ser man inte tyngden i den engelska kulturen som ligger bakom detta besök. Engelsmännen är kritiska mot insatsen i Afghanistan och de stora ekonomiska problemen gör att man funderar på att dra ner på insatserna. Men alla engelsmän är stolta över sina soldater och trots usel lön så är det en heder att tjänstgöra för sitt land. Om inte annat så för rätten att sätta den engelska flaggan på gravstenen den dag dom dör (tyvärr allt för många, allt för tidigt).
Den här kulturen saknar vi i Sverige. Jag såg på den del av svaren på mitt inlägg om det dåliga mottagandet av svenska skadade soldater när dom återvänder från Afghanistan. Jantelagen kommer genast fram när man försöker lyfta fram en grupp svenskar. Varför ska just veteraner särbehandlas? Varför inte poliser, brandmän, ingenjörer, sjuksyrror eller någon annan yrkesgrupp som utsätter sig för risker under sin yrkesutövning? Varför ska just militära veteraner få särbehandling? Drabbas de hårdare av ett handikapp? Har de sämre möjligheter att rehabiliteras? Förväntar vi oss exceptionellt stort skadeutfall för dessa vilket inte ryms inom de budgetramar som samhällets skyddsnät kan förväntas allokera? Denna avsaknad av förståelse för svenska soldaters tjänst tror jag kommer att sänka rekryteringen till insatsförbanden. Vem vill slåss för ett land som inte respekterar en och förstår de svårigheter som en soldat får utstå? Själv så är jag stolt över att vara svensk varje gång vi gör ett bra resultat i OS eller VM. När svenska flaggan hissas och nationalsången spelas så ryser jag av välbehag även fast Zlatan och Co inte sjunger lika bra som dom spelar fotboll.


Första citatet är solklart
och jag tänker på bra och dåliga förhandlingar, samverkan eller inte och det nya sättet att tänka i och om detta. Vinna-vinna och vi vill ha bra relationer. Ungefär.
Det andra får mig osökt att byta ut ordet soldater mot brandmän och bingo, så är det, i mycket. För oss och er presumtivt särbehandlade brandmän. Underbart slut kan jag också tycka när ”Chefsingenjören” lyfter in Zlatan som fullvärdig svensk. Det är han ju och många andra som inte uppskattas på samma sätt för att de inte kan spela fotboll. Det kan inte jag heller även om jag inte riktigt erkänner det och absolut inte offentligt. Jag var lysande i ungdomen och hade bara inte…

Temat särbehandling lite till och det ska bli intressant hur Kommunal och Owe Halvors tacklar denna fråga som jag tycker är relaterad. Till mycket, och helt underbart särskild och säregen och jag ser framför mig konsekvenserna för alla andra och mot generella regler och bestämmelser. Jag hade velar haft den och tänket/taktiken är klar, läs själva;
http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.832753-brandmannens-extraknack-begransas

Lycka till Owe och vill du bolla i frågan har du mina nummer och mailadresser. Här är man "farligt ute" men nog nu, jag har en mässa att passa, hörs.

tisdag 25 maj 2010

Att synas eller inte..


Men vi kan väl skjuta på frågorna och vägvalen en vecka till skriver Räddningschefen i Rsyd på sin blogg när han puffar för Brand 2010 i Malmö. Nu är den igång, vi är där och jag på väg ned. Såg ett par artiklar om den idag; http://www.sydsvenskan.se/malmo/article883774/Brandmannen-fick-kebab-pa-Islamic-Center.html och en till:
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article883900/Mangfald-ska-mangfaldigas.html

En vecka hit eller dit blir två veckor och det är något år sedan vi hade val och många lovade BRF inte guld och gröna skogar men näst intill om bara de blev de styrande. Samma sak gäller en del tjänstemän då de sökt och fått stöd av BRF. När blir det leverans då kan man undra och vad består leveransen i?

Vad man har tänkt sig från början med ”den svenska modellen” är ganska klart och något jag stödjer. Hela vårt samhälle vilar på dessa fundament och det borgar för ett slags jämvikt. Tyvärr vete´ kotten hur man tänker nu för i det moderna samhället funkar inte regler bara för att de är regler de måste fylla ett syfte och leda till ett mål och kunna förstås. Inte bara i Sverige. Jag förstår inte vissas agerande och har gett mig kotten på att få till en förändring för våra medlemmar. Tiden talar för oss och medlemsstatistiken visar att människor gillar det vi gör och vi får se, inte om, utan när vi får vårt andra kottektivavtal. (Jag har inte släppt inlägget om kott-tävlingar tidigare i huvudet tydligen.)

Att synas eller inte så hade enligt Google Analytics denna blogg 6 432 helt unika besökare, 24 136 besök och 46 649 sidnedladdningar under vecka 20 år 2010. Det känns bra och när det mest handlar om den operativa räddningstjänsten där vi, dvs ni, "bara" är drygt 15 000 i ett anställningsförhållande. Totalt i Sverige. Ahh.. vi har smygläsare. :-)

Välkomna till Bloggen ska ni vara, jag gör ingen skillnad, men fundrar lite på det rent praktiska i annat relaterat till skillnad/synas, citat; –Slöja är inget hinder för att bli brandman, enligt Per Widlundh, förbundsdirektör på Räddningstjänst Syd. Jag antar att jag missat något från första dagen och att vissa arbetsmoment inte ingår, eller nått, men jag ska kolla detta för det kan vara min okunskap som sätter käppar i mina tankar.

Mot Brand 2010 och smälta in. Eller nått.

10-3 är ibland inte 7 utan 0. Vi pratar förtroende.


http://www.skanskan.se/article/20100524/MALMO/100529869/1057/*/skolelever-kastade-sten-pa-ambulans berättar att en ambulans utsattes för stenkastning när den skulle hämta en elev från Örtagårdsskolan i Malmö under måndagen. De som kastade var andra elever. Skolsköterskan hade kallat på ambulansen eftersom en elev mådde dåligt. Trots att såväl rastvakter som skolvärdar fanns på plats överöste ett antal högstadieelever ambulansen med stenar.

Tisdagen den 25 maj, nu, öppningstalar integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni brandkonferensen, Brand 2010, en konferens om räddningstjänst. Konferensen arrangeras av Brandskyddföreningen Sverige, Sveriges Brandbefäls Riksförbund och Räddningstjänsten Syd. "Mångfald - hur svårt kan det vara? är alltså temat för en storsatsning inom Räddningstjänsten Syd den här veckan. Dessutom tar vi gärna emot synpunkter och förslag på hur vi förbättrar vår verksamhet", kommenterar Räddningstjänstens Syds projektledare Per Björkman i ett pressmeddelande.
Spännande kan jag tycka och jag ska dit med vår Förbundsordförande men nästa länk är då, ”onödigt spännande”;

http://www.dn.se/nyheter/sverige/raddningsflottar-sjunker-med-baten-1.1110864 Nio av tio testade räddningsflottar visade sig ha ett så allvarligt fel att de skulle följa ett sjunkande fartyg i djupet, uppger fartygsinspektören Håkan Ågård vid Transportstyrelsen. ”Nyss” var det livbojar som inte flöt och man kan kanske undra vad och vem och hur det egentligen är ställt och apropå det, alltså, hur är det ställt?

Nyss har Åre sparat bort utbildning och reducerat övningsprogram samt ansett att biltillägg inte hör hemma i räddningstjänsten. Vill man vara med får man helt själv se till att man kan vara med, ungefär. Sedan skrev jag i söndags http://op.se/ettan/lokalt/1.1947620-brist-pa-brandman-hotar-sakerheten-i-glesbygd?sms_ss=blogger om konsekvenserna av de många årens besparingar och en förvånad uppbragd räddningschef som har ”oförklarliga rekryteringsproblem” och nyss, idag, fick jag besked om att det lagts ytterligare besparingsförslag i Åre.
Hur vill man ha det och vilka signaler tror man att detta ger och var går gränserna?

Nu verkar det vara dags att någon, utanför Åre, tittar på detta och gräver fram allt. Allt. Åre är inte bara kommunen Åre utan dessutom en av Sveriges största turistorter och hur vill kommunen uppfattas, vad säger Länsstyrelsen och vet MSB något? Jag vill inte ta till överord eller uttrycka mig plumt men jag tänker lite så nu faktiskt och fattar inte sammanhangen. Eller så är det precis det jag gör men inte de bestämmande i Åre. Fortsättning kommer att följa och här pratar vi nu förtroende. Också. Tro mig.

måndag 24 maj 2010

Mucche


En snabb puff för http://st.nu/start/sundsvall/1.2047051-rosta-fram-brandmannens-snyggaste-mustasch
Vilken bra grej och kanske flera vill och kan göra likaledes som kamraterna i Sundsvall? En utmaning kanske.

Vem är Sylvia Borin?


Om jag skriver att Sylvia Borin och hans kompisar går mig på nerverna kommer nog de flesta inkluderande jag själv, innan jag läste om detta imorse på Facebook av alla ställen, tro, att nu har han fått pippi. Och det är exakt vad det handlar om. Sylvia Borin är det latinska namnet på Trädgärdssångaren. Den har en oansenlig och kontrastlös dräkt, ryggfärgen är grå med olivgrön anstrykning, bröstet är vitbrunt. Den har en ljus ögonring och grå ben. På ovansidan har finns en tydlig köl. Längden är ungefär 14-15 cm. Vingbredden är från 21-24 cm och väger ungefär 16 till 22 gram. Stjärten är tvär i spetsen. Båda könen är lika. Sången brukar vara lång och består av ett jämnt pladdrande av flytande toner, som ofta framförs på kvällarna. Ofta framförs på kvällarna var det ja men i jämförelse med de Kornknarrar vi hade häromåret är dessa en dröm.

Det är viktigt att vi skriver och uttrycker oss så man blir förstådd, om man nu vill det, och detta är svårt ibland. Det är även en konst att uttrycka det man vill visa och samtidigt inte visa det man vill dölja och är man i ”uttrycksbranchen” så lär man sig efterhand vad som är vad och det känns i magen. Har man en magkänsla kommer det någonstans ifrån och är ofta den första känslan man förnimmer innan förnuftet tar vid. Kolla vidare och känn efter i svaren eller de uteblivna svaren om det känns mindre i magen. Eller mer. Eller kanske förnuftet kopplas på rent av.

Jag har studerat Kommunals nya AB och Bilaga E för trettielfte gången i helgen och det känns som Sylvia Borin i omfattning men lanseras högt som en Kornknarr att vara en Svan tycker en som anses vara en Gökunge. Jag får inte ihop det. Vare sig matematiskt som till de satsningar och i de eftergifter som informerats. Surfar man in på medias och även Kommunals egna webbplatser, lyssnar med kommunalare och även några av deras förtroendevalda, så är jag inte ensam. Nu ska väl inte jag dels vara den som kommenterar i detalj eller ens ska kunna detaljerna om än de börjar gå upp för mig, men jag som många andra är nyfiken.

Hur går det med BRF:s eget Ribb-avtal då, det är lätt att vara kritisk och det kommer bli kul när ni presenterar ert fiasko kanske någon vän av ordning tänker. -Jo tack vi förhandlar på, som vanligt, ensamma, nu när de stora drakarna lämnat scenen och ställt oss i något slags facit. Ytterligare ett skäl till att jag är intresserad av hur kunde det bli så här? I AB:t och Bilaga-E med dessa enorma möjligheter till påtryckning. Här borde det vara skillnad att ha 340-50-60 000 medlemmar gentemot ”bara räddningstjänstbranschen” och tex. RiBB:en.

Sanningen är nog tvärs om tyvärr då det är hindrande för den heltidsanställde brandmannen, hindrande för oss och hindrande även för RiBB:en, alltså branschen. Eller tror någon att en låglönesatsning, en kvinnosatsning, en ungdomslönesatsning eller annan satsning görs på de som anses vara högavlönade, mogna män som har det bra som de har det? Brandmän tränar ju på arbetstid också. Tillåter de andra grupperna i Kommunal det och att det ska bli ännu ”bättre” för de som har det bra? Kommer ni fram till svaret nej ska ni nog kanske tänka till och överväga att gå till ett annat politiskt fritt fackförbund som ”bara” kan och vill kunna er verklighet och er bransch.

När man skriver just detta skall man i mitt jobb också fråga sig om man vågar skriva det för vem vet vad för hitte-på-stödåtgärder panikslagna LO-förbund kan plocka fram i fejkade åtgärder mot BRF. Men oavsett torde den enskilde brandmannen tjäna på det och då tar vi gärna nästan vad som helst. Är man i särklass störst i en bransch måste man kosta på sig att vara förlåtande och överseende om det gynnar branschen.

Jag tror inte vårt RiBB-avtal blir en Svan i år och har heller aldrig trott eller sagt det. Se er om och tänk till över det läge världen, landet och kommunerna har befunnit sig i. Har befunnit sig i då jag tror på framtiden. Se på de avtal som redan är klara och det stöd vi får i dem och gör en realistisk bedömning över nuläget. Jag kan inte säga mycket mer nu då vi har förhandlingssekretess men kan lova er sen att vi inte kommer att Kornknarra ut något och hoppas på mera än en Sylvia Borin. Vi kommer alltså att redogöra för vem, vilka och vad samt hur det blev på detta viset.
Förhoppningsvis ett bra vis för en krisbransch i dubbel bemärkelse. Så långt inlägg och inte en rad om Rsyd? Visst ja, jag ska ju dit på onsdag och torsdag.

söndag 23 maj 2010

Brist på brandmän hotar säkerheten. Öhhh?


Brist på brandmän hotar säkerheten i glesbygd - Lokalt - op.se är inte direkt någon nyhet. Egentligen. Läs också om förmånerna att få vara med.. Sen att samma Räddningschef nyligen justerat dessa neråt, tagit bort biltilläggen,ger väl inte riktigt de signaler som kommunen vill ge åt presumtiva nya deltidare. Hur tänkte och tänker man i ett rekryteringshänseende? Egentligen.
Två "egentligen" i en kommentar av en artikel känns sådär och det är viktigt vilka bilder man ger och vilken skugga som faller.

Gräsklipparen funkar; yes. Gräset är klippt; yes. Grusgångarna krattade; yes. Blommornas land rensade och ett nytt land uppfräst; yes. Blev det shopping, grillning och fest igår; yes. Var Peter Bergh med, i början av festen, och sen av ren utmattning gick och lade sig för att nyss ha vaknat; Yes.

Vilken party-party-kille, (gubbe), man blivit och idag regnar det.

lördag 22 maj 2010

Varför och hur..


Har ni hört historien om hur det vara att vara barn i det soliga 60-talet och det fixades en kott-plockartävling. Jag har några…historier.

Pappa hade länge irriterat sig på en massa kottar som låg och skräpade runt om på tomten, som fastnade i gräsklipparen, handdriven utan motor, och ställde till elände. Han fick en ide och fixade en tävling till barnen. Alla fick stora säckar och lovades 2 öre per plockad kotte och för att vara säker på ett bra resultat piskade han upp stämningen till en prestigefylld kamp där den som plockade flest kottar skulle kamma hem såväl pengar som ära och berömmelse. Och kanske åka och bada. Kanonförutsättningar för att få tomten rensopad från kottar och när han väl satt igång detta gick han själv leende och sov middag under ett Gefle Dagblad.

Pappa var med, nästan, snarkande under dagstidningen och barnen fanns där, eller nästan, då barnen inte alls fattat den egentliga idén med kott-tävlingen, utan använde den ”drift” att samla kottar som han utrustat dem med till något som passade dem bättre. De gick till ett bra ställe i skogen där de på kort tid fyllde säckarna, till bristningsgränsen, och släpade hem sina trofeér och slog ut dem på gården för genomräkning. Så.. trots att pappa hade klurat ut en plan där det var troligt att tomten skulle dammsugas på kottar, så blev han inte av med en enda kotte, tvärs om, och var dessutom tvungen att betala ut vad han lovat. Sen mamma handräckt oss som domare dock.

Sensmoralen är självklar; om man inte har genomtänkta regler som skall fylla ett visst syfte före eller är med och påverkar riktningen så kan saker utveckla sig till något man inte vill eller tänkt sig och man får ta konsekvenserna av det.

Sparkrav har skadat skolans arbetsmiljö kan man läsa i Smålandsposten http://www.smp.se/nyheter/tingsryd/sparkrav-har-skadat-skolans-arbetsmiljo(1934821).gm Alla partier i Tingsryds barn- och utbildningsnämnd är eniga. Det måste bli stopp på nedskärningar. – Vi har hittills plikttroget uppfyllt sparkraven. Men nu måste vi ta ansvar för verksamheten, säger ordföranden Håkan Ohlsson (m). – I princip har vi hållit på att volymanpassa skolan i 8-9 år och tagit bort cirka 20 tjänster per år, säger skolchefen Yngve Rehnström. Nedskärningar kan var en delförklaring till att eleverna fått sämre skolresultat. – Volymanpassning med uppsägning av ett stort antal lärare har orsakat många lärarbyten för eleverna. Det har försämrat relationen mellan lärare och elever, skapat oro i klasserna och sämre undervisningsmiljö, säger skolchefen.

Jag citerar mig själv i stycket ovanför skolorna i Tingsryd och i tanken har jag en hel del räddningstjänstorganisationer; Sensmoralen är självklar; om man inte har genomtänkta regler som skall fylla ett visst syfte före eller är med och påverkar riktningen så kan saker utveckla sig till något man inte vill eller tänkt sig och man får ta konsekvenserna av det.
Det gör nu både den styrande politiken eniga över blockgränserna och den ansvariga tjänstemannen, både politik och verksamhet alltså; tar ansvar för det som skett och sker och vill göra annat. Bra tänkt och bra jobbat oavsett vad det i slutändan faktiskt blir. Man vill, och gemensamt, förändra något som blivit fel.

Vad är det som är grönt och på vissa håll är 2-3 decimeter högt har gula fläckar och i alla kanter har massvis med singel liggande på sig och skulle kunna fixas om bara en maskin ville starta efter vinteruppehållet?
Jo två av mina problem idag, gräsmattan och gräsklippar-xxxxxxxx. Inget grillande, (läs grill-öl) eller andra aktiviteter under kvällen, (läs fest med kompisarna), skall genomföras om inte det är ordning på tomten, (läs hustruns direktiv).

Nu ska jag då åka och fylla bensindunken, köpa nytt tändstift och ser fram mot, tre timmars klippande, sen, jag fått fart på gräsklippar-xxxxxxxx:en. Hade´

fredag 21 maj 2010

"Shit happends"


”De bajsbombas av björktrasten” kunde man läsa idag på UNT.se
Ann-Marie Gustafsson och hennes make har problem att vara på balkongen då en björktrast känner sig hotad av deras fikastunder och har valt attack som försvar. Lite barnsligt drömde jag mig bort med lite konstiga bilder i huvudet och omvänt så har jag katt. Och hund. Va´, snacka om att jag är ”vild and cracy” och inte bara byråkrat.

Skånskan skrev om utveckling och en intressant artikel som också hamnade i numerär och för övrigt är det lite som för övrigt i landet. Dödsbrand och vattenbekymmer i norr och oroligt i söder. http://www.skanskan.se/article/20100520/ESLOV/705209966/1057/*/*/100-ars-utveckling-pa-brandstation

Jag läste också en mycket tänkvärd artikel om tradition i en stad under resandet imorse och bland annat stod: ”Tradition är något unikt och mycket värdefullt, den ger stabilitet, identitet, och något som särskiljer Uppsala från andra städer. Det är något andra miljöer inte kan skapa över natt eller komma i kapp, även om man skulle vilja. Jag märker av styrkan bland annat i den internationella världen, där många känner till och talar om Uppsala med respekt. Samtidigt är tradition inget ändamål i sig, och där den tar överhanden blir det ofta stelt, oinspirerande, bakåtlutat.” , och vad bra skrivet tänkte jag. Jag fick lite ”vild and cracy-tankar” även här när jag bytte ut stad mot olika ord som bransch, chefskap, SKL/Pacta, MSB och andra, närstående fackförbund och artikeln var längre, sparad och skribenten är redan mailad av mig. Vi gör så vi samverkansbenägna byråkrater, vi byter, och bryr oss inte så mycket över vem eller vilka bara det är bra. Bra för oss själva också på något sätt.

Det har hänt annat mycket bra under veckan och åter en vecka att faktiskt minnas och lägga till BRF:s historiebok, i vissa delar. Jag kommer att återkomma till det och kan tyvärr inte berätta nu. Jag såg också att våra försäkrings och kapitalmäklare blivit krönikörer i en affärstidning och fått en egen veckospalt och det känns bra och som ett erkännande av dem även från andra. Men apropå erkännande så ska jag väl inte påstå att jag förstod allt de skrivit och nog inte heller vill förstå. Bättre att vara i opposition lite och kunna ställa de vanliga enkla frågorna och be dem att ”kamma till sig” vid behov.
Det som däremot inte har hänt denna vecka heller, än, är min klippning, och här hjälper snart inte ”kamma till”. Vi får se idag då om man hinner göra sig fredagsfin inför fredagsmyset men alldeles alldeles avsett allt, ska ni alla ha en bra helg på er och tänk er för och var försiktiga.

torsdag 20 maj 2010

Nyligen nu och snart


Inget åtal för bloggande polis - Sverige - UNT.se Jag hade tänkt tiga ihjäl innehållet i länken nyss för jag tycker detta är så omoget, så dumt och är egentligen så lite insatt att jag inte förstår det alls ur ett Peter-perspektiv. Nu är inte Peter, brottsbalken och arbetsrätten samma sak utan i mitt jobb gäller det att sära på begreppen och företräda medlemmarna oavsett vad de kanske gjort och gjort, utan Peter-perspektiv, med ett objektivt helikopterperspektiv utifrån lag, föreskrift, riktlinjer, prejudikat och göra en skälig rättvis bedömning arbetsrättsligt om hur man företräder en medlem.
Eller rent av kanske inte om det är uppenbart omöjligt, chanslöst.
Som facklig part måste man också våga säga nej, våga säga åt medlemmen att här har du fel och detta accepterar vare sig samhället, regelverken eller vi och du har enligt vår uppfattning fel. Nu behöver inte jag i detta fall inte sätta mig in i hela ärendet och de förklaringar som inte syns eller nämns eller ens göra den bedömningen så jag avstår och betraktar detta som vilken person som helst, utifrån, och …fattar inte.

http://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/Vilka-skolor-har-en-okad-risk-for-anlagd-brand/ är en rapport på vägen mot att skapa en mer systematisk syn på problemet med anlagda bränder i skolor som MSB fått på sitt bord. Inget som man direkt höjde ögonbrynen för och i men ett första steg och det behövs en hel del mått och steg i och om detta. Bra. Enorma kostnader och helt onödiga utgifter och pengarna behövs mist sagt till annat i skolvärlden. Och till andra världar, tex vår.

http://www.krisinformation.se är också en webbsida som kommit till liv och numera funkar bra tycker jag. Två bra på raken men jag är väl inte så glad som de 40 000 Barcelonasupportrarna som firade ligaserien så pass att 104 personer greps av kravallpolis och 32 personer ur ordningsmakten tvingades till läkarvård, men: Bra och snabb info och jag ”fibblar till” länkar nu från bloggen. Jag är ju mer svensk i min glädje, skeptiskt glad och det går nog över och så drar jag till med en golfapplåd här i ren eufori.

Nu har jag lyckats besinna mig för säg den glädje som varar så jag drar till med en sista länk och då får man; 404 - File or directory not found. The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable. Istället för lite mer information på MSB;s sida från Krisinformationssidan om rubrik:Skåne första området där Rakel används skarpt av flera blåljusmyndigheter. [Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 2010-05-17 10:30] Jag var nyfiken för jag trodde det lät mer än vad det var och jag känner någon organisation som inte riktigt är färdig och någon annan som direkt är ofärdig. En handapparat utan utbildning kan knappast vara att anse vara riktigt skarpt läge och att inte kunna nå SOS-Alarm eller få positioneringar mm för sjukvården detsamma. Kanske man hade löst det och äntligen… men, man undrar vad 404 betydde? Egentligen, mer än ett tecken kanske, på att ”ska problemen aldrig sluta”? Jag är i grunden positiv, mycket positiv, till Rakel må tilläggas, då jag sett att det fungerar utmärkt utomlands. Men då har ju inte de den "svenska modellen" förstås. Tänkte inte på det...

I Malmö var det oroligt igårkväll och just nu pågår en bilbrand som spridit sig till garagetaket, men är under kontroll, och jag går mot en ny spännande dag. Med lite tur kanske jag hinner klippa mig i eftermiddag också. Jag har grott igen, utom mitt uppå. Mössa på, kanske ett tag? Då blir man ju ungdomlig också, alltså med mössa.

onsdag 19 maj 2010

Livsfarliga besparingar i räddningstjänsten - Östersund - ltz.se


Livsfarliga besparingar i räddningstjänsten - Östersund - ltz.se och trodde någon att vi gett upp detta så...trodde ni fel. Nytt tänk och ny strategi och frågan är också vad Länsstyrelsen och MSB gör efter ha gjort. Vadå? Om lagen tolkas på ett sätt i en situation i ett område borde samma lag fungera på likartat sätt i ett annat. Kan man tycka.
Det är ju så att ingen av oss vill göra de här neddragningarna men det är pengarna som styr, säger Pär Jönsson (M) som är ordförande i förbundets direktion.

Vem, vad och hur..


Nu är det förhandlingsutbildning och slipning hela dagen av några av våra duktiga lokala företrädare tillsammans med ett annat förbund. Jag ska spela arbetsgivare i spelen och har några knepiga fall från verkligheten. Naturligtvis kommer man att vinna över mig. I en del. Det funkar så om man sköter sina kort rätt i modern förhandling ala´vinna-vinna-konceptet och är samverkansvilliga. De ska ju träffa mig igen och lurar de mig får de ju äta upp det sen och tvärsom. Nu tror jag inte de lurar mig, vi gör inte så i BRF, men å andra sidan är ju en del grund-skolade i andra organisationer.

Svårt det här men kul. Riktigt kul och nya delar i vår förhandlingsbibel kommer faktiskt från Harvard Law School och har vidareutvecklats vid Handelshögskolan i Stockholm. Tex ekonomisk psykologi, beteendevetenskap och material från en hel del forskning inom området. Det gäller som på bilden att känna igen ”spåren i problemlösandet” och detta ”förhandlande” håller på att bli en disciplin att räkna med. Utbudet av utbildningar i ämnet är numera stort och de är populära. Jag är förberedd till tänderna förutom vad jag ska kalla mig i min låtsas arbetsgivarroll; Gepetto eller Pinocchio ?

tisdag 18 maj 2010

Så blir din nya lön


Så blir din nya lön har Kommunalarbetaren försökt bena lite i det avtal Kommunal slutit. Detta är alltså inte RiB:en, vi håller på fortfarande och det är en besvärlig tid att förhandla i och det tycker jag nog syns i AB:t.

Parterna enades om att kostnaderna för arbetsgivarna blir 3,85 procent på två år.
(1.925%/år)(med grundlöner med i snitt 970 kronor i månaden motsvarar 4,65 procent på två år och det kommer bli intressant att se den uträkningen i praktiken sen.)
Hur mycket din lön kommer att höjas är omöjligt att säga idag, sägs det, och alla anställda är bara,(en freudiansk felskrivning av tidningen?) garanterade 100 kronor mer från och med april i år och lika mycket 2011. Allt räknat på heltid. Resten av avtalspengarna läggs i kommun och landstingspotter och fördelas sedan ut genom individuell lönesättning. Det finns dock undantag där kommunens pott fördelas gruppvis genom lokala förhandlingar med facket.
Jo då jag har Bilaga E också och där bör ni nog prata med era förtroendevalda Kommunalare hur de tänkte och tänkt sig i tex. arbetstiden. Inga stora förändringar men åt fel håll. Fel håll ur ett brandmannaperspektiv är i dubbel eller trippelbemärkelse och kanske vad bilden beskriver, en illusion, men kommer väl att benas ut så småningom.
Mera sen nu är det annat för dörren, i enkel bemärkelse, dvs ett besök.

Straffspark?


I februarinumret rapporterar man om ett möte i december på: http://www.tjugofyra7.se/upload/lasa_pa_skarmen/TJUG100217.html och där ansåg Räddningschefen i Rsyd att det mötet och det arbete MSB höll på med gällande en strategi mot dödsbränderna kommit längre än vad han hoppats. I samma artikel kan man läsa att den 2 juni skall MSB lägga fram sin strategi och kanske den ”verktygslåda” som då efterlystes. Mer än ”bara” fler brandvarnare då får man hoppas och man vill även få med sig fastighetsägare och sociala myndigheter i detta arbete.

I http://blogg.rsyd.se/perwidlundh/2010/05/16/jag-undrar-vart-den-nationella-strategin-tog-vagen/ undras nu vart strategin tog vägen? Jo enligt artikeln i Tjugofyra7 och ert möte skall den ju läggas fram den 2 juni.
Sent och vad har hänt under tiden är en annan fråga men borde inte den ha kommit upp redan i gruppen och borde man inte oavsett nationell styrning och strategi kunnat ta egna initiativ i de stora organisationerna?

Jag vet att en del gör det och i samma nummer kan man tex läsa om ett utmärkt exempel på målstyrning och erfarenhetsåterföring från Mälardalens Räddningstjänst och där tex politiken får svar på sina frågor på ett nytt och som det ser ut bra sätt. Det har även gjorts arbeten tillsammans i storstäderna i annat som tex. ta fram förslag på nya principer för rekrytering och en ny rekryteringsmodell för rekrytering av brandmän. Principer och modell ska bidra till att förbunden möter sina uppdrag och samtidigt speglar samhället som en heterogen arbetsplats fri från diskriminering. I uppdraget beskrivs att brandmannens roll och kompetensprofil ska diskuteras utifrån organisationernas breddade uppdrag. Kompetensprofilen ska därefter utgöra underlag för rekryteringsprinciper och till sist rekryteringsmodell.

Visst, det är helt rätt att organisationerna fått ”breddade uppdrag” men är det rätt att de skall utföras av den operative brandmannen och i hur stor del i så fall och av alla och i vad? Rdch i Rsyd skriver självkritiskt att ”vi helt misslyckats med bostadssäkerheten och skyddet för den enskilde vad avser bränder” och det är lätt att hålla med men relaterat till den frågan, om det brinner, hur ser då förmågan ut? Jag blir då oroligare och oroligare ju mer olycksrapporter och skadeutredningar jag läser och utifrån utbildning, övning, materiell och fordonsstandard, numerär och det samtidiga resonemangen om ”breddade uppdrag”. Rätt i sak men fel utförare kanske och kommer den framtida brandmannen att klara allt och gör han/hon det idag?

Jag kan vara lite kritisk till att man först lägger resurser på ”principer och modell ska bidra till att förbunden möter sina uppdrag” och nu säger sig vänta på MSB för styrning. Alltså. Fel ordning kan jag tycka och att om man kan lägga resurser i detta torde man även kunna lägga sin klokskap ihop och resurser till hur man möter den negativa dödsbrandsutvecklingen. Även utan MSB.
För om man inte behöver invänta dem i en fråga varför i den andra?

Sen tycker jag, faktiskt, att MSB går framåt och kanske börjar hitta sina former och hade jag inte bara varit en ”facklig part” så hade jag gärna hört på Anders Bergqvist, brandingenjör och forskare vid Storstockholms brandförsvar som redovisar sina senaste resultat av orsaker och problem runt dödsbrandsiffrorna. Idag.

För den 18 maj 2010 så har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Brandskyddsföreningen tillsammans en informationsdag kring detta ämne. Dagen riktar sig till de aktörer i kommunen som kan vara med och på olika sätt påverka brandskyddet i folks hem, bland annat socialtjänsten, hemtjänsten och räddningstjänst. En annan viktig målgrupp är fastighetsägarna och försäkringsbolag. Bra, mycket bra, men, till en kostnad på 950 SEK exklusive moms.
Då ingår kaffe och lunch.

Spontant kan jag tycka att det verkar lite sådär om man vill få en bred uppslutning och samverkan att kostnadsbelägga event av denna kaliber. Risken är uppenbar att även om inte beloppet är skyhögt, att det ända avskräcker om inte annat i själva grundtanken. Samverkan.
Annars ett bra initiativ och kanske en liten verktygslåda inför den större. Jag väntar väl på den. Den större.

måndag 17 maj 2010

Tanter kan..


http://w2.sydsvenskan.se/bildspel/KMraggare/ Tack Karl Melander på Sydsvenskan för att du visade detta event och snacka om trevliga raggare. Vet inte hur många gånger jag varit ”tvungen” att kolla detta. Livskvalitet på många sätt.

Jag ska ge tipset till de lokala raggarna och tack även internet. Utan tidningar och information på nätet hade detta förmodligen passerat förbi och varit lokalt. Tyvärr så har några ännu inte tagit riktigt i denna fråga utan lämnat fältet öppet för tex… bloggare. De nya Internetforumen gör det möjligt för fler än bara oss i branschen, eller just den avsedda organisationen, att sprida information om det som tidigare endast behandlades bakom lykta dörrar. Till glädje för somliga och till stor fasa för andra. Till samlingarna igårkväll; http://www.sydsvenskan.se/malmo/article874947/Kallarbrand-pa-von-Rosens-vag.html

Tyvärr så verkar den svenska räddningstjänsten inte riktigt veta vilken fot den ska stå på. I Sverige så ligger vi långt efter och bristen på en officiell policy leder till att enskilda chefer ibland tar egna beslut. Ibland bra och ibland något sämre. Det senaste sämre till min kännedom var var om mailpolicyn i en organisation. Där hade chefen tagit en av sina anställda in i sin "kavajhytt" och förklarat reglerna. Givetvis inte de officiella reglerna, då några sådana inte fanns, utan hans tolkning av hur ett regelverk borde vara.
Det gick inte så bra.
Därför kära chefer i den svenska räddningstjänsten så i stället för att enbart reagera på teknikutvecklingen så tycker jag att ni borde agera och tillse att ni har regler, policys som både tillser information, kommunikation och som tar fasta på att inte hamna i ett spel för gallerierna i öppenhet och delaktighet. Man bör nog själv följa det man säger och absolut det man skriver också annars är man snubblande nära, eller redan i, andra regler och i tvingande lagverk som inte ens det ”kommunala självbestämmandet” kan ta en ur.

Svårt det här för en del men inte alla vilket bilden visar men jag tittar en gång till på raggartanterna istället och förbereder lite till, lite till och lite till inför dagens SKL/Pacta-förhandlingar. Då är tåg, grejen även om SJ ibland ger en lite väl mycket förberedelsetid..

söndag 16 maj 2010

Se i flera perspektiv


– Ditt hus ska brinna i natt!
Amigo vrålar mot en man som lutar sig ut genom ett fönster.
För några dagar sedan öppnade mannen husets port, så polisen kunde komma in på gården och ta några ungdomar kan man läsa i en artikel i Skånskan. http://www.skanskan.se/article/20100515/MALMO/705149835/1004/malmo/*/boende-trakasseras-av-gang-

Apropå gäng skriver Sydsvenskan; En man i 30-årsåldern blev slagen och rånad av ett 15-tal ungdomar tidigt på lördagen. Misshandeln inträffade på Södra Förstadsgatan vid 3-tiden på morgonen. Av en tillfällighet körde polisens spanare från ungdomsroteln förbi strax efter överfallet. Mannen låg då marken svårt skadad efter slag med bland annat batonger. – Ett gäng på 15 ungdomar springer från platsen. Vi lyckas gripa tre av dem, säger inre befäl Mats Attin. De är 16, 17 och 18 år gamla och är alla anhållna. De har förhörts och ytterligare förhör ska hållas under lördagen.

Tänk er in i ovanstående två stycken utifrån att ni vore ”mannen”. Alltså inte Ilmar Reepalu (S) eller Per Widlundh (Rsyd) utan vanliga män, kanske rent av brand-män. Brandman kan också vara en kvinna men det syns inte utanför kläderna operativt att det kanske är någons mamma. I statistiken är det påfallande få kvinnor som utsätts mer än sekundärt. Läste en intressant artikel relaterat i SVD nyss. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gangen-ges-spelrum-i-fororten_4722955.svd

En undersökning från Sifo i förra veckan visar att unga prioriterar bättre arbetsmiljö (47 procent) före högre lön och flexiblare arbetstid. För att nå målet om bättre arbetsmiljö måste vi rusta upp arbetsmiljöarbetet. Mer resurser till Arbetsmiljöverkets tillsyns- och informationsarbete, Utbildning av skyddsombud, mer resurser till de regionala skyddsombudens verksamhet samt till arbetslivs- och arbetsmiljöforskning. I samverkan med arbetsmarknadens parter och i en balans mellan parterna. En balans som vi sett rubbas parallellt med att man försämrar och försvårar insynen på vissa arbetsplatser. Att frågor om hot och våld lyfts fram. Det tjänar alla på och inte minst och självklart; Arbetsmiljöverket. Vad gör och har de gjort i Skåne och Malmö och även Sifo visar nu att det är viktigt att det satsas starkt på förbättringar av arbetsmiljöförhållanden framåt. Det är där de unga kommer jobba. Det är många som menar att dagens ungdomsgeneration är den bästa som vi någonsin har haft. Man är mer välutbildad, mer internationellt orienterade, mer företagsamma och det kan man använda med eller mot sig.
Vi satsar hårt på att få det och dem med oss. Också.

Man gör så om man vill vara en stark aktör även i framtiden och bryr sig om sin organisation mer än sin person. Alltfler kommer ur det tunnelseendet och i de flesta frågor är inte ensam stark.

lördag 15 maj 2010

När straffansvar ska utkrävas


En fiberduk ovanför ett entré tak på Borgarskolan började brinna på fredagseftermiddagen i Malmö skriver Sydsvenskan. Några minuter efter att räddningstjänsten hade anlänt var elden släckt. Brandsoldater gick upp på skoltaket för att undersöka om flera eldhärdar fanns där, men hittade inga. Brandsoldater? Hehe, kan man tycka och var det Tennsoldater som tänt på då? Om detta i sig, inte vore så allvarligt.

Poliser behöver stationeras i Skåne och tillämpa samma metoder som man gör i New York. Eller? Fast då krävs att de backas upp av lagstödet och en snabb och effektiv hantering av åklagare, domstolar för pedagogisk feedback, kanske. New York är ju inte Malmö och omvänt men jag blev då förvånad över jämförelsen som visar brott mot liv och hälsa per 100 000 invånare från BRÅ. Malmö hade 2009, 1310 och New York, visserligen 2008; 580 stycken. I New York, sägs det, sjönk brottsligheten i början av 80-talet drastiskt för att man började lägga stora resurser på alla småbrott, (krossade rutor, småstölder mm), och skapade ett samhälle där medborgarna började tro på att det var lönt att anmäla. Nu finns då så många skillnader mellan städer, länder och områden så rent ”vetenskapligt” är det svårt att dra några som helst slutsatser mer än, att det här var intressant. Man måste skilja på statistik, fakta och vetenskaplighet. Det är ofta tre olika saker.

Googlar ni på Rosengård får ni som första av många träffar upp http://sv.wikipedia.org/wiki/Roseng%C3%A5rd och här finns en hel del material och många länkar för den som är intresserad. Helt klart är att detta är ett mångfacetterat problem som kräver likartade lösningar och det finns inga enkla men…. Brottslighet är en termometer på tillståndet i ett område eller i landet Sverige. Och det har inte med allians eller oppositionsregimer att göra utan är något som pågått så länge BRÅ har haft statistik. Minst. Här kan man säga att det var bättre förr men sensmoralen är att det inte är et nytt bekymmer utan ett pågående som inte blir bättre. Jag har väldigt svårt att se att man kan förklara en ökning av våldsbrott med 255%, dvs ungefär 3.5x så många som 1975, eller 541% ökning i hot etc. med mer än sex ggr så mycket som 1975 bara med förenklade och generella slutsatser. Nu kommer väl någon att anföra att jag är rasistisk, sexistisk eller nått annat ”–istiskt” för det går inte i det politiskt korrekta samhället vi försöker vara, inte är, säga eller göra något snart utan att ha en hop välutbildade politiskt korrekta proffstyckare som profilerat sig själva i vissa frågor, efter sig. Oftast känns de igen på att de inte bor i, verkar i eller har anknytning till själva frågan. Som jag ungefär men mitt syfte kommer längre ned.

Själv bryr jag mig inte ett dugg i varifrån någon kommer, om hudfärg, kön, sexuell läggning, religiös åskådning och så vidare. ”-Låt dom hålla på med sitt och vi med med vårt,” sa morfar alltid och det finns en del klokskap i det. Dock anser jag att det kommer att haverera om man i ett samhälle inte har ungefär samma grundläggande värderingar, lagar och riktlinjer att leva efter och vi är på tok för ineffektiva när vi ska hjälpa andra människor. Ska vi investera måste det görs på ett sätt som faktiskt gör verkan. Lösningen på problemen är kanske att vi måste ha någon ansvarig och inte flera och färre och mer effektiva myndigheter som arbetar efter logik, inte politisk ideologi eller populism. Detta gäller alla områden, inte då bara i tex. Rosengård och man bör alltid komma ihåg: ”Att ett par ruttna ägg gör inte att alla andra ägg från samma gård är värdelösa.”

Anledningen till att ”jag bryr mig" är den arbetsmiljö våra medlemmar tvingas verka i och på det sätt detta förminskas. De händelser som utspelas har på något sätt blivit vardag och sker nu i en ett slags tyst acceptans men skulle ge jätterubriker i princip överallt annars. Vad gör Rsyd och vad gör Arbetsmiljöverket och vilka överenskommelser har Rsyd med AV? Oavsett att Rsyd inte själva äger lösningen så har man ett arbetsgivaransvar och med det en hel del tvingande åtaganden.

Det är - enligt arbetsmiljölagen”straffbart att bryta mot vissa föreskrifter utfärdade av Arbetsmiljöverket. Dessa föreskrifter brukar benämnas direkt straffsanktionerade föreskrifter. Härutöver är det direkt straffbart att lämna felaktiga uppgifter till tillsynsmyndigheten, att inte omedelbart anmäla allvarliga olyckor/tillbud, att bryta mot föreläggande eller förbud (utan vite) och att ta bort eller förstöra en skyddsanordning.” Har man någon ”skyddsanordning att ta bort” och i så fall om inte varför inte då? Vilka uppgifter har AV och vilka föreskrifter och eventuella förlägganden har man lagt och om inte, varför inte? Vad krävs för att AV ska agera? ”Avgifter och viten drabbar den juridiska person som är arbetsgivare. När straffansvar ska utkrävas handlar detta däremot om att den person som varit arbetsgivarens företrädare i frågan (delegerad arbetsuppgift) blir straffansvarig. Straff kan i svensk rätt endast utkrävas av fysisk person. Straffansvaret är med andra ord ett chefsansvar.” Detta är och kommer bli intressant och absolut av betydelse för andra också. Tror jag.

Just nu är jag mest orolig för de utsatta och förbereder en ny facklig insats och samlar material. Det är lätt, att samla, tyvärr.

fredag 14 maj 2010

HTTP/1.1 503


Det illojala är inte att berätta. Det är tystnaden som för till stupet. Medier har flera roller. De ger nyheter, underhåller, bildar, gräver, roar och oroar. Olika medier har olika profil, uppdrag och kanaler. Medier är viktiga för hur vårt samhälle ser ut och hur det känns att leva här. Ni har väl inte missat tv-programmet Uppdrag gransknings förödande berättelse här om veckan om tillståndet i några av Göteborgs förvaltningar. Jag såg reprisen också igårkväll. Det var Janne Josefsson & company när de är som bäst. Det finns undantag från det också men här är det medier som avslöjar när myndighetens egen revision missat det som hänt.

Så var det också på nittiotalet då skandaler och vanskötsel i några kommuner blev rikshändelser. Detta sedan lokala medier grävt fram fakta och attityder som var skrämmande. Det finns flera orsaker till att mediernas förmåga att få tag på intressant material oftast gäller offentlig verksamhet. Där finns en offentlighetsprincip, liksom grundlagsskyddad anonymitet för källor och meddelare.
Så ser det ut på pappret, men verkligheten är inte alltid så vacker. Regelverket är i princip detsamma för offentliga organisationer, även om sådant som lojalitetsprinciper tvingar dem att vara mer trogna mot organisationen än sina uppdragsgivare medborgarna. Det borde ses över.

I Göteborgsfallet har det funnits en intern tystnadskultur som gjort att enskilda inte vågat agera och både chefer och arbetskamrater har bidragit till denna. Den kåranda som finns i alla yrkesgrupper och på nästan alla arbetsplatser kan vara positiv, men också destruktiv. Det som hänt där händer på andra ställen och om det ska komma till allmänhetens kännedom beror på att det finns fria medier som håller ett öga på makten, liksom att det behövs enskilda som låter sitt samvete styra och vågar berätta om det de vet.

Vi vet också att det är lättare att få in material under semesterperioderna och sommaren då redaktionerna har vikarier och nya journalister som är hungriga och inte ännu hamnat i ”samma golfklubb” som den/de man skulle kunnat skriva om. Är det klokt att medvetet/omedvetet gynna den informella ”mingelmakten” hos tjänstemän, snarare än att sträva efter tydlig kommunikation i offentliga kanaler?

Snart är det sommar. Härligt på många vis.

Ungefär detta, men i första hand just nu, mycket mildare, har jag skrivit till Sydsvenskan och Skånskan och också gett dem tips om Bloggen. Kan vara fler som behöver det tipset kanske, för demokratin och jämviktens skull, om inte annat. Det borde ju vara bra med politiker som inte räds att pröva nya vägar och står upp för sitt ansvar för verkligheten i sitt område och inte bara styrs från ”Stockholm”. Det kommunala självbestämmandet blir ”liksom mer trovärdigt då” inte minst för de lokala väljarna och dessutom finasiärerna av kalaset.

Annars har man haft en dag och nu en början på en till med en mailserver som säger HTTP/1.1 503 Service Unavailable och hur kul är det och vad administrativt handikappad man blir. Nu är det åter vardag så kanske någon kan trycka på någon reset-knapp snart annars kommer någon snart …och tar bofinken. Jag får många mail, men sorry, jag kan inte läsa dem just nu alltså.

torsdag 13 maj 2010

Är 1+1=2? Nä..


Kommunal är klara med avtalet. Eller inte.
Nu ska det förklaras för de egna leden och läser man på parternas webbplatser, i media och ”nyttjar sina kontakter och pratar med folk i branschen” är det inte så enkelt. Ungefär som för ledningen i Rsyd alltså.

Ylva Thörn är nöjd då hennes käpphästar under hela ordförandetiden: ”att slåss för jämställdhet, slåss för kvinnorna och slåss för de lägst avlönade” fått genomslag. Enligt henne. Jag är fundersam och skeptisk. Hon angav löneökningarna på snitt 970 kronor som ett viktigt steg mot jämställda löner. Jämställdhetspotten utgör cirka 130-140 kronor beroende på hur man räknar. Likaså betonade hon de höjda lägstlönerna, som också är viktigt för att rekrytera ungdomar. Snittlönen för kommunalarna höjs därmed från 20 850 kronor till 21 300 kronor under avtalsperioden. Löneökningarna har alltså räknats utifrån snittlöner på 20 850 kronor som höjs i år från 1 april med 450 kronor och i april 2011 med 480 kronor. Kanske. Jämställdhetsdelen är ungefär 130 – 140 kronor. Lägstalönerna höjs med 770 kronor under hela perioden. Individnivån, ”garanti per individ utanför särskilda satsningar”, ligger på 100 kronor. I löneökningen ingår tex. jämställdhetspotten.

Regler om övertid har förts in i avtalet och bemanningsfrågan har lösts och det ska bli lättare för arbetsgivaren att omplacera eller avskeda oönskade personer. På byråkratiska läser man det i "Avtalet ger kommuner och landsting långsiktigt bättre förutsättningar för omställning samtidigt som de medarbetare som berörs får ökade möjligheter att snabbt få ett nytt jobb".
Löneökningen sägs motsvara 4,65 procent av dagens lönesumma men för arbetsgivarna att kostnaderna endast ökar med 3,85 procent. Skillnaden beror bland annat på att ersättningarna för obekväm arbetstid, jour och beredskap inte höjs lika mycket som lönerna.
OB, jour och beredskap samt ”bland annat” för 0.8% känns..sådär.

Det här kommer i sanning bli intressant för oavsett hur man räknar och analyserar får man inte ihop siffrorna med procentsatser och tvärs om och det helt utifrån citat och uttalanden från Kommunalare. Vet man själva kan man undra och det är uppenbart att man har vissa interna problem med det.

Nu är ju Ylva Thörn speciellt inbjuden av Rsyd att representera facken i branschen på Brand 2010 i Malmö och här kanske man skulle fråga lite mera om hennes glädje och varför de presenterar ett så luddigt men samtidigt så tillrättalagt material? Vissa påstår att den glädjen mer bottnar i att avtalsjobbet har renderat i cirka 7,2 miljoner mer i medlemsavgifter per månad till förbundets kassa. Jag vet inte, men om, så klart Ylva är glad och det ska bli intressant att se hur detta landar.

onsdag 12 maj 2010

Att sprida ett budskap..


Med hjälp av statistiska metoder kan vi lösa vetenskaplig och praktiska problem och få kunskap om verkligheten. Om vi vill. Att titta på statistik, gå igenom statistik, analysera statistik kan ibland bli lite.. överväldigande. Mängden information är stor och sätten att tolka den på varierar. Ofta använder man statistik som ett sätt att motivera det man gör. "Man" är då oftast olika typer av makthavare och/eller kommersiella krafter. Även andra grupper och organisationer använder sig av statistik för att visa på samband av olika slag. Vem är undersökningen till för - vem tjänar på resultatet? Är undersökningen vetenskapligt genomförd? Vilka frågor har man inte ställt och vilka värden har man inte mätt och/eller redovisat och varföroch varför visas den nu?

Även om du inte har tid att granska undersökningen närmare, så är det alltid bra att veta att statistik kan ljuga. Medvetet eller omedvetet.

Det är inte så säkert att "experterna" är så kunniga eller att de helt enkelt vill visa ”sin agenda”. Detta ingår i varje journalists grundutbildning likväl som att inte helt lita på en text, eller ens en bild, numera. Skriver jag att jag har sett ”vatten på Mars” ljuger jag ju uppenbarligen inte men om ni inte sett bilden hade ni uppfattat det på ett annat sätt. Så är statistiken och det finns en hel del utbildning och skolor i detta. Speciellt om man skall nyttja den på ett vetenskapligt och trovärdigt sätt.

För att man ska kunna säga att statistik är giltig, så måste den vara tillkommen och den bakomliggande undersökningen ska vara genomförd på ett visst sätt. Det finns allmänna regler om hur det ska gå till. En sådan regel är att undersökningen måste vara opartisk. Är det opartiskt med en ledningsgrupp på tre personer som väljer att presentera delar i ett material och dra slutsatser som följer de övergripande planverken. Som visar att vår väg är den rätta vägen och framförallt syftar till att lugna politiken.

Det inser inte de Skånska tidningarna när man rakt av köper och sväljer det som anförs och för mig är det en gåta för det kan väl knappast vara så att man har dåligt utbildade eller o-motiverade journalister just i Malmö? Men det jag ska ta reda på. För media spelar sin roll och okritisk journalistik bidrar till att dra ner nivån på de undersökningar och resultat som visas om de okritiskt låter det tryckas. Ett slags omvänd cencur som fördummar läsaren. En viktig demokratifråga detta med således. http://www.sydsvenskan.se/malmo/article870864/Farre-brander-i-Rosengard.html Här blandar man alla insatser och får en total och en skillnad. Är det intressant och visar det rätt bild och vad kan man förvänta sig då av andra "bilder" som målats och kommer att målas upp?

Tittar man djupare i statistiken så ser man att antalet Brand i byggnad skiljer mellan 12 för 2009 och 11 för 2010. Vad som skiljer är antalet Brand ej i byggnad och det beror knappast bara på att man gör hembesök utan jag tror snarare på det faktum att polisen har tillfört betydande resurser, gripit, lagfört och internerat de värsta bråkstakarna vid kravallerna. När Rsyds chefer sen samlas för att göra handlingsplaner utifrån händelserna och tolka statistiken så är det enligt uppgift med tre höga chefer. Inget skyddsombud, fack eller styrkeledare från distriktet och verkligheten. Dessa uppgifter är offentliga handlingar och lätta, även för en journalist, att ta fram. Gör det, och ställ lite frågor, tex om hur man sett "vattnet på Mars"?

tisdag 11 maj 2010

Det går bra för "firman"..


Nybro Kommun har som första rubrik på sin webb ”Tänk på brandrisken”. Gjorde man själva det då man förändrade sin organisation för ett år sedan och lade ner hela deltiden? Vi är alla myndiga, men vissa är myndigare än andra och någon så myndig att man agerar. Ibland rätt och ibland, kan tyckas, fel. Men jag tycker om agerande mer än långbänkar men, vi glömmer inte så lätt. Och blir påminda. BRF har och har alltid haft aktiva och duktiga förtroendevalda.

En helt annan fråga har fått lite svar och här ett litet utdrag;
…dock måste beaktas att en arbetsgivare har rätt att besluta hur hans arbetsredskap får användas. Sålunda kan arbetsgivaren ha full rätt att både filtrera och blockera. Dock blir det enligt min mening också andra värden som gör sig gällande då det – som här – dessutom handlar om offentliga arbetsgivare som tydligen godtyckligt filtrerar viss information, dvs bloggar….

Dokumenten som minst sagt är intressant och upplysande gällande föreningsfrihet, integritet, demokrati, offentlighetsprinciper, kränkande särbehandling, mm och mm till ytterst storslagenhet som Yttrandefrihet, FN:s deklarationer och Europakonventioner. Svårt det här men kul, alltså intressanta frågeställningar om varför organisationer inte vågar utnyttja sina interna resurser och heller inte låta informationen flöda fritt? Bland annat.

Någonstans så handlar det om makt. Tror jag. Genom alla tider har information varit makt, individen/gruppen som ägt informationen har oftast ägt makten. Alltifrån att göra upp eld i begynnelsen tid, till det att tryckpressarna kom och informationen i bokform flödade fritt, till idag där informationen flödar som en löpeld över jorden. Självklart så ser en otrygg organisationsledning detta som ett hot; om informationen skulle flöda fritt i organisationen skulle det leda till att en medarbetare skulle veta lika mycket, eller kanske till och med mer, än ledningen i vissa frågor.
I en del ledningsgrupper kanske i de flesta frågorna då samarbete och samverkan bygger och är grunden för kunskap och spetsskompetens. Man kan inte allt själv helt enkelt utan det finns alltid någon som vet bättre. På riktigt. Vi har många som kan mycket och i olika delar och det känns tryggt. För mig.

….och ett PS. Såg att BRF per den 1/4 2008 var x kvinnliga heltidare och nu x. Då kan man faktiskt säga att vi på två år nästan dubblat kategorin kvinnliga heltidsbrandmän då vi har ökat 95% på två år. Det var x deltidstjejer och nu x vilket gör en 57% ökning på deltiden. x+x=x mot idag x = x. På två år för vi har ju även förlorat några få pga nedläggning av stationer och omorganisationer av styrkor så det känns väl hyffsat eller rent av bra. Lägger vi dit de kvinnliga stödmedlemmarna på totalens x ger det då en tjejökning på två år på 163% för ett fack som av vissa kritiseras för att vara tvärs om, dvs fientligt inställda till tjejer. Inget är mer fel och fattar ni nu då. Många av dem ni pratar om har insett att vi pratar med och stödjer dem. Sen länge och faktiskt längst i branschen. DS.
(Siffrorna istället för x:en är hemliga men kan bytas mot kommunals statistik och även då gällande deras riktiga siffror för branschen på cirka 2300 heltidare och 40 talet deltidare?)

måndag 10 maj 2010

Hoppsan hoppsan..


Tydligen har jag hittat ett intressant ämne för tittar man på besöksfrekvensen kan den beskrivas som all-time-high och lavinartad från söndag eftermiddag till nu. För veckan var det från måndag till måndag 4 384 unika besökare som besökte bloggen 12 376 gånger. Detta trots att en organisation blockat en viss bloggsida på datorerna. ”- Jag ringde jobbet för att be min kollega skriva ut blogginlägget, han kom inte in på sidan, "stoped by organisation".... Därför ligger bloggen nu direkt under BRF och åtnjuter ett visst ”fackligt beskydd” och jo, jag har varit i kontakt med en del juridiskt kunniga i dessa frågor. Ta gärna bort BRF och inte andra fackliga organisationer samtidigt med "stoped by organisation" som arbetsgivare så får ni se vilka råd vi fick.

Naturligtvis kommer även detta att läggas till samlingarna och bekräftade bara våra värsta farhågor om toppstyrning och kritik-känslighet och ett lågt, väldigt lågt klimat.

Jag antar att det finns ett stort intresse för.. hot och våld, med tanke på besöksfrekvensen. Därför.. tänkte jag avvakta ett par dagar innan jag återkommer till det och bara nämna lite om resultatet av dagens krismöte i Malmö om frågan: ”Under veckan kommer man att göra en tillsyn i garagen på Ramels väg för att se om man kan ställa hårdare krav på fastighetsägarna.” Detta förtjänar bara en rad just nu och man vill ju ”inte dramatisera frågan” så jag skriver om att det ”blixtrar” en del nu istället. Nu, alltså.

”Som en blixt från klar himmel.” Så uppfattar personalen vid räddningstjänsten i Älvsbyn beskedet att de utan någon information, plötsligt stod utan ansvarig chef. Ingrid Karlsson, chef vid miljö- och byggnadskontoret som ansvarar för räddningstjänsten bedyrar emellertid att det inte skulle bottna i någon schism. - Inte som jag uppfattar det i alla fall. Han kom bara till oss och förklarade att han ville säga upp sig med omedelbar verkan, säger hon.
Kommunen valde emellertid inte att kräva att Håkansson fullföljer uppsägningstiden. Något som förstås lätt kan uppfattas som att det trots allt funnits någon form av meningsskiljaktigheter. http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5357011

Tror en ”sådan som jag” på artikeln? Nej. Däremot vet jag inte om chefen var bra eller dålig och han kan ha varit kanonbra men varför väljer man detta schenario? Samma fråga och tanke går till Norrköping/Linköping som den 1 januari 2010 fick en gemensam räddningstjänst och ny chef ”- Jag har successivt kommit till insikten att jag inte kan den kommunala världen tillräckligt väl för att göra ett bra jobb. Hellre än att försöka hanka mig fram så drar jag slutsatsen att jag inte är rätt person för det här jobbet.” sa han för någon vecka sedan tror jag på detta då?

Ingen och inget har övertygat mig ännu att detta är sanningen och så har vi den 25:e april då jag skrev om artikeln http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.799135-raddningschefen-tvingas-sluta så beskrivs lite av vad var det jag säger och vad är det jag skriver:

”Arbetsmiljökonflikten gjorde situationen ohållbar och den hårt kritiserade räddningschefen tvingas nu sluta. Det är det inre arbetsmiljöarbetet som under en längre tid varit dåligt, vilket är huvuddelen av räddningstjänstens arbete. Fem procent består av uttryckningsverksamhet. Även om Räddningschefen slutar finns det många saker att lösa innan arbetsmiljösituationen på stationen är tryggad. Ledarrollen måste tydliggöras, liksom vad uppdragen betyder för enskilda anställda oavsett nivå. En del som också behöver förbättras är informationen till personalen.” Ser man till vad personalen sagt handlar det om att inte förankra, att sakna förmåga att lyssna på medarbetare men även en upplevelse om hotfullhet när andra åsikter och tankar förts fram.

"Har du bara en hammare tenderar alla problem att se ut som en spik” och därför är det inte bara viktigt utan nödvändigt att höra på flera och samverka med många. Vad har egentligen blivit bättre, Vad har blivit billigare, Vad har blivit effektivare, vad har blivit sämre och har flera i lednings/stabsfunktioner slutat, vilket är lite typiskt för en organisation i gungning att inte ta tillvara på kompetensen, är kontrollfrågor man kan ställa sig i organisationer, och inte minst i nya organisationer. Som ansvarig politiker är det din skyldighet i en offentligt finansierad verksamhet.

Om jag vore styrande politiker och fick fler minus än plus eller rent av nästan bara minus på ”min” organisation skulle rubrikerna självklart bli något likande de ovanstående för den ansvarige tjänstemannen. Lika om jag vore ansvarig tjänsteman och inte förstods av ”mina” politiker. Då tog jag min Mats ur skolan.

Jag är så säker på fler liknade tidningsrubriker om inget oväntat händer att jag lovar bli stödmedlem till Malmö Redhawks och inte aktiv medlem i Brynäs IF nästa hockeysäsong. Det är stort när det kommer från någon som gick på sin första Brynäsmatch för 48 år sedan..