onsdag 5 januari 2011

Lagen om..


Wikegård blir intervjuad efter Småkronornas förlust mot Ryssland:
”-Kan du Niklas säga något positivt om vinnarna ? -NEJ !”
Underbart i all sin enkelhet och speglar väl vad jag kände även om sport ska förena och egentligen är ”lek”.

I artikeln http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1344958/Lyftkran-har-ramlat-pa-Carlsgatan.html har en relativt ovanlig olycka skett och det är en kran som ”gått omkull” men är det inte Centralstationen man skymtar bakom kranen i Patrick Perssons som vanligt snabba och bra actionbilder. Jo. Man undrar då självfallet om det smittar det oflyt SJ och Trafikverket har och om det är på väg ut från spår och perronger?

Kommer ni föresten ihåg tåget jag skrev om igår? Det var det här i länken nedan och det blev värre. Mycket värre. ”Pirogtumult på SJ-tåg.” Och.. det var framme i Stockholm vid 18-draget - tolv timmar efter utsatt tid. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8365223.ab

Nått som verkligen är på väg att också spåra ur och även i bokstavlig och vidare betydelse, och som vi, dvs Brandmännens Riksförbund flaggat för i 15 års tid är rekryteringsproblemen vid faktiskt, numera, de flesta deltidskårer. Helt otroligt nonchalant av de centrala myndigheterna, av styrande centrala politiker och departement, av intresseorganisationen för landets Kommuner och landsting centralt, SKL och Pacta med flera. Frågorna har varit upp såååå många gånger av BRF och i såååå många olika sammanhang men mötts av att; detta är en ”intressegrupp”, det går inte att ändra rutiner och beslut för så några, vad ska andra relaterade grupper tycka, det beror enbart på att man jobbar på annan ort och inte kan och inget annat så det finns ingen anledning att göra yrket attraktivare, mer betalt eller åtminstone så man inte förlorar på att jobba med det, anpassa A-kassereglerna/sjukregelverken, C-körkortsproblematiken, ge huvudarbetsgivare någon morot för att de släpper personal med mera och med mera men inget, INGET går och snart är det försent. Sorgligt och vad dyrt det kommer att bli. Otroligt dyrt för skyddet SKA finnas där. Punkt. Nått för glesbygdsansvariga i regering och riksdag att bita i. Igen, och tro mig, det kommer de få göra.

I artikeln http://www.nsk.se/article/20101228/HASSLEHOLM/712289922/1163/lund/*/nu-ar-det-kris-inom-flera-deltidskarer skriver man att: ”det största problemet är ju att folk inte jobbar i orterna längre utan pendlar och då går det av förklarliga skäl inte att vara deltidsbrandman ” och visst vi håller med men det finns en rad andra problem och om man inte rår på det ena ska man då skippa alla andra? Strutsbyråkrater och nånannismen i sitt nötskal skulle jag vilja skriva, om jag vågat, men poängterar att detta inte hänger ihop med själva artikeln här utan jag har andra gubbar i mina tankar. Inga roliga utan ”sega gubbar” och det här verkar vara ett genusproblem. Också.

Nu kämpar BRF på i och om detta, som vanligt, och har en rad nya politiker och beslutsfattare som kompletterat de gamla och trötta och kanske en och annan jättestoppkloss, som verkar hata brandmän i allmänhet och deltidsbrandmän i synnerhet kan passeras, annars får vi väl avslöja dem så vi har inte, och kommer inte, ge upp. Om frågorna handlar om rent sunt förnuft var det väl attans om vi inte slår igenom snart. Kommunal säger sig ju också, numera, vara deltidsvänliga så vi borde ha en ”fiende mindre” för även om vi inte direkt räknar med nått stöd så kanske vi slipper käpparna i hjulen åtminstone. Bara det.. och annars säger jag och avslutar som Wikegård: ”-Kan du Peter säga något positivt om övriga aktörer förutom BRF i frågan om rekryteringsproblematiken hos de deltidsanställda brandmännen? NEJ!” Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar