fredag 21 januari 2011

Arbetsmiljölagen är tandlös, för vissa..


Snickerifabrik riskerar böter - - Senaste Nytt - Piteå-Tidningen -

En obesiktigad lyftanordning vid Lidéns snickeri i Arvidsjaur gör att Arbetsmiljöverket anmäler ärendet till åklagare - trots att felet redan är åtgärdat. ”- De är stenhårda”, säger ägaren Erik Lidén. Det tycker inte jag, men det är skillnad på olika och en del fall mot en del organisationer är Arbetsmiljöverket nästan lika hopplös som en groda utan ben för det finns ett ord som gör skillnad och anar ni vilket i detta citat: Åklagaren Åse Schoultz vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund handlägger ärendet. Hon ska se till att företagets ansvariga förhörs av polis. - Begår man sådana här brott mot arbetsmiljölagstiftningen i näringsverksamhet åker man på företagsbot. Företaget får betala 20 000 kronor, det är praxis.

Helt rätt det är ordet ”näringsverksamhet” och det bedriver inte svensk räddningstjänst, per definition, så.. ”det ÄR skillnad på olika” och har du ett höjdfordon i en verksamhet där du tjänar din näring och transporterar dig själv och utrustning eller, dig själv och en skadad person, är det två olika verksamheter. En del verksamhet är så liten och sker så sällan och under de goda stat/kommun/landstingsorganisationerna att det kan anses som ringa eller ett slags force majeure i en del byråkraters ögon. Eller? Vore otroligt roligt om Arbetsmiljöverket hävdade annat så vi får kämpa lite i och regelverken och inte minst tolkningen av arbetsmiljölagstiftningen som är deras hemmabana.
Det skall vi ta reda på, för er skull, ni som inte bedriver näringsverksamhet.

Fler exempel och
- ett däcksföretag i Mora om vite på 150 000 kronor om företaget inte vidtar tekniska åtgärder så att personalen inte behöver lyfta däcken över axelhöjd eller under knähöjd.
- Arbetsmiljöverket kräver att Enehalls pensionat åtgärdar fem brister. Annars hotar vite på 80 000 kronor. Bland annat saknas dokumenterade skyddsronder samt skriftliga rutiner för olyckor, introduktioner och fördelning av arbetsmiljöuppgifter. Dessutom kritiserar Arbetsmiljöverket en brant trappa där personalen bär varor och tvätt.
- Arbetsmiljöverket förbjuder personalen på Hard Rock Café och Bryggeriet att bära mer än tre kilo och hotar med vite på 50 000 kronor. De berörda krogarna har en trappa mellan kök och matsal. Enligt Arbetsmiljöverkets beslut får nu serveringspersonalen inte bära mer än tre kilo upp och ner för trappan, om de använder båda händerna. Det motsvarar två tallrikar med mat på.

Okey och det är olika och för vissa verksamheter väldigt olika. Nyss gjorde AV en storsatsning på landets sågverk men när och blir det någonsin räddningstjänstens tur? De är stenhårda sa Erik och jag suckar tungt för vår bransch. Har man inte expertkunskaperna och var söker man dem och är det från kollegor till de man granskar eller var är felen? Jag antar att deras inledning blir, men Peter du kan inte jämföra olika verksamheter på detta sätt… eller något likande men vi är beredda och det kan man visst och helst innan, det vore lika bra att helt enkelt hålla sig till Västgötalagens arbetsmiljöparagraf från Birger Jarls tid för oss:

Faller någon under kvarnhjul
och får därav sin bane,
böta den tre mark som äga kvarnen.


Tre mark är ju ändå något. Trevlig helg på er. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar