onsdag 26 januari 2011

Brandskydd och kommunträsk


Brandskyddet för enskilda får en nationell nollvision. Målet är att ingen människa ska skadas allvarligt eller omkomma till följd av bostadsbränder i Sverige. –Det behövs både information och förebyggande arbete för att nå visionen, säger Helena Lindberg, general-direktör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Nollvisionen för bostadsbränder ingår i ett regeringsuppdrag som MSB kommer att redovisa i sin helhet 1 juni 2011. http://www.brandsakert.se/artikel.asp?articleid=345
Vad bra och bara positiva tankar for genom mitt huvud men så såg jag; Den nya nollvisionen är ännu inte antagen på nationell nivå och det är heller inget slutdatum satt när målet ska vara uppnått. Men ett första delmål är att antalet döda och svårt skadade vid bränder i bostadsmiljö ska minska med minst en tredjedel fram till år 2020.

I FN:s korridorer pratar man om Inga-Britt Ahlenius som totalt orädd. "Ms Fearless", säger man beundrande. När hon i juli 2010 avslutar sitt femåriga förordnande som chef för FN:s internrevision skriver hon en femtio sidor lång slutrapport där hon riktar stark kritik mot generalsekreterare Ban Ki-moon. Hon menar att han genom sin bristfälliga ledning av FN allvarligt skadar organisationens verksamhet och därmed hotar dess framtid. Denne "Mr Chance", (också titeln på hennes bok), är inte rätt man på posten som generalsekreterare. Inga-Britt Ahlenius har bland annat varit generaldirektör för Riksrevisionsverket och ni kommer kanske ihåg bråket med dåvarande finansministern Bosse Ringholm. (”Stackars Bosse.” eller inte?) 2003 blev hon ansvarig för att bygga upp en oberoende revisionsmyndighet i Kosovo och 2005 utnämndes hon till undergeneralsekreterare för FN:s interngranskning. En högkompetent och modig person som vågar utmana byråkrati och inkompetens. Låt oss hoppas att hon gör det hon nämnde i TV-soffan alltså att rensa upp i träsket kring kommuner och landsting i Sverige och utifrån hennes uppfattning att korruptionen är mycket mer utbredd i Sverige än vad som är allmänt känt. Det gäller framför allt den "mjuka korruptionen", där toppviktiga befattningar och andra omotiverade favörer utdelas inom vänskapskretsen.
Herregud vad detta ska bli intressant om inte bara Socialdemokraterna eller något annat parti gör henne till partiledare eller hon snubblar in i något annat toppjobb. Risken är överhängande. http://www.expressen.se/nyheter/1.2302325/ahlenius-fn-chefen-en-nolla

Lite citat från henne;
•I Sverige har vi varit dåliga på att utkräva ansvar. Det börjar på högsta nivå och sipprar sedan nedåt till enskilda människor. Det finns återkommande fall av ren korruption, även om vi ofta väljer att använda mer oskyldiga beteckningar.
Källa: Dagens Nyheter 29/5 2005.

•Processen sker utan någon som helst insyn, med totalt utrymme för godtycke - i skarp kontrast till vår egen bild av öppenhet. Så går det inte till i någon annan rättsstat. Där är det tvärtom självklart att posterna ska utlysas offentligt och personerna utses efter meriter.
Om regeringens utnämningspolitik. Källa: Dagens Nyheter 29/5 2005.

•I vilket annat land som helst i Europa skulle regeringen ha avgått efter en så svidande kritik av en oberoende utredning.
Om Katastrofkommissionens rapport. Källa: Aftonbladet 1/12 2005.

Intressant eller? Mycket tycker jag och vi får se sen, men jag har faktiskt redan börjat fila på ett brev till henne och har väl kvar vilken titel jag ska sätta framför namnet. Tar det för lång tid får det väl bli ett ”Ms”.
Jo jag ger henne mina tankar och exempel på vad hon benämner: "träsket kring kommuner." Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar