lördag 29 januari 2011

3,3 meter nysnö


5,7 meter. Så mycket snö kom det i Gävle rekord¬året 2010. – Det är betydligt mycket mer än 1998, då det kom så mycket snö, säger Hans-Olov Åström, teknisk chef på kommunen. Allt som allt hamnade notan för plogning, bortforsling och plogskador på omkring 60 miljoner kronor. Det innebär att den budgeterade kostnaden på 25,3 miljoner överskreds med cirka 35 miljoner. De hårda vintrarna 2009 och 2010 gör att budgeten för snöröjning ökat något till 2011, till 27,7 miljoner kronor.

”Snötippen” i Gävle har denna säsong passerat 15000 lastbilslass snö så vad blir resultatet 2011? Ställer man alla de lastbilarna på rad så blir de en kö mellan Gävle och Västerås och enligt SMHI har det, över mig, kommit 3,3 meter nysnö denna vinter. Hitintills. Men åter till snönotan och då budgeten för den i Gävle, och vad stod det egentligen; En budget på 25,3 miljoner men det kostade 60 för 2010 och då det var illa även 2009 höjde och anpassade man den med.. + 2,4 miljoner.

Läser man lite siffror för januari i år att höga kostnader för bortforsling medför att januarinotan ser ut att stanna på 8 miljoner kronor, att jämföra med drygt 6 miljoner samma månad 2010, blir man lite orolig som Gävlebo och ställer sig en del frågor, för få se nu.. 2010 slutade på 60 miljoner och ett underskott på 35 miljoner. Då sköt man till 2,4 som nu nästan är borta och kan det peka på ett till år med 35 miljoner i underskott. Kanske minst, + de tillskjutna 2,4 och totalt ca 37-38 miljoner. Nu undrar jag vad kommunen kommer att strunta i att göra för att det inte finns pengar. Hade det inte varit bättre att budgetera 50 miljoner och se över hela snöröjningsverksamheten för detta måste gå att göra och dels planera bättre. De akuta extraentreprenörerna och de extrabetalda timmarna är inte bara dyra de är i mycket onödiga och kan man ha något i egen regi som kan göra annat om det inte snöar? Eller hjälpa SJ att knuffa på tåg. Eller välta kor..för nästan lite byfåneri kan man ana i styrningen av och i detta.

Ansvaret finns hos någon/några tjänstemän men ovan dem bestämmer en politisk nämnd och nu ska ni/vi lära oss ett nytt ord; Demokratur.
Ett missnöjesbegrepp där minoriteten härskar över majoriteten i en slags pseudodemokrati. "I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.", Vilhelm Moberg 1965.

Alla Gävlebor jag pratat med tror att det kommer mer än 2,4 meter snö under resten av året, läs till 31/12 2011 och även om vi hitintills skottat 3,3 meter och är lite trötta, halta och lessa så är vi beredda. Varför är inte samhället det? Och varför kan man år från år missa sin budget med över det dubbla utan att det görs något och får några som helst konsekvenser. Varför är det lika med elpriset varje vinter, bensinpriset varje sommar och varför kommer jag inte fram i tid mer än 2 gånger av 10 när jag åker tåg. Kan det vara så att vi har en bestämmandeelit som har tilläggsisolerade fastigheter och en alert vaktmästare. De ser resandet som ett äventyr och en krydda i den byråkratiska tillvaron och något att skriva om i baksätet på tjänstebilen men framförallt, de vet att det inte får några konsekvenser att ”göra fel” ur folkets synvinkel. Lever vi i en Demokratur?

Jag förstår inte.. hur så många kan säga så mycket och både visa, bevisa och utkräva förändringar utan att det sker. Utan att man släpper kompisgreppen mellan tjänstemän och politik och tittar lite i sin egen navel och ställer sig frågan; har de rätt? Ser de en annan verklighet som jag missat och vad gör jag åt det? När det är ”uppenbart fel” blir det problem och bekymmer, förr eller senare, och i Gävle väntar vi då först på potthålen. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar