torsdag 3 november 2011

på huvudet..?


-”Hä bara rent åt hellvittis att tocka denna halvgeuda ska sitt å bestämm om säpass viktiga saker. Dra in ambulansen i Umeå eller Skellefteå istället så bli hä nog bra”, skriver en upprörd Malåbo sedan deras ambulans nu ras in. Västerbottens läns landsting ska spara 150 miljoner under 2012.
Tomas Frank Malåbo och räddningsledare vid räddningstjänsten kommenterar:
-”Usch... trodde aldrig att detta skulle kunna hända. Jag har hela tiden tänkt att ambulansfrågan varit ett politiskt utspel i syfte att påverka opinionen till att senare acceptera en annan besparingsåtgärd, att tvingas välja det näst sämsta alternativet.När är det tänkt att beslutet ska träda i kraft och på vilket sätt tänker man att människor i snabbt behov av medicinska insatser ska kunna få den hjälpen? Jag har i kulisserna hört att ambulans från Lycksele ska serva Malå? Minst en timmes väntetid... otänkbart! Vem av er som fattar dessa beslut vill omfördela den ambulans resurs ni har till förfogande till Malå kommun? Jag lovar att om så sker kan jag serva ert område om ni någon gång skulle vara i behov av akut hjälpinsats - ett dylikt löfte innebär att jag kommer att behöva skola om mig men jag tänker att det kan det vara värt! Andra rykten som florerar är att räddningstjänsten ska göra en första insats - i väntan på ambulans samt att kommunens sjuksköterskor ska finnas med i planerna.
Räddningstjänstens uppdrag är inte att bedriva sjukvård! Räddningstjänsten bistår sjukvården genom att möjliggöra för sjukvården att utföra sitt uppdrag! Lägg därtill att få brandmän vill vara den som ansvarar för någon annans liv under en "längre tid", samt att arbetsgivarna inte kommer att acceptera vare sig den ökade frånvaro från det ordinarie arbetet som ett utökat jouruppdrag skulle kräva eller den ökade risken att ordinarie personal drabbas av skada och blir långtids-sjukskriven. I skrivande stund är jag både upprörd och bestört över beslutet.


Läser man artiklar som finns tillgängliga, för gemene man, i och om detta och andra relaterade besparingar ser man en del mönster och det allvarligaste är generellt de obesvarade frågorna om konsekvensanalyser. I Arjeplog handlar det om att dra in, inte ambulanser, men läkarberedskap på vårdcentralen under kvällar och helger, och där är tongångarna desamma. Det saknas konsekvensanalyser, och man säger att: ”-Transporterna kommer att öka dramatiskt och då försvinner också katastrofberedskapen. Det innebär att det inte kommer att finnas ett läkarteam den dagen till exempel en stor brand eller bilolycka inträffar. Det är bråttom, och en timma till Arvidsjaur i ambulans kan göra stor skillnad. Ökad frekvens ambulanstransporter kräver att vi går från en till två ambulanser i beredskap, men dubbel kostnad som följd. Folk kommer att dö, så enkelt är det,” enligt läkaren Bo Henricson.

I Malå får man inte ens en ambulans…

I ”min bibel” över hur man hanterar konflikter och förändringar står; Identifiera motpartens egentliga behov utan att fastna i känslostormar.
Be motparten att sakligt precisera vad han eller hon behöver. Försök isolera vad det egentligen handlar om och undvik personangrepp och överdramatiseringar. Det är viktigt att frågan inte ”vandrar iväg” eller förstoras. Det är också viktigt att förflutna incidenter inte används som ammunition för att förstärka en ståndpunkt. Om en konflikt uppstår på grund av olika behov, är en kompromiss i regel den bästa lösningen. Om en konflikt däremot uppstår på grund av olika värderingar, är i regel enda lösningen att parterna accepterar varandras ståndpunkter. Det finns många olika sätt att säga vad du vill få fram. Några av dessa uttryck är måttfulla medan andra provocerar din motpart så att han eller hon avfärdar dina ord och ditt budskap. Tänk på att syftet med samtalet inte är att du ska vinna poäng eller skaffa dig fiender. Målet är att göra framsteg, att lyssna och bli lyssnad på och att ha ett givande utbyte. Ofta kan det vettigaste vara att acceptera att ingen uppfattning är mer rätt eller fel än någon annan. Att respektera annorlunda uppfattningar är ofta mer konstruktivt än att försöka tvinga fram en samsyn.

Man verkar ha en bra bit att vandra i Västerbottens läns landsting…också. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar