fredag 4 november 2011

Dags att vakna ur Törnrosasömnen..


”Ett nytt alternativ till facken” har sett dagens ljus och beskrivs i några medier, http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/nu-utmanas-fackforbunden(3014945).gm ”Fackförbunden genomsyras av tanken om att bunta ihop människor i kollektiv. Det matchar inte det moderna samhället där individen står i centrum”, anser grundaren Karl Wallin. Karl Wallin är 29 år, född och uppvuxen i Diö, har bott i Växjö, pluggat på Linnéuniversitetet och jobbat på ett försäkringsbolag i stan, sägs det vidare i artikeln. - ”Fackföreningsrörelsen hade en viktig roll för 100 år sedan, då den organiserade arbetarna och manade till strejker, för att utjämna maktbalansen mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Men i takt med att samhället har utvecklats från ett industrisamhälle till ett informations- och kunskapssamhälle så har även behoven hos individerna på arbetsmarknaden ändrats. Därför har vi utvecklat en helt ny modell som baseras på individanpassade tjänster där man som medlem t.ex. har en egen Jobbgaranti där vi, utan handläggningstider hos Arbetsförmedlingen ger medlem en gräddfil direkt till en privat aktör som hjälper medlemmen hitta ett nytt jobb inom 3 månader.”

Moderate riksdagsledamoten Katarina Brännström kommenterar i sin Blogg: ”Att de gamla fackförbunden behöver konkurrens och ett nytt synsätt, håller de nog inte själva med om. Och att klara av att ta upp konkurrensen med hundraåriga fackförbund är nog inte så lätt. Men som alltid är väl konkurrens bra. Även de olika fackförbunden konkurrerar om arbetstagarna, Saco och Jusek har tagit medlemmar från andra förbund. Även Unionen, som är Sveriges största förbund växer, medan LO:s olika förbund tappar medlemmar. Vissa förbund tecknar avtal med arbetsgivarna som inte andra förbund uppskattar. Så när inte fackföreningsrörelsen själva kan dra åt samma håll så är inte kraften lika stor.” Karl Wallin kommer ju från Växjö och Växjökommunisterna har också kommenterat artikeln och döpt kommentaren till ” Individualistisk dårskap” vilket väl speglar vad de tycker.

Jag tycker däremot…det är bra, och jag ser inget som helst problem med detta mot/med Brandmännens Riksförbund då vi redan verkar under konkurens och redan är verksamma i att möta både kollektivet och individen. Vi har sedan branschförbundstanken 2005 och sen kongressbeslutet 2007, om att detta var den väg vi skulle gå, genomgått en stor förändring i och om just detta. Vi har blivit hårt utsatta såväl legalt som egalt och det har varit en moderniseringsprocess som varit nyttig och i delar ett uppvaknade. Vi ligger före och är beredda och öppna för förändringar och lägg märke till att jag inte skrev ”klara”, för jag är övertygad om att man aldrig blir det, men, vi är relativt ensamma i det. Det kan visa sig nu med detta ”alternativ” och då gynnar det oss som redan är det med: Ett vanligt fack som är och har alternativen. Vore jag däremot verksam i ”det stoooora facket” skulle jag vara orolig för även om inte detta företag skulle lyckas tror jag de följs av flera och andra varianter på ”temat” och som sagt; det är bra det. Man går stärkt ur att någon flåsar en i nacken och motsvarar man då inte behoven och kraven ska man göra något annat. Det är en så enkel sanning att det nästan är..matematik. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar