onsdag 16 november 2011

Riktlinjer


”Ansvaret för ambulanssjukvårdens vårdkvalitet och tillgänglighet ligger dock ytterst på ansvariga politiker i respektive landsting, inte på den enskilda ambulansorganisationen, oavsett om den drivs i egen eller privat regi” skrivs i en debattartikel.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nationella-regler-kravs-for-ambulanssjukvard_6635012.svd
Det man är ute efter är nationella riktlinjer som svar på mycket av den senaste tidens debatt om ambulanserna lite varstans. Och SOS Alarm. Landstingen själva sätter upp målen att tex att: 80% av befolkningen skall nås av en ambulans inom 20 minuter vid ett prio-1 uppdrag. Det med mera vill man ha nationella riktlinjer för. Vem vill inte det. Som grund, och sen får den enskilde kommunen utifrån sina lokala förutsättningar och övriga regelverk nyttja sin privilegier som unikt självbestämmande. Det är si och så med det självbestämmandet ändå och en fråga är inte lik den andra även om direktiven från centrala organisationer och myndigheter ges som ”rekommendationer”. Jag och BRF möts ofta av att man vill men får inte ”för Stockholmarna” och det är så att vi till och med väntar vid förhandlingar för att de ska kolla bakåt om man inte skulle kunna få ändå och kommer tillbaka med ett nej, vi fick inte. Det kommer vi troligen att visa snart och ställa frågan; vem bestämmer egentligen och med vilket mandat och vilken rätt? EG, EU-rätt och den europeiska grundinställningen är att vara för och positiv till det kommunala självbestämmandet och de tror att Sverige, som vi säger, är det också. Jag har väldigt svårt att tro att man uppifrån hjälper ambulansen med överstatliga regler men kanske man kan, och bör, få till dem på frivillig väg för de har rätt. Det är orimligt att blåljusverksamhet, själva grundtryggheten för medborgaren, är så olika i kommunerna och skiftar över korta politiska mandatperioder.

Signaturen PeterXswe har i sin kommentar konkreta förslag:

”1. Sluta försök spara pengar genom att lägga ut denna lilla del (ambulansen) av hela sjukvården på entreprenad. Vinsterna eftersom de är en så liten del kan inte bli stora.
2. Ta bort vinstkraven för SOS Alarm AB och gör om SOS till en myndighet som även ansvarar för ambulans dirigering.
3. Avskaffa landstingen skapa tre regioner syd, mitt och norr. Landstingen är en kvarleva från tiden förre kommunikation.
4. Samma regler eller liknade som idag gäller för brandkåren. 10 min respons tid inom stad, 20 inom landsbygd och 30 min i glesbygd (eller liknade).
5. Utöka samarbetet med räddningstjänsten, bättre att dom kommer än ingen alls. Dom kan stilla oro påbörja behandling och förmedla information
Hur svårt kan de vara? Dagens politiker är ett skämt när de gäller handlingskraft.”


Och så var det dags att hasta iväg mot dagens arbeten. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar