fredag 18 juni 2010

Baron de Ley


Varje år dör i genomsnitt 105 brandmän i USA relaterat till sin yrkesutövning och för att lösa detta utför NIOSH oberoende utredningar av branschen. Webbsidan, http://www.cdc.gov/niosh/fire/ ger tillgång till en del av NIOSH utredningsrapporter och en av de stora förespråkarna i och av dessa frågor, BRF:s vän Alex Forrest, tillgången till resten. Alex och våra Amerikanska kamrater ger oss också hela deras kampanj och de som de kallar dem, ”de politiska dokumenten” i hur de gjorde och hur de gör när de nu har vissa cancerformer som ett slags ”godkänd arbetsskada”. Inte bara för den enskilde drabbade brandmannen utan även dennes familj och även, om han/hon hunnit sluta sin aktiva tjänstgöring innan sjukdomen uppenbarar sig. Filosofin är enkel och som musik i mina öron, har man i sin gärning hjälpt samhället och drabbas ska samhället ställa upp tillbaka om det får konsekvenser för den enskilde och dennes familj. Detta ÄR i USA och vi anser oss vara världsmästare i arbetsmiljö, trygghet för anställda och fnyser åt amerikanska fasoner.. Visst, allt är inte guld som glimmar och frågorna är större och mer komplicerade men man kan verkligen ifrågasätta varför vi inte tar till oss guldkornen men först kalla och tråkiga fakta:

Enligt ”det nationella institutet för arbetarskydd och hälsa (NIOSH) i USA har brandmän inte bara en egen webbsida, http://www.cdc.gov/niosh/fire/ och uppmärksamhet av sina myndigheter utan man slår fast att de löper en högre risk att få cancer.
• 2 gånger förekomsten av hjärntumörer
• 2 gånger incidensen för levercancer
• 2,8 gånger incidensen för tjock-och ändtarmscancer
• 2,5 till 3 gånger incidensen för cancer i urinblåsan
• En högre incidens av Hodgkins lymfom
Och en ökad risk för:
• Magcancer
• Prostatacancer
• Hudcancer

Varför händer inget i Sverige och när ska man ta de drabbade brandmännen och tex. Brandmännens Riksförbund på allvar för:

Det är inte ekonomi det sitter i då enkel mellanstadiematematik visar att om det presumtivt finns 15 000 brandmän i Sverige + de som slutat och är pensionerade ger det ett förhållandevis blygsamt antal godkända arbetsrelaterade cancerfall/år. För den personligt drabbade pratar vi katastrof och elände dock. Bara blotta uppmärksamheten och fokuseringen på frågorna och, tyvärr, kostnaderna skulle göra att det förebyggande arbetet och hälsokontrollerna gjordes på annat sätt och fallen blev ännu mindre. Det är inte kostnaderna som är problemet.

Det är inte vetenskapligheten i studierna då det med relativ lätthet går att översätta resultaten till svenska förhållanden och det finns liknade om än inte så omfattande och exakta studier i Sverige. Svensk Räddningstjänst är så lite att det dessutom inte går att göra en större vetenskap av ”materialet”. Samma gäller många studier och där är vi som litet land tvungna att ”acceptera en sanning” från ett annat land, varför inte här?

Jag tror det handlar om den ”svenska modellen” i ett slags kollektiv rättvisa. Brandmännen har ju allt och är en liten och redan priviligerad skara som har barndoms-dröm-yrket och till skillnad från andra drömyrken som tex lokförarens så både tränar och sover de ju på arbetstid.
-Har vi hört. Om vi gör undantag för dem vilken grupp skall vi sen göra undantag för? Jo naturligtvis en grupp som kan uppvisa en arbetsmiljö som orsakar sjukdom och dessutom av dödlig art är svaret. Självklart kan man tycka. Rättvisa är inte lika "i sten" utan rättvisa är situationsanpassad utifrån olika förutsättningar.
Sveriges Brandmän har större förutsättningar för att få cancer i sitt yrke än de flesta och vore det då inte rättvist, och kunde det inte göras, ett undantag? För att hjälpa dem att helst slippa det men om det ändå inträffar, ge dem ett ekonomiskt skydd så de kan hantera sin ”samhällssjukdom” på ett bättre sätt. Detta ÄR en arbetsskada ”till och med” i USA. Tänkvärt, och man måste bestämma sig för vilket håll man skall ta detta och välja väg. Just nu sitter det fast som bilden illustrerar och då blir det svårt. Antar att det är någon byråkratkamrat som designat och fått en ide men..

Okey….det är fredag och till något roligare..
För 105 kr får man inte så mycket idag menar många. Jag menar att man får ett otroligt bra modernt inte övervitekad stramt och fruktigt rioja i den nya skolan för det. Och ni så kallade många som inte håller med bryr jag mig mindre om. Ni lägger ju säkert pengar på andra dumheter. Baron de Ley Reserva, (nr 2525), ska användas till den grillade fläskfilen ikväll för nu är det fredag och fredagsmys och temperaturen, cirka 16°C, är precis vad vinet vill ha. Vad gör man inte för att smälta in och anpassar sina aktiviteter efter det.

Ha´ett bra mys på er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar