fredag 14 oktober 2011

Mycket rök men..


-”Skriv om studien om fysisk förmåga hos brandmän” skrev Norpan, ungefär, i en kommentar och jag har gjort det några gånger förr. Här t.ex.: http://brf-peter.blogspot.com/2011/03/i-host-kommer-gransvarden-for-den.html Nu ser man på MSB:s webbplats att:
– För första gången har vi nu vetenskapliga fakta att stödja oss mot när vi utvecklar rekryteringsprocesser för att anställa brandmän som ska lösa morgondagens uppdrag för att skydda samhället mot olyckor, kommenterar Marcus Cato, utredare på SKL studien detta. De fortsätter; ”Studien finns med som underlag i det arbete som SKL och MSB har påbörjat för att ta fram lämpliga rutiner för rekrytering och förankra de rutinerna hos alla arbetsgivarföreträdare. Målet är att presentera en modell för rekrytering våren 2012.” Tyvärr så framkommer det också i artikeln att ” det är osäkert hur representativt urvalet är” i studien och sen har jag personligen ytterligare några frågetecken som kanske rätas eller ratas men vi får se. Håkan Axelsson citeras med, och jag håller med honom i: – Vi kan konstatera att det finns brandmannauppgifter som är tunga idag, men också att en del av dem är onödigt tunga. Vi måste påskynda införandet av nya metoder. Här har alla ett ansvar, både arbetsgivare, fackliga parter, näringsliv och myndigheter.

Nu har jag skrivit lite, eller rättare sagt citerat lite, Norpan, och jag kommer nog inte längre förrän man presenterar modellen för rekrytering som då kommer under våren. Enligt vad som står, dvs. uppgavs i texten.

Anar ni en oro och att det som skulle kunna bli något bra, kanske blir en flopp, så anar ni rätt. Jag tycker om intentionerna och grunden i tanken och även att själva modellen är bra men sen ska den fyllas med relevanta uppgifter från relevant urval för relevant syfte: Vad krävs för jobbet? Uppgifter har man om än jag inte helt delar Catos ”vetenskapliga fakta” formulering då det skulle kunna tolkas som att detta är studien-studien, dvs den är helt komplett och utan diskussion, men ändå, är mer mina funderingar hur de/det nyttjas. Det får vi se under våren och i det arbetet är inte BRF representerade, dvs. inte ens inbjudna. Åtminstone inte ännu.

Uppriktigt fattar jag inte vad som är ”grejjen”… Egentligen. Alla yrken har sina krav och baserade på vad som yrket kräver och antingen uppfyller man dem eller inte. Inte, då får man komplettera eller söka nått annat och frångår man vissa delar, som arbetsgivare, kan man inte utföra vissa delar heller. Man kan inte köra buss utan busskort och man måste vara tydlig i det, det ligger i ansvaret till sina kommuninnevånare och är faktiskt lagstadgat. Vi måste våga ta den debatten, också, för det är skillnad på en 1+1 styrka och en 1+7 styrka likväl som det är skillnad på vad röda brandbilar har för utrustning och därmed förmåga. Två likadana underutrustade FIP-bilar kan inte ersätta en fullutrustad släckbil som om en taxi ersätter en buss och det finns exempel som visar det på tråkiga sätt. (Jag har insats och utredningsrapporterna och någon borde kanske huka sig.) Var ärlig och berätta vad man kan och inte och vad som behövs. Egentligen. Där kan BRF hjälpa till och vi insåg detta för länge, länge sedan. Sverige behöver någon som leder debatten, för utvecklingen och vi har alltför många som bara konserverar, förvaltar och i sten vägrar tänka till. Vissa formuleringar i RIB-avtalet skrevs redan 1951!!! men tror någon att någon annan än vi, vill skriva om dem? Däremot går det bra att påstå att vi vill befästa och bevara men det är så fel. Så otroligt fel och det kommer vi bevisa. Tiden verkar för oss och vi kommer ta de matcher som kommer om än vi helst löser saker i samverkan och samarbete. Men då måste det finns någon på andra sidan. Någon seriöst, för hela tanken och begreppet samverkan faller annars. Möten för mötenas skull är knappast något som ger verkstad om det inte kommer något konkret ur dem. Åtminstone en del av dem. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar