lördag 8 oktober 2011

Elefanten Gunnar


Aftonbladets hade en läsarundersökning i veckan där frågan var: ”Tror du politiker missbrukar sin situation för att få privata fördelar? Ja eller Nej.” 96,9 % av 87 740 personer svarade ja. Opinionsundersökningen är knappast vetenskaplig men oavsett, det är ett misstroende som verkligen borde få många att sätta kaffet i vrångstrupen och visar ett politikerförakt som kanske rent av är demokratihämmande. Jag tänker på valdeltagande och varför och vem man kan rösta på för det har varit lite väl mycket nu i och om detta runt ersättningar/arvoden, styrelseuppdrag, pensioner, bostadsköer och ja, listan kan göras lång. Jag är övertygad om att enda chansen att få ordning på detta är att ta ett totalt nappatag och i grunden se över…allt. Avstånden till, och reglerna som styr, måste vara närmare vanliga människor när nu vi har politiker som inte är det. Alltså vanliga människor med någon form av vanlig livserfarenhet. Det går inte att olika bedömningar och olika regelverk om man vill ha förtroende, så enkelt är det. I grunden. Det gamla ståndssamhället är avskaffat men är ersatt av ett nytt och det är väldigt.. ”o-bra”.

Kan det vara så illa att politikerföraktet är ömsesidigt och våra proffspolitiker rent av har vaggats in i ett medborgarförkt för att vi är så dumma i huvudet som tillåter detta? Ur alla kommentarer som skrivits om den senaste affären fastnar jag för; ”Ska bli spännande att se hur de inte kommer fram till någonting…” och tycker den säger mycket om vad och hur folk numera tänker. Man är less. Urless. Sen är ju det lite ”pest eller kolera” för om inte makten ligger hos folkvalda politiker, så hamnar den uteslutande, (ännu tydligare), hos ”marknaden” och är det bättre? Har den bättre förtroende? Nej är det enkla och korta svaret så snälla; ta nu tag i detta för förtroendet, trovärdigheten och ytterst för demokratins skull. Det är er förbannade skyldighet och det viktigaste i uppdraget.
Apropå retorik och hur man slår fast samband, eller inte, om man vill, kan jag inte låta bli att tänka på historien; Vad är det för likhet mellan en glasspinne och en elefant? Svar: båda börjar på G för elefanten heter Gunnar.
Vill man, kan man alltid hitta olikheter eller likheter.... Hade´

PS. Tack för alla lyckönskningar via mail, telefon, sms och här. De värmer. Här har jag nått knas i kommentarsfunktionen och kan inte svara. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar