lördag 15 oktober 2011

Ledarskap och samverkan


Stefan Svensson skriver lätt och ledigt och dessutom mycket bra om ledning och samverkan i http://www.tjugofyra7.se/msb/Blogg/Stefan-Svensson/Ledning-och-samverkan-i-grunden-enkelt/

Citat; …”Ledarskap är således hur viktigt som helst. Och ledarskap är inget man tar, det är något man får. Det är ett förtroende och det måste förtjänas. Av alla parter. På motsvarande sätt är det med samverkan, vilket också diskuteras vitt och brett. Samverkan är egentligen också ganska lätt, även detta till skillnad från vad man kan tro om man följer debatten. I grund och botten handlar det om att byta information, vilket då blir den enklaste formen av samverkan.
Samverkan är aldrig ensidigt, det kräver minst två parter där båda har en viss grad av aktivitet, dvs. bidrar på något sätt, att detta sker medvetet och i någon mening också i samförstånd, dvs. att det finns någon form av gemensam förståelse. Observera dock att parterna mycket väl kan se på frågan på olika sätt eller utifrån olika utgångspunkter, vilket normalt är en styrka vid samverkan. Samverkan bygger på förtroende och även detta, precis som ledarskap, måste förtjänas. Även här blir således människan och relationen mellan människor viktig. Dessutom bygger bra samverkan på prestigelöshet. Men det kanske är här som det uppstår svårigheter: förtroende och prestigelöshet…”


Nästan så man tror han gått BRF;s kurser och läst vår ”nya inriktning” relaterat till detta. :-) Hade´

1 kommentar:

  1. Tack!
    Men det kanske är någon på BRF som har gått kurs hos mig...?
    Att jag skriver lätt och ledigt beror ju på att det är lätt (men kanske inte fullt så ledigt)!

    SvaraRadera