fredag 7 oktober 2011

Hålla fast i styret


Jag är och blir otroligt imponerad av professionalitet oavsett vad det består i. Det är en ren njutning och se Thomas Plattsättare, eller som igår, träffa en jurist av rang. Mötena med henne i just det ärende hon driver och bollningen av andra och forna anekdoter, är som en helning av själen för en gammal byråkrat. Hon omges dessutom av likasinnade och trots strul med SJ, som vanligt, förblev jag flinande hem till Gävle. Duktigt folk är vi BRF:are lite bortskämda med och tyvärr blir det lite si och så då med feedbacken och uppskattningen. Man blir liksom van men det gäller att stanna upp ibland och tänka lite. Att inte bara se utan också betrakta.

I helgen som var slutade ett stort antal duktigt folk i BRF:s Förbundsstyrelse och i dess närhet och hel del med många, många, år bakom sig hos oss. Vi hade Kongress. Förtroendevalda som ersattes av nya förtroendevalda och återväxten är god. Otroligt roligt och nu ser vi fram mot en ny fyraårsperiod.

Undertecknad fick förtroendet att bli Förbundsordförande och det känns oerhört hedrande att få leda Sveriges enda branschförbund och det största fackförbundet för brandmän. Tack kamrater, tack, och ungefär så här sa jag vid lite tal och i andra sammanhang:

...-Förbundsordförandeskapet är ett ansvar som förpliktigar då BRF är den viktigaste och i många, många frågor den enda kraften och hjälpen, när någon brandman fått bekymmer och det har varit så i över 60 år.
1945 samlades några brandmän i Stockholm som hade lite, suspekta anställningar och dåliga löner. De beslutade sig att gå samman och kämpa för och med varandra och än idag är det vår huvudparoll: Brandmän för brandmän. Solidaritet brandmän mellan har byggt BRF och vem kan egentligen bäst förstå en brandmans problem om inte en annan brandman och det handlar om den förståelse vi delar genom gemensamma erfarenheter och gemensamma intressen. Den handlar om insikten att den enda möjligheten för oss att förändra vår situation är att hålla ihop för det vi tror på och vill göra. Vi ska vara stolta över våra traditioner och jag sänder några tacksamma tankar till eldsjälarna som delat stafettpinnen och förvaltat BRF väl.

Det är med självförtroende från våra tidigare segrar och lärdomar av vad som inte varit fullt lika bra vi tar oss an de utmaningar vi ställs inför idag. Utmaningarna är stora, våra motståndare starka men samtidigt är möjligheterna öppna. Vidöppna. BRF:s medlemmar har högt ställda förväntningar på oss och att BRF står upp, skapar konkret nytta, attraktiva lösningar och tydligt driver och skapar opinion för våra frågor.

Samhället har också förväntningar på oss för brandmän har ett högt förtroende och det ska vi förvalta och utveckla. Det är allas vårt gemensamma uppdrag och jag tror det är ett vinnande koncept. Sverige är inte isolerat och aldrig tidigare har det visat sig som nu. Ekonomiska bekymmer och annat elände följer oss dagligen i media och oavsett vad man kallar det kommer det förändringar.
Det finns förenklat sett tre sätt att hantera förändringar:
- att spjärna emot, -att följa med eller -att leda utvecklingen.
Störst chans att få som man vill får man om man väljer det sistnämnda men då måste man ha klart för sig vad man vill och ha mål man aldrig överger. Mitt och BRF:s huvudmål är ett starkt branschförbund för brandmän i Sverige, ett fackförbund man kan lita på och vara stolta över och som sätter brandmännens frågor på agendorna och vi är beredda.

Var tid har sina metoder för att påverka utvecklingen och för mig handlar vår tids metoder om att skapa förtroende i omvärlden för det vi står för. Med kunskap, erfarenheter och våra argument kan vi påverka oavsett om det är hemma i kommunen, i Rosenbad eller i Bryssel. Tro mig, man vet vad vi betyder och vilket förtroende som finns för oss och för mig är den politiska agendan viktig.

Vi har fördelen av att vara partipolitiskt obundna och klart vi skall nyttja det och enligt internationellt mönster; vi stödjer de som stödjer oss och vi ska alltid vara tydliga i våra budskap. Vi ska använda vårt förtroende, vår erfarenhet, och vår kunskap för att forma våra erbjudanden till utveckling. På så sätt gör vi skillnad i branschen, i sakfrågorna och för den enskilde brandmannen.

Tiden är förbi när facken vann framgångar som utpräglad kamporganisation nu vinner vi framgångar genom att erbjuda lösningar på problem och i vår bransch, faktiskt samhällsproblem. Tiden är också förbi när auktoritet och makt var de viktigaste ingredienserna i ett ledarskap. Nu värderas förmågan att motivera, ömsesidigt förtroende och delaktighet om än med en fast hand. I det perspektivet måste BRF utveckla samarbetsformerna så att vi på bästa möjliga sätt kan stödja våra medlemmar, såväl brandmän men även… brandchefer. Jag tror på samverkan som ett sätt att göra branschnytta men missta er inte och tro inte att för den delen kan och vill inte BRF ta en strid. Vi gör det om det behövs och så är det ibland.
Alla är inte så vidsynta och samarbetsvilliga som vi… :-)

Vår bästa tid är nu, utmaningarna är många och stora men vi kan och ska göra något bra av dem. Svårigheterna ligger inte i att komma på då vi är ett förbund av entreprenörer, som kanske att komma ifrån och utan att tappa det som är bra.
BRF som organisation ska arbeta med det brandmän inte kan göra var och en på egen hand och som förtroendevalda är det vårt ansvar att se till att det blir gjort. Det mitt ansvar som förbundsordförande att hålla ihop det och se till att vi går vidare och i rätt riktning.

Lika – eller olika, alla är välkomna, och BRF är baserat på våra förtroendevalda och våra medlemmar, några som helt enkelt betyder något för faktiskt alla människor i Sverige. Tro aldrig något annat och det, det ska vi visa och bevisa


Man kan lita på brandmän, brandmän kan lita på brandmän och BRF består av brandmän som hjälper brandmän. En oslagbar kombination och jag har nu då Sveriges roligaste jobb. Tack ska ni ha. Nu ska fredagsmysen strax förberedas men för mig handlar det om fotboll men jag är inte helt övertygad om att hustrun har samma inriktning. Det visar sig :-) Hade´

3 kommentarer:

  1. Härligt Peter.
    BRF har gjort ett gott val tillsammans med den erfarenhet du har efter alla år du varit med och stridit för BRF s framtida existens och dess medlemmar. Glad är jag över att fått lära känna dig och som gör att jag önskar dig all framgång med den tuffa uppgift du har framför dig i att leda förbubdet.
    Mvh Krister Lumme.

    SvaraRadera
  2. Grattis till nya jobbet

    //Tommy

    SvaraRadera
  3. Grattis Peter!

    Och framför allt, grattis BRF! Ibland väljer man rätt - och väljer någon med själ och hjärta i verksamheten. Någon gång varje generation hittar man dessutom treenigheten och väljer någon med själ, hjärta och HJÄRNA i verksamheten. Det är sällsynt, men nu tror jag att det har inträffat.

    Lycka till i ditt arbete, Peter.


    /Morgonsur

    http://morgonsur.wordpress.com

    SvaraRadera