måndag 15 augusti 2011

Äntligen.. är semstern slut


Jag är tillbaka...och har lite att komma ikapp med men visste ni att antalet anställda i räddningstjänstens uttryckningstjänst totalt i kommunerna, december 2010 var:
Heltid: 4920
Deltid:10883

Anställda brandmän och brandbefäl totalt i kommunerna 2000:
Heltid: 6162
Deltid: 11 492

Siffror avser kommunernas egna siffror som rapporterats in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mindre variationer kan förekomma. Källa: MSB

Jämför med Sveriges befolkning:
9 440 588 personer 31 maj 2011
8 882 792 personer år 2000
Källa: SCB

Jag tycker detta står för sig själv och kommenterar inte mer än så. Det gör däremot Per Widlundh, förbundsdirektör för Räddningstjänst Syd.
-”Men det är oklart om det medfört att insatserna blivit sämre”, och fortsätter; ”Svenska räddningsinsatser har traditionellt organiserats efter en femmannastyrka. Men istället för att lägga ner flera brandstationer i Skåne valde man att införa tremannastyrkor för att kunna behålla brandstationerna. Man räknade med att de skulle klara 75 procent av alla insatser, men en utvärdering som gjordes efter ett par år visade något helt annat. – Efter några års erfarenhet ser vi att den tremannastyrkan har klarat uppåt 90 procent av alla sina utryckningar själv”.. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=4643291

Man klarar 90%? Med säkerhet och kvalitet? Men oavsett så klarar man INTE 10% enligt Widlund själv och hur många ”automatlarm” finns i de 90%-en och jag vill påminna mig en dödsolycka med mycket rabalder i Eslöv. Bland annat. Räddningstjänst Syds verksamhet tillhör de 25 billigaste i landet trots att folkmängden i det området har ökat med 50 000 personer de senaste fem åren och frågan är var gränserna går.

Jag inser att det råder delade meningar om det men 1851 brandmän, minst enligt MSB, de sista 10 åren, håller nog med mig.
Svensk operativ räddningstjänst håller på att kapitulera.
Läs gärna detta med:
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/risker-man-far-ta
Hade´

6 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka.Det verkar som om Brf behövs mer än någonsin.Ingen verkar vilja stå upp för verksamhetes kvalite.Det känns obehagligt.

    SvaraRadera
  2. ..och jag håller med Håkan. Föga förvånande.
    :-) Men..om du läser inlägg och artiklar i media så börjar det bära frukt och det är inte, INTE, en slump. Det kommer mera. Mycket mera :-) Hörs och syns / BRF-Peter

    SvaraRadera
  3. Den bästa kommentaren stod nog Herr Cato på MSB för...typ "-Vi ska förebygga bort olyckorna."
    Hur förebygger man bort en plötsligt oförutsedd händelse?
    God middag!!!

    SvaraRadera
  4. Äntligen tillbaka Peter. Du har varit saknad! Hur kan BRF ha gett dig så lång semester????

    SvaraRadera
  5. Tack Fräken men de/vi har många duktiga förtroendevalda så det gäller att komma tillbaka innan de upptäcker att det funkar ändå :-) // BRF-Peter

    SvaraRadera
  6. Häpnadsväckande ledare. Personerna som har skrivit den ledaren verkar inte insett det faktum att "räddningstjänst" kräver ett snabbt ingripande. Man kan inte alltid vänta på stationer som ligger 10 mil bort.

    SvaraRadera