fredag 19 augusti 2011

Offentlighetsprincipen


Tydligen har Södertörn och "Simon-fallet" satt lite bollar i rullning om vem och vilka som får tjänster och varför inom räddningstjänsten i Sverige. BRF får en del frågor om offentlighetsprincipen, tryckfrihet etc och relaterat så lite, alltså lite, om detta idag:

När en handling, alltså även en platsansökan, är diarieförd omfattas den av tryckfrihetsförordningens regler om allmän handling, vilken ska vara offentlig om den inte beläggs med sekretess. Handlingen kan bara vara sekretessbelagd och hållas hemlig om det finns stöd för det i någon bestämmelse i offentlighet- och sekretesslagen (OSL) eller i annan lag dit OSL hänvisar. Men, även om detta skulle ske/skett finns i OSL ett kapitel om fackliga företrädares rätt:
Fackliga företrädare, m.m.
11 § Sekretessen enligt 19 kap. 1-6, 9 och 10 §§, 28 kap. 4, 11 och 13-15 §§, 31 kap. 1 § första stycket, 2-5, 12 och 16- 18 §§ samt 39 kap. 1-5 b §§ hindrar inte att en myndighet fullgör vad som i lag är föreskrivet om skyldighet att lämna information till företrädare för arbetstagarorganisation eller till skyddsombud eller studerandeskyddsombud.
Sekretessen enligt första stycket hindrar inte heller att en myndighet lämnar
1. sådan information till en ledamot i skyddskommitté som behövs för hans eller hennes uppdrag, eller
2. sådan information till en deltagare i en särskilt organiserad arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamhet på ett arbetsställe som behövs för verksamheten. Lag (2010:85).


Det här är offentlighetsprincipen. Det innebär att vem som helst har rätt att se en ansökan, han eller hon behöver inte ens presentera sig eller tala om vad uppgifterna ska användas till. Detta gäller ÄVEN om kommunala förvaltningar använder sig av privata rekryteringsföretag då företaget biträder det offentliga med rekrytering omfattas just det uppdraget också av offentlighetsprincipen. Det är heller ingen skillnad om det är ett kommunalt bolag. Det finns bland annat en dom i Regeringsrätten där man försökt åberopa affärssekretess för att slippa att avslöja de sökandes namn. Men det godkändes inte, offentlighetsprincipen är starkare.
Enligt 2 kap. 12 § tryckfrihetsförordningen, TF, ska en allmän handling som får lämnas ut - och alltså inte omfattas av någon sekretessbestämmelse - på begäran "genast eller så snart som möjligt" på stället utan avgift tillhandahållas den som önskar ta del av handlingen.
Av 2 kap. 13 § TF framgår att den som önskar ta del av en allmän handling också har rätt att mot fastställd avgift få en avskrift eller en kopia av handlingen till den del den får lämnas ut. En begäran att få en avskrift eller en kopia av en allmän handling ska behandlas skyndsamt. Besked i en utlämnandefråga bör normalt lämnas samma dag som begäran gjorts. Någon eller några dagars fördröjning kan dock godtas om en sådan fördröjning är nödvändig för att myndigheten ska kunna ta ställning till om den efterfrågade handlingen är allmän och offentlig.

…och tilläggas från ”verkligheten” kan vara när jag i min förra anställning som verksamhetschef vägrade TV-4 att läsa min mail om ett anmälningsärende mot en ambulanspersonal på dess fritid och de dagen efter kom med ett åklagarbeslut och via ”min” jurist och bad mig öppna min mail och flytta på mig från kontorsstolen. Nu fann man inga relaterade mail.. :-), men/och jag lärde mig att ha olika döpta mappar och flera mailadresser och sensmoralen är;
-detta gäller även digitala handlingar, så:

Jobbar du i offentlig förvaltning och/eller myndighet är huvudregeln och nästan utan undantag i Sverige till en facklig förtroendeman, som frågorna till oss främst gäller, öppna arkivet och lämna ut vad han/hon vill ha. Det är oftast enklast och ger mindre material att lämna ut för chansen är annars stor att ”allt relaterat” begärs och tillika en anmälan och eventuell stämning och att en grinig Förhandlingschef från BRF kommer. Det vill varken ni eller han. ”Han” vill att ni löser saker i samverkan och helst lokalt. Det är bäst så för alla och BRF har duktigt folk lokalt som vet och har möjlighet att enkelt införskaffa vetskap så det de säger och anför stämmer troligen. Det känns bra som BRF:are att ha en moderniserad, platt, enkel och snabb organisation. Sägs det, och jag håller med.

Till sist och över till det viktiga i media just nu. Extra-extra! :
Vad skall Victorias och Daniels barn heta? Trevlig helg på er. :-) Hade´

2 kommentarer:

  1. Sorry Peter, du har fel. Här kommer sanningen:
    https://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/Fortydligande-angaende-uppgifter-i-media-om-minskat-antal-brandman/
    Jag tycker det är bra när myndigheten klargör varför saker och ting blivit som det blivit.
    Nu kan vi ju lägga det bakom oss och gå vidare.

    Vad gäller Rsyds underbara handlingsprogram, ja det som säger att numerären ska öka, så kan det ju bara ske med ökade medel. Får vi inte det så kan ju ledningen alltid säga: "det är politikerna som beslutar, vi har ambitionen..."
    Och att skjuta till pengar är väl lika troligt som att Vickan o Danne döper ungen till Per.
    Våra politiker har fått till sig från vår högste ledare, nä chef, att BRF reserverade sig mot handlingsprogrammet pga uteblivet kollektivavtal...det blir såklart sant om man inte motsäger det, och min version är snarare att reservationen kom pga att vi inte lyckats införa och genomföra mycket av det förra handlingsprogrammet innehöll och att om vi varit konkurensutsatta troligen varit i konkurs pga dåligt ledarskap.
    Ryktet säger att vi kommer tillsätta en grupp och ha massor av möten för att utreda vad som är längst av ett rep och ett snöre.

    SvaraRadera
  2. Det kommer att bli intressant att få ta del av de övergripande tankarna om resursoptimeringsplanverken och vilken teknik- och metodutveckling man menar. Sen ser jag fram mot att veta hur långt och hur mycket ett snöre håller för med. :-) // BRF-Peter

    SvaraRadera