torsdag 15 mars 2012

Att undvika byråkrati och förenkla


BRF har växt både kvalitativt och kvantitativt. Såväl med antal medlemmar som med antal medarbetare och slutit avtal med en rad olika aktörer. Dels har vi nu flyttat fram positionerna gällande våra normala juridiska områden men även lagt till andra samt mot kringverksamhet som ett modernt förbund behöver. Vi har också slutit en rad samverkansavtal och etablerat fler och nya kontakter och så har vi startat om och upp en rad projekt och, och, och… verkar det mycket, och rörigt, och minns ni Parkinsons lag? I några få ord sammanfattar den år av byråkratisk erfarenhet:

”Arbete utvidgar sig så att det fyller den tid som är tillgänglig för att utföra det.” Om en avdelning får veckan på sig för en förstudie, tar det sju dagar för den att bli klar. Får samma avdelning en månad, tar uppgiften 30 dagar. Om det hela ska ske i september, vill säga. Är det oktober, går det åt 31. Hans andra lag sattes på pränt med den växande välfärdsstaten i tanke och blev nästan lika välbekant som den första: ”Utgifterna stiger till inkomsternas nivå.”

BRF minns Parkinson så vi valde februari att strukturera upp detta och fick då en extra dag i år, (jag skämtar) och nu provkör vi och fyller på med data. Vi kom också ihåg hans andra lag med men det blir faktiskt billigare än förut även fast vi inte räknat in sådana byråkratiska intäkter som ”nyttokostnadsanalyser i förväntad effektivitet” utan mer hårdvarorna och det man kan mäta och veta redan nu. Sen får facit ur verkligheten visa i genomslag från vår ekonomiuppföljning de byråkrativinster vi gör. Det gäller leva som man lär… och undvika elden i baken därför: Kort ändrar vi våra system för årsplanering och sedan i fallande skala via månader, veckor, dag ned till verksamhet och ansvarig person, process och projektstyrning, ärendehantering…mm:
Vem gör vad och varför och när och hur kommer man åt stödet när man behöver det. Tonvikten är att stärka våra lokala företrädare och då den enskilde medlemmen. Också. Centralt och internationellt har vi redan flyttat fram positionerna och där putsar vi mera och njuter av en del.. återbetalning. Nu ska det alltså hänga ihop. Bara.

Annars är det Förbundsstyrelsehelg till helgen och veckorna som kommer är nästan helbokade och jag själv är mestadels på resande fot. Bil, tåg, flyg och hotellnätter nationellt och internationellt för det är verkligen snurr på BRF nu. Lite rock´n roll faktiskt. Kul, så otroligt kul. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar