fredag 30 juli 2010

Älvkarleby, Arjeplog och Perstorp


Flest larm från Älvkarleby - Älvkarleby - www.gd.se

..och kommer ni ihåg mitt inlägg om automatlarm? Jag refererade där till Gästrike men inte hade jag mer än en aning om detta då:
"Älvkarleby placerar sig högst i statistiken över flest utryckningar från räddningstjänsten. Men allting är inte som det verkar. Det är Stora Enso som spökar i statistiken. Av de 228 tillbuden är 139 automatlarm. Även i Gävle är antalet utlösta automatlarm högt. 346 av de 931 tillbuden under 2009 var automatlarm. Andra kommuner med tunga industrier, som Sundsvall, visar också upp en liknande statistik." – Det är inga problem. Men vi har deltidsanställda brandmän som jobbar från Skutskär, så för dem kan det bli lite strul med deras andra arbeten, säger Räddningschefen."

I en sammanställning listar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap alla kommuners räddningsinsatser under 2009 och många medier hakar på. Minst antal utryckningar per 1 000 invånare hade Lidingö, följt av Täby och Hjo. Värst var det alltså i uppländska Älvkarleby där det gjordes 228 utryckningar. Där gjordes 25,14 utryckningar per 1 000 invånare, att jämföra med Lidingös 3,96.

Med knappt två utryckningar per 1 000 invånare toppar räddningstjänsten i Perstorp listan över antalet insatser efter utsläpp av farliga ämnen. Den siffran är mer än sju gånger högre än genomsnittet för landets räddningstjänster och nästan en fördubbling jämfört med 2008. – Man brukar räkna med 100 automatlarm årligen per 10 000 invånare i snitt. I Perstorp, som har knappt 7 000 invånare, får vi omkring 200 larm varje år, säger säkerhetschef Anders Nählstedt. Sammantaget intar Perstorp tredjeplatsen över det totala antalet räddningsinsatser räknat på folkmängd. Trots att det sällan inträffar större olyckor utgör de många utryckningarna en belastning på räddningstjänsten. – Det är klart att det är mycket att göra, men vi har anpassat vår organisation efter hur det ser ut, säger Anders Nählstedt vidare.

Få se nu...Perstorp...var det inte de som skulle hjälpa till vid de neddragningarna jag skrev om igår? Jo, citat; vi kompenserar neddragningarna ute i orterna genom att alltid åka med mer folk från Hässleholm, alternativt Perstorp. När det gäller rökdykning kan neddragningen innebära viss fördröjning eftersom förstärkning måste inväntas. Okey? Eller inte. Jag har semester och är inte helt insatt och skriver generellt och inte direkt om just denna kommun men ofta så handlar "stora ansträngningar" om ett par annonser och att man haft ett "öppet hus" eller "prova på" på brandstationen. Vad man erbjuder den presumtiva deltidaren och vilka signaler det ger går jag inte in på, just nu, men:

Jag fattar uppriktigt inte detta. Om man å ena sidan har problem med huvudarbetsgivare som tycker att deras medarbetare, presumtiva eller befintliga deltidare, inte kan delta så mycket borde det finnas en del att göra. Inte bara med att medverka till att larmantalen sänks, läs "onödiga" automatlarm som att faktiskt låta de som har deltidare anställda få hjälp av dem i kombination med olika positiva åtgärder för, alltså till, huvudarbetsgivaren. Olika debitering av automatlarm kanske? Arbetsgivare med eller utan deltidare.. Deltidaren är ju en kommunal resurs.

Ska det vara så svårt att tänka utanför ramarna och är det klokt detta automatlarmselände? Alltså den här omfattningen? Nej på bägge egentligen men då kraävs det att man verkligen vill och jag kan inte se det på annat sätt att man på en del ställen vill ha många larm och att rekryteringsproblem blivit ett mantra man kan gömma sig bakom för att förklara omorganisationer. Riktigt så enkelt kommer det inte att vara eller bli framgent. Tro mig Räddnings och Säkerhetschefer, Länsstyrelser och MSB, departement och politik för snart kommer vi.. Igen.

Men nu fortsätter semestern, dvs spikandet och jag sökte lite på vad och varför Arjeplog låg så högt men hittade inte det direkt och nu. Återkommer och om någon vet och kan förklara går det bra till; peter.bergh@brandfacket.se Hade´

3 kommentarer:

  1. Har du någon länk till den där statestiken? Vore kul att kolla hur ens egen kommun ligger till.

    SvaraRadera
  2. Bland annat i: http://www.msb.se/sv/Kunskapsbank/Statistik--analys/Statistiska-rapporter/ MSB har blivit duktiga på statistik och rapporter och IDA är bra. / BRF-Peter

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket. Intressant läsning. Har också ett par storindustrier i kommunen men ligger som jag trodde i botten på automatlarmsstatestiken. Kanske mycket för att den ena har industribrandkår och den andra ser sina deltidare som en resurs att utnyttjas i förebyggandearbete på industrin istället för en belastning.

    SvaraRadera