tisdag 15 juni 2010

Som man bäddar..och flera uttryck


”Si vis pacem, para bellum” är latin och betyder ”Om du önskar fred, rusta dig för krig" och är ett klassiskt uttryck som brukar användas för att förespråka att ett starkt försvar motverkar risken för krig. Frågan är om motsatsen också gäller och om man minskar på försvaret höjer man då risken för krig och gäller samma sak i en maktbalans mellan olika parter, i tex. arbetslivet?

Modern förhandlingsteknik förespråkar samverkan, vinna-vinna överenskommelser gentemot den numera illa ansedda gamla tekniken; hästskojarvarianten och att vinna till varje pris. Sen att man skall mötas igen ger bara ytterligare en anledning att putsa upp den gamla hästen, rugga sin tuppkam och på´t igen. Går det så går det och huvudsaken att man vinner eller förlorar. Stort.

Om man då som BRF har lagt om sin taktik och gått de nya utbildningarna, anammat det nya tänket och tror att motparten gjort detsamma eller åtminstone är ”ärlig” i sina uttalanden i att de eller den förstått och lämnat det gamla bakom sig, men inte gjort det, vad gör man då? Vad tvingas man till, i det korta perspektivet, är ett bättre uttryck kanske, jo eventuellt att återgå till, mot just den eller de, i ett; ”Si vis pacem, para bellum.” Eller?

Ett annat klassiskt uttryck man skulle kunna relatera till är ”En sådan seger till och jag är förlorad" vilket generalen Pyrrhus utbrast efter sin seger vid Asculum år 279 före kristus. Historien är fylld med exempel på härförare som vunnit rader av taktiska militära segrar, men trots detta i slutändan förlorat kriget och nu blir det svårare. BRF:s nya tanke och taktik är alltså inte ny utan redan 279 år före Kristus insåg Pyrrhus att man kan vinna segrar och förlora kriget. Frågan är bara vilka segrar som är viktiga och vilka som fortfarande orkar och får vara med på slutet.

It Takes Two To Tango och vi är dansanta och kan flera danser och frågan är om det inte på sina håll skulle behövas lite hederlig rock n roll som rör om i ankdammarna. Vi har ju ordförandeankan och då hemmaplan och kanske ska man Ask Håkan om det kan bli en Fröjd ett tag att Pacta?

Kryptiskt? Lösningen finns i så fall, som vanligt, på BRF-kansliet och går att läsa på webben eller så vänta och se, det blir enklare. Hörs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar