onsdag 16 juni 2010

Kära Tomten, helst vill jag..


I Blogglistan till höger har jag lagt till en i mitt tycke mycket läsvärd Blogg, Morgonsur. Till och med namnet stämmer på mig själv och läs gärna om lösningen på ungdomskravaller/bränderna mm. Igår, och som smakprov, skrevs det tex:

"....men om alla poliser nu vet hur det ligger till – varför gör man ingenting åt det? Svaret är att polisledningar har alldeles för många andra politiskt hippa prioriteringar att ta hänsyn till om de vill behålla jobbet. Och långsiktiga, obekväma, kostsamma insatser av den typ vi diskuterar blir helt enkelt för jobbiga att hantera politiskt i längden eftersom de alltid förr eller senare ifrågasätts i media för att vara för repressiva, eller så kommer någon annan politiskt intressant fråga upp som prioriteras högre. Eller så lyckas satsningarna helt enkelt så bra att det inte längre finns något större problem, och så prioriterar man om och lägger ned enheterna – för att få tillbaka problemet redan efter något halvår.

Men varför jobbar personalen inte på detta sätt självmant, kanske du undrar? Tillåt mig småle. Inom polisen skall man ha klart för sig att ingenting någonsin kommer nerifrån. Om du som anställd ‘gräsrots-blårock’ har idéer, är kreativ eller driver verksamhet efter eget huvud utgör du ett problem och måste lära dig att ‘rätta in dig i ledet’. Du är ett verktyg för ledningen och inte en kompetens som driva egna frågor om du inte blivit a) tillfrågad samt b) tilldelad en specifik och av ledningen noggrant avgränsad uppgift. Man är nämligen livrädd att någon polis skall börja göra fel om de börjar agera efter egen tankeverksamhet, och därför vågar man inte låta poliser göra rätt efter egen tankeverksamhet heller. Det finns en viss logik i detta även om jag tycker man underutnyttjar den intellektuella kapaciteten hos den personal man alltid offentligt påstår vara ‘polisens största tillgång’…."


Han har en stor fördel i att vara ”anonym” Bloggare och kan ta ut svängarna en del, om man nu tycker om det, men ändå håller han sig inom ramarna och till skillnad från andra erfarenhetsmissbrukande kollegor nyttjar han sin erfarenhet på ett kreativt, trovärdigt och igenkännande sätt. För alla som varit eller är i operativ tjänst. Som ren byråkrat får man nog svårt att förstå då det är en upplevd verklighet som beskrivs. Om detta handlar mycket.

Mycket nöje, och detsamma har även bilderna från mässan och mötena i Tyskland rönt bland kamraterna och det kommer komma en och annan även till bloggen. Fotografen var sådär, (Svanis från StorStockholm), men även en..så idag får ni ett smakprov på ett ”måste-bara-ha-fordon” till varje räddningstjänst. Lägg märke till blåljusen om man tex ska köra om och är man dessutom grävmaskinfreak som jag, ja då förstår ni mitt dregglande. Vadå användas till... Spelar roll, det finns ju tomma garageplatser att fylla och här kan däcken inte bli fyrkantiga i vänteläget heller. Genialiskt. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar