fredag 22 juni 2012



Kommuner och Kommunal ljuger inte…

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/skrotningshotad-fond-gar-i-strid-mot-ryktet_7293821.svd och ett litet? exempel på hur man kan presentera siffror och statistik utifrån vad man vill visa. Allt är ju ”rätt” egentligen frågan blir vad som är mest rätt och trovärdigt och vad grundfrågan egentligen är? Jag kan inte låta bli att tänka lite på en del kommuners presentationer av sina nya handlingsplaner där de övergripande stora målen uppfylls under paroller som att ”vi når 80% av innevånarna inom 15 minuter” men man glömmer bort att alla de 80% bor enbart i tätorten och att det gäller just ”nå”. Kvalitén och med vad man har för förmåga då och hur är det ställt med 20% av kommens övriga innevånare samt dess besökare. ”Bor och vistas i…”

Åre, Sälen, Gotland, Dalarna och Stockholm tex. har en del …”turister” och får tjäna som exempel på tankebanorna oavsett vad de har eller inte. Riskerna är dynamiska över tid och rum och utvecklingen tar inte alltid det spår man tänkt sig men är organisationerna det och har man ett utvecklingsoperativt tänkande eller gäller kartan mer än verkligheten? Tyvärr för många är det de gamla kartorna som gäller och så använder man hellre siffror och statistik på ett ”otillbörligt sätt” för att få ihop sina utfästelser, mål eller än värre, visioner, (läs drömmar), för att ge en ”sanning” som då stämmer. Det om något är inte en risk utan en R-I-S-K, om det handlar om en handlingsplan i en kommun, och borde klassas som tjänstefel av en tjänsteman och en uteslutning från nya uppdrag om det sker av en konsult. När, hur och på vilket sätt har det sett ut, hur ser det ut och vad kommer att ske och vad har skett runt om och i vilka tidsperioder. Är det dessutom skrivet så det går att förstå, går att kontrollera och göra om för någon annan än författaren/-na? Nä, nästan aldrig och det köper man. Man alltså, för Brandmännens Riksförbund gör inte det längre.


Sen säger jag inte att kommuner och Kommunal ljuger, jag säger att de räknar på ett annat sätt och jag kan tycka att branschen inte tjänar på att det framstår som att vi kan klara allt och att det skulle finnas minst 20 000 brandmän i Sverige. Vår förmåga är begränsad och sanningen är cirka 15 000 brandmän. Om man ser till tillgängliga officiella källor och då gällande evidens och inte gamla önsketänkanden och visioner. Hade´  

1 kommentar:

  1. Håkan Olofsson22 juni 2012 kl. 13:57

    Det behövs sannerligen en seriös facklig närvaro när branchfrågor disskuteras.

    SvaraRadera