lördag 16 juni 2012



Vid tillsyn från räddningstjänsten mäts förmågan till säkerhet och brandskydd och når man inte upp till kraven kan man inte skylla på dålig ekonomi och i värsta fall är det bara att ”stänga butiken”. Jag har hitintills inte hört någon ömmat för att göra undantag och sänka kraven för dåligt bemedlade ”butiksägare”. Men, om ”butiken” är en kommun bortses då plötsligt kraven som lag och den egna handlingsplanen tidigare föreskrev och utan att risk eller hotbild minskat? Ibland trots att den rent av ökat och kommer öka mer och används kommunens dåliga ekonomi som enda argument till neddragningarna även om den allt som oftast kallas, effektiviseringar?


Jo visst är det så och bland kan man få lite känslan av att ”förr var jag schizofren, men nu mår vi bra” när man pratar med företrädare och förstå-sig-på-are relaterat till räddningstjänstbranschen. Det som nämns är ”mediciner” som lugnar och påverkar symtomen och inte botar själva grundsjukdomen för å ena sidan har vi en tillsyn som skarpt reglerar och sätter nivåer och å andra, en operativ verksamhet som inte kan mätas och lagts till tyckande och i mycket rent subjektiva bedömningar av styrande lekmän. Effektivitet mäts i princip enbart i pengar då det är det enda våra politiker dels känner igen och är vana med och faktiskt var efterfrågat då de undrade om det gick att förändra.

Men, vem kan klandra dem, egentligen, om vi inte kan förklara, visa och ha våra företrädare och tillsynsmyndigheter med oss i att intentionerna i lagen faktiskt var och är att även kommunens egna räddningsinsatser och skyddet till sina kunder, skattebetalarna, skall vara organiserat utifrån andra principer än ekonomi. Planering till en god kompetens och förmåga inom rimlig tid och övergripande under närhets och likhetsprinciperna.    


Nu ska ni inte tro att detta bara är ett glesbygds och fattigkommunssyndrom för nej, det är en trend som blivit en sanning och räddningstjänstens effektiviseringar ser lite lika ut oavsett stor eller liten, fattig eller rik kommun men, alltså MEN, jag fick i min hand ett antal dokument från Stor Stockholms Brandförsvar, SSBF, i veckan som fick mig först att tänka till redan i rubriken; Strategisk plan och förslag från kommundirektörerna gällande SSBF. ”Från kommundirektörerna” alltså, samt de anlitade konsulterna och inte räddningstjänsten. Man konstaterar att det är oro i organisationen, att man har bristfällig samhällsfokus och ett behov av analys för behov och prioriteringar då förbundets kommuner växer med fler invånare, fler och mer komplexa byggnader tillkommer samt man har en infrastruktur som till stor del läggs under mark. Man konstaterar vidare att finansiering för investering av nya fordon och lokaler inte finns med i befintliga planverk och mycket mycket mer och att ”En ekonomi i balans” innebär en effektivisering på ca 36 mnkr tom 2015 och är under genomförande.


Sen kommer ”men:et” och min förhoppning för man ska:

         Utifrån lagstiftning, ta fram ett grunduppdrag, samt att prissätta detta.

         Beskriva den kompetens, och antal av respektive kompetens, som krävs för att grunduppdraget ska kunna levereras.

         Definiera och prissätta den verksamhet som inte är att betrakta som grunduppdrag.

         Beskriva den befintliga kompetens, och antal av respektive kompetens, för de uppdrag utöver grunduppdrag som utförs idag

         Samverka, samverka och samverka och även om man glömt de fackliga organisationerna i just den här texten.. är så många frågor av system och verksamhetsstyrningskaraktär att om man inte gör det kommer det för att skriva i klartext, det inte ske saker i den takt eller riktning man faktiskt vill. Tro mig, eller alla som föreläste och yttrade sig på Brand 2012. U-N-D-E-R-I-F-R-Å-N-P-E-R-S-P-E-K-T-I-V och man måste ha personalen med sig, (och då deras fackförbund, förståss, underförstått.)


Så, blir det Stor Stockholms Brandförsvar, SSBF, som tar fram vad som är grunduppdraget, vilken kompetens och av hur många och på vilket sätt det bör utföras för att hålla sig till lagens intentioner och text för den operativa räddningstjänsten så är jag otroligt nöjd och glad. Det är dags att veta och inte bara tycka och här kommer SSBF naturligtvis få hjälp, oavsett om de vill eller inte faktiskt, för det här är nog kanske den viktigaste frågan av dem alla för den operativa räddningstjänsten i Sverige. Regler och lagar skall följas men om man inte vet och har olika uppfattningar i två delar av sin egen verksamhet, en sträng tillsyn och en lite låt gå operativ utifrån ekonomin, välkomnar jag verkligen evidens, vetenskaplighet och fakta istället för känslor och hoppas att detta också inte bara är medicin till symtomen utan verksam substans mot den rådande räddningstjänstschizofrenin och skapar lite regler. Mycket välkommet i så fall och otroligt spännande. Hade´  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar